Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Αναδρομικά ως 360.000 ευρώ έκαστος ζητούν συνταξιούχοι βουλευτές

Αναδρομικά ως 360.000 ευρώ έκαστος ζητούν συνταξιούχοι βουλευτές

Αναδρομικά συντάξεων, που «αγγίζουν» για κάθε περίπτωση έως και τα 360.000 ευρώ, διεκδικούν μέσω μηνύσεων και αγωγών από τον ΕΦΚΑ δεκάδες συνταξιούχοι βουλευτές.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», νομικά μέτρα για να λάβουν τα αναδρομικά τους έχουν λάβει πάνω από 200 βουλευτές, που έχουν δικαιωθεί από Ελεγκτικό Συνέδριο.

Από που προέρχονται τα αναδρομικά τους
Τα αναδρομικά για τις βουλευτικές συντάξεις δεν αφορούν μνημονιακές περικοπές, αλλά μια διάταξη με την οποία αυξήθηκαν οι μισθοί των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων και, εξ αντανακλάσεως, οι αποδοχές των εν ενεργεία βουλευτών.

Βάσει του παραπάνω, οι πρώην βουλευτές ζήτησαν τότε -το 2009- να αυξηθούν οι συντάξεις τους αλλά τα αιτήματά τους απορρίφθηκαν.

Η ίδια ομάδα βουλευτών, ωστόσο, προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο τους δικαίωσε.

Η δικαστική απόφαση τελικά δεν εφαρμόστηκε και οι συνταξιούχοι βουλευτές προχώρησαν σε μαζικές αγωγές κατά των γενικών διευθυντών και διευθυντών των αρμόδιων δημοσίων υπηρεσιών.

Εως 360.000 ευρώ τα αναδρομικά που ζητούν
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι πάνω από 200 συνταξιούχοι βουλευτές που δικαιώθηκαν έχουν λαμβάνειν διαφορές από 2.080 ευρώ ως και 3.494 ευρώ μηνιαίως στις συντάξεις τους με αναδρομικά για διάστημα ως 127 μηνών!

Σε συγκεκριμένη περίπτωση αγωγής που αποκάλυψε η εφημερίδα, συνταξιούχος βουλευτής ζητεί επιστροφή 360.940 ευρώ, βάσει τελεσίδικης δικαστικής απόφασης για μια 10ετία.

Τα αναδρομικά ξεκινούν από Ιανουάριο του 2008 και τελειώνουν στον Ιούλιο του 2018.

Για άλλους ξεκινούν από Ιανουάριο του 2008 και σταματούν στο 2017.

190.000 ευρώ οι πιο «λάιτ» περιπτώσεις
Μια δεύτερη αγωγή, πάλι κατά του ΕΦΚΑ και των στελεχών του, ζητεί την απόδοση αναδρομικών ύψους 230.000 ευρώ.

Οπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», το χαμηλότερο ποσό αναδρομικών που ζητείται είναι οι 190.000 ευρώ.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι η πίεση των συνταξιούχων βουλευτών να εξασφαλίσουν τα αναδρομικά τους μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης για 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους και να προκαλέσει ντόμινο επιστροφών χιλιάδων ευρώ και σε αυτούς από τις παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 που διεκδικούν μετά τον Ιούνιο του 2015.

Ηταν η περίοδος που το Συμβούλιο της Επικρατείας κατέστησε τις μειώσεις άκυρες μεν, αλλά συνέχισε να τις επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ παρανομώντας μέσω του ΕΦΚΑ που δεν εφαρμόζει αμετάκλητη απόφαση του ΣτΕ.

Τριακόσιοι, πιθανώς, οι συνταξιούχοι βουλευτές που ζητούν αναδρομικά
«Ο,τι παίρνουν οι δικαστές ως αναδρομικά το παίρνουν αυτομάτως οι εν ενεργεία βουλευτές. Όλοι ανεξαρτήτως οι βουλευτές δικαιούνται χιλιάδες ευρώ σε αναδρομικά. Κατά τις δικές μας πληροφορίες πάνω από 300 άτομα έχουν τέτοιες διεκδικήσεις» δήλωσε σχετικά στον Ρ/Σ ΘΕΜΑ 104,6 ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος είχε καταγγείλει την εξέλιξη αυτή ήδη από τις 12 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο για να σταματήσει αυτό θα πρέπει να κατατεθεί μια διάταξη «που θα καταργείται η δυνατότητα διεκδίκης και απεξαρτάται η παρακολούθηση του μισθού των βουλευτών από αυτές των δικαστών του Αρείου Πάγου».

Check Also

Αναδρομικά – Όλα ανοιχτά για τους συνταξιούχους μετά την απόφαση του ΣτΕ

newsit.gr Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και δανειστές συμφωνούν απόλυτα σε κάτι. Ότι η διεκδίκηση αναδρομικών από τους …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize