Αν-ορθόδοξη… σύγκρουση με γεωπολιτικές προεκτάσεις

Ιερός πόλεμος με σημαντικές γεωπολιτικής προεκτάσεις ξέσπασε μετά από την απόφαση του Πατριαρχείου να αναγνωρίσει ως Αυτοκέφαλη την Εκκλησία της Ουκρανίας, ανακηρύσσοντας, ουσιαστικά, την ανεξαρτησία της από τη Μόσχα. Οι Ουκρανοί πανηγυρίζουν, το Κρεμλίνο προειδοποιεί ότι θα παρέμβει. 

Όπως ήταν επόμενο, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις, στην Ουκρανία επικρατεί ικανοποίηση με τον Τύπο της χώρας να αποκαλεί την απόφαση του Πατριαρχείου «σοβαρό πλήγμα» στην επιρροή της Μόσχας.

Η απόφαση αυτή, η οποία βάζει τέλος σε 332 χρόνια ρωσικής θρησκευτικής κηδεμονίας στην Ουκρανία, «θα έχει ιστορική σημασία τόσο για τη χώρα μας όσο και για τη Μόσχα», υπογραμμίζει με ενθουσιασμό η ουκρανική εφημερίδα Den. Η θέση της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας στον κόσμο «εξασθένησε αισθητά», ενώ η Ρωσία υπέστη «ένα σοβαρό πλήγμα», συνεχίζει η εφημερίδα.

«Έχουμε τη θρησκευτική ανεξαρτησία, όμως μας μένει να την αδράξουμε», σημειώνει ο ενημερωτικός ιστότοπος Glavkom. «Η μπάλα είναι στην περιοχή των Ουκρανών: θα καταφέρουμε άραγε να συμφωνήσουμε γρήγορα; Η Κωνσταντινούπολη περιμένει τώρα την ενοποίηση των ουκρανικών εκκλησιών και την εκλογή ενός πατριάρχη», αναφέρει.

Η ουκρανική εφημερίδα Segodnia υπογραμμίζει από την πλευρά της την έκκληση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως «να απόσχουν τα μέρη από καταλήψεις θρησκευτικών κτιρίων» που ανήκουν σε άλλη κοινότητα, ενώ οι πιστοί στο Πατριαρχείο της Μόσχας εκφράζουν ήδη ανησυχίες για επιχειρήσεις με στόχο να τους πάρουν τις εκκλησίες τους στην Ουκρανία.

Διαφορετικός, όμως, είναι ο τόνος στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης με την Nezavissimaia Gazeta να εκφράζει ανησυχία για μελλοντική «διαρροή» πιστών του Πατριαρχείο της Μόσχας προς τη νέα Εκκλησία.

«Η Κωνσταντινούπολη πήρε το Κίεβο από τη Μόσχα», συνοψίζει η ρωσική εφημερίδα Kommersant, υπογραμμίζοντας πως η απόφαση αυτή θα έχει συνέπειες για την Ορθοδοξία στο σύνολό της.

Η κυβερνητική εφημερίδα Rossiskaia Gazeta προλέγει από την πλευρά της «πως αρχίζει κάτι τρομακτικό», εκτιμώντας πως το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως «παραβίασε την κόκκινη γραμμή» με την απόφασή του.

Η Μόσχα προειδοποιεί

Η απάντηση από το Κρεμλίνο δεν άργησε να έρθει με τον εκπρόσωπο της ρωσικής κυβέρνησης να δηλώνει ορθά-κοφτά ότι η Μόσχα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ορθοδόξων.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε «αν λάβουν χώρα παράνομες ενέργειες, τότε προφανώς, όπως η Ρωσία προστατεύει παντού τα συμφέροντα των Ρώσων και των ρωσοφώνων, έτσι θα υπερασπιστεί και τα συμφέροντα των ορθοδόξων. Είναι μια συνολική και κατανοητή θέση».

Ο Πεσκόφ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του Κρεμλίνου για τις απόπειρες, όπως είπε, να δημιουργηθεί ένα σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι κοσμικές αρχές της Ρωσίας δεν μπορούν να αναμειχθούν στον ενδο-εκκλησιαστικό διάλογο, «δεν το έκαναν ποτέ, ούτε θα το κάνουν στο μέλλον».

Ωστόσο, τόνισε, από τη στιγμή που ο Χριστιανισμός είναι μία από τις θρησκείες πιστοί της οποίας υπάρχουν στη Ρωσία, «οτιδήποτε αφορά την Ορθόδοξη Εκκλησία ενδιαφέρει το κράτος. Παρ’ όλα αυτά, αποκλείεται οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτές τις εξελίξεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize