Αλλάζει ο χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – Μπάχαλο με τις συγχωνεύσεις – Δεν τη γλίτωσε ούτε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Το Μηχανογραφικό Δελτίο του 2019 θα είναι τελείως διαφορετικό από το περσινό. Αιτία η κατάργηση τεσσάρων, μέχρι στιγμής, ΤΕΙ και η ίδρυση νέων τμημάτων στα Πανεπιστήμια. Στο Μηχανογραφικό του 2018 είχαμε την κατάργηση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Στο Μηχανογραφικό του 2019 έχουμε, μέχρι τώρα, την κατάργηση των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ΤΕΙ Ηπείρου, ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Ετοιμάζονται και άλλες καταργήσεις ΤΕΙ, με ταυτόχρονη ίδρυση νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Τα ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης θα καταργηθούν και θα ενταχθούν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και  το ΤΕΙ Πελοποννήσου θα καταργηθούν και θα ενσωματωθούν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αντίστοιχα. Το ΤΕΙ Κρήτης θα γίνει αυτόνομο Πανεπιστήμιο. Η ΑΣΠΑΙΤΕ θα ενσωματωθεί στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Το μόνο ΤΕΙ που δείχνει να υπάρχει καθυστέρηση στην  κατάργησή του είναι το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, που δεν έχει προχωρήσει ακόμη η ένταξή του στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Το πιο πιθανό είναι ότι, μετά την υλοποίηση αυτών των αλλαγών, θα έχουμε μία τελείως νέα εικόνα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Μέσα σε ένα χρόνο θα έχουν καταργηθεί 12 ΤΕΙ. Η ταχύτητα… κατάργησης των ΤΕΙ και ίδρυσης νέων τμημάτων στα Πανεπιστήμια είναι πολύ μεγάλη και οι αντιδράσεις λίγες, σχετικά, για το μέγεθος της αναδιάρθρωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων είκοσι ετών και ακριβώς αντίθετης λογικής από την προ εικοσαετίας, που διέσπειρε νέα τμήματα σε πόλεις και κωμοπόλεις της επικράτειας στην προσπάθεια να δώσει χρήμα στην περιφέρεια μέσω των φοιτητών.

Οι μεγάλες αλλαγές ανατρέπουν το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η αφομοίωση των νέων δεδομένων δεν είναι εύκολη. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:  Στο Μηχανογραφικό του 2018 υπήρχαν 4 τμήματα Ψυχολογίας. Στο Μηχανογραφικό του 2019 θα υπάρχουν 5 τμήματα Ψυχολογίας με την προσθήκη του τμήματος των Ιωαννίνων και στο Μηχανογραφικό του 2020 θα υπάρχουν 6 τμήματα με την προσθήκη του τμήματος του Βόλου. Νέα τμήματα Μαθηματικών και Φυσικών στη Λαμία από το 2019, Μηχανολόγοι Μηχανικοί στα Ιωάννινα από το 2020.

Πέρα από τη δημιουργία τμημάτων με όμοιο γνωστικό αντικείμενο με ήδη υπάρχοντα τμήματα, που σημαίνει και ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, έχουμε και την ίδρυση τμημάτων που δεν υπάρχουν αντίστοιχά τους στα άλλα Πανεπιστήμια. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν τμήματα όπως το Συστημάτων Ενέργειας, τα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών, Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Παιδαγωγικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλα. Το ζήτημα σ’ αυτής της κατηγορίας είναι να γνωρίζουν οι υποψήφιοι το αντικείμενο σπουδών, το πρόγραμμα σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Τι είναι, για παράδειγμα, το τμήμα Συστημάτων Ενέργειας; Οι πληροφορίες που έδωσε η εισηγητική έκθεση του νόμου είναι πολύ λίγες.

Δύο πράγματα πρέπει να γίνουν: Πρώτον το Υπουργείο Παιδείας ή η Σύγκλητος του κάθε Πανεπιστημίου να δώσει πλήρη εικόνα για το κάθε νέο τμήμα, ώστε να μπορούν να έχουν την απαραίτητη πληροφόρηση οι υποψήφιοι για να επιλέξουν σωστά τις σπουδές τους και δεύτερον οι  ίδιοι οι υποψήφιοι να μελετήσουν πολύ προσεκτικά τις διαθέσιμες επιλογές, που μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που μέχρι τώρα υπήρχαν, ώστε να μην κάνουν λάθος επιλογή.

naftemporiki.gr

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο θα διατηρήσει τα προγράμματα σπουδών που προβλέπουν δίδακτρα, ενώ σε κάποια νέα τμήματα η εισαγωγή θα γίνει χωρίς δίδακτρα με Πανελλαδικές
Τέλος δεν έχουν τα «μαγειρέματα» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ πλέον μπαίνει και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται να «προσαρτήσει» ορισμένα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Μάλιστα, κάποιοι έκαναν λόγο ακόμα και για θέσπιση Πολυτεχνικής Σχολής στο ΕΑΠ, πληροφορία που δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από κύκλους του υπουργείου Παιδείας.

Το εγχείρημα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για συγχωνεύσεις του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο στοίχημα για τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, με τις αντιδράσεις να έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση ενός πορίσματος. Τώρα ο υπουργός Παιδείας ανακατεύει γι’ ακόμη μια φορά την τράπουλα και εντάσσει στο «παιχνίδι» των συγχωνεύσεων και το ΕΑΠ, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα αποκτήσει νέα τμήματα, μέσω της συγχώνευσής του με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Στο… τραπέζι

Το νέο σχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες προβλέπει «σπάσιμο» του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, με ορισμένα τμήματα να προσαρτώνται στο Πανεπιστήμιο Πατρών και κάποια άλλα στο ΕΑΠ. Το ΕΑΠ θα διατηρήσει τα προγράμματα σπουδών που προβλέπουν δίδακτρα, ενώ σε κάποια νέα τμήματα η εισαγωγή θα γίνει χωρίς δίδακτρα με Πανελλαδικές.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα ενισχυθεί με νέα τμήματα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεχαστεί η δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τέταρτη Νομική, η οποία έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων, κυρίως από τη Νομική Θράκης που προειδοποιεί για υποβάθμιση της σχολής της.

Δεν προλαβαίνουν…

Κι ενώ όλα τα παραπάνω είναι ακόμα σε στάδιο συζήτησης, το υπουργείο Παιδείας βιάζεται να τα φέρει με νομοσχέδιο στη Βουλή. Το «ξεχείλωμα» των χρονοδιαγραμμάτων στο οποίο έχει προχωρήσει η πολιτική ηγεσία δυσκολεύει την υλοποίηση του σεναρίου να λειτουργήσουν τα δύο νέα Πανεπιστήμια (Πατρών και ΕΑΠ) με τη νέα τους μορφή από τον Σεπτέμβριο του 2019. Οι φετινοί υποψήφιοι αναμένουν μέσα στον Φεβρουάριο την ανακοίνωση των ημερομηνιών για την αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» όλα τα νέα τμήματα στο μηχανογραφικό δελτίο. Σημειώνεται πάντως ότι πέρσι, λόγω της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το υπουργείο Παιδείας είχε προχωρήσει σε μετάθεση των ημερομηνιών κατά λίγες μέρες αργότερα για να «προλάβει» την ένταξη του νέου Ιδρύματος στο μηχανογραφικό δελτίο.

eleftherostypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize