Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Αλέξης Τσίπρας – Όλη αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι ένδειξη αδυναμίας κι όχι ισχύος

Αλέξης Τσίπρας – Όλη αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι ένδειξη αδυναμίας κι όχι ισχύος

Συνέντευξη για τα κρίσιμα εθνικά θέματα αλλά και τις προσεχείς εκλογές έδωσε το πρωί της Τετάρτης 19 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όλη αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι ένδειξη αδυναμίας κι όχι ισχύος

Εκεί, αναφερόμενος στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας, τόνισε πως «τις είχαμε προβλέψει εδώ και πολύ καιρό και δουλεύουμε εντατικά και με σχέδιο για να είναι η χώρα έτοιμη να αντιμετωπίσει τέτοιες προκλητικές κινήσεις».

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κυπριακό, είναι ευρωπαϊκά θέματα. Η κυπριακή ΑΟΖ, είναι ευρωπαϊκή ΑΟΖ. Τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, είναι σύνορα Ευρώπης-Τουρκίας» ξεκαθάρισε.

«Εμείς καταφέραμε σιωπηλά με σταθερότητα και πολιτική να κάνουμε τριμερείς. Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάδα-Κύπρος, Αίγυπτος. Έχουμε προχωρήσει τον East Med, που αυτός ο αγωγός αλλάζει τα πάντα. Όλα αυτά έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον, που οδηγεί την Τουρκία σε αδιέξοδο».

«Όλη αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι ένδειξη αδυναμίας κι όχι ισχύος. Η Τουρκία αισθάνεται και είναι απομονωμένη στην περιοχή» επισήμανε.

«Στις ένοπλες δυνάμεις είναι όλα άρτια, κοιμόμαστε ήσυχοι»

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία ανέφερε πως «υπάρχει στο μυαλό μας εδώ και πολλά χρόνια η πιθανότητα θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Είναι μια πιθανότητα που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει μ’ αυτό. Το 1996 είχαμε ένα τέτοιο επεισόδιο. Θέλουμε καλές ένοπλες δυνάμεις. Είναι όλα άρτια, κοιμόμαστε ήσυχοι».

«Εχουμε σθεναρή στάση της Ευρώπης και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ»

«Όταν είμαστε μια χώρα, που έχει να αντιμετωπίσει έναν απρόβλεπτο γείτονα, μεγαλύτερο και σε κόσμο, πρέπει να κάνουμε συμμαχίες και συμφωνίες. Αυτό έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα. Βλέποντας την ομόθυμη καταδίκη της ΕΕ και αύριο στις Βρυξέλλες πιστεύω ότι θα παρθούν μέτρα και βλέποντας όταν το 1996 όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός βγήκε κι ευχαρίστησε τις ΗΠΑ, χωρίς να έχουν κάνει κάτι. Και βγήκε μετά η ΕΕ και είπε… βρείτε τα. Τώρα, έχουμε σθεναρή στάση της Ευρώπης και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως  «η εντολή στην Κομισιόν να μελετήσει τα μέτρα, προδικάζει την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής. Θα πρέπει να το σκεφτούμε κι εμείς και να προτείνουμε και να αποφασίσουμε. Το πώς θα κάνουμε την άλλη πλευρά να κατανοήσει πως μόνο να χάσει έχει απ’ αυτή την κόντρα».

«Είμαστε ανοιχτοί σε λύσεις, θέλουμε διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία μας, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω»

Στο κρίσιμο ερώτημα του ποια θα είναι η πολιτική αντίδραση στην περίπτωση που η Τουρκία εισβάλει και στην ελληνική ΑΟΖ τόνισε πως ναι μεν υπάρχει η πεποίθηση πως κάτι τέτοιο δε θα συμβεί, αλλά «έχουμε σχέδιο και δεν θα τον αφήσουμε να το κάνει. Η στρατηγική μας στην εξωτερική πολιτική είχε ως άξονα δύο βασικά ζητήματα να τα ανοίξουμε προς όφελος ελληνικών συμφερόντων. Πρώτον το κυπριακό και δεύτερον τα θέματα με τους βόρειους γείτονές μας»

«Ακόμα κι αυτός που ήταν αντίθετος, καταλαβαίνει ότι ήταν απαραίτητη αυτή η επίλυση, όταν καταλαβαίνει ότι ο πραγματικός κίνδυνος, είναι ανατολικά» τόνισε, αναφερόμενος στη Βόρεια Μακεδονία.

«Είμαστε ανοιχτοί σε λύσεις, θέλουμε διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία μας, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω. Τον εναέριο χώρο, βόρεια, δεν τον ελέγχουν οι Τούρκοι αλλά τα ελληνικά F-16. Πήραμε αυτή την απόφαση, θα κρίνει η ιστορία» πρόσθεσε.

«Πάμε τώρα στο κυπριακό. Μετά το σχέδιο Ανάν, βάλαμε μπροστά ένα δεύτερο σχέδιο. Βάλαμε το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Μια νέα στρατηγική, εντελώς διαφορετική με τα προηγούμενα. Κατάλαβαν και στην Ευρώπη ότι η Τουρκία θέλει να έχει το πόδι της στην Ευρώπη με στρατεύματα. Καταλήξαμε σε αδιέξοδο λόγω της αδιάλλακτης τουρκικής στάσης».

«Σταματήστε να έχετε κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο. Του το είπα μπροστά στον Ερντογάν. Είπα ελάτε να λύσουμε το κυπριακό και να δώσουμε τη δυνατότητα σε ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους να εκμεταλλευτούν τον πλούτο του νησιού. Αρνήθηκαν όμως. Τον διάλογο, το διεθνές δίκαιο, την επίλυση των θεμάτων».

Μας κατηγορούν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ότι κρατήσαμε τους δίαυλους επικοινωνίας ανοιχτούς. Μας έλεγαν ότι δεν πρέπει να μιλάτε μ’ αυτούς. Είναι πάντα ανοιχτή η γραμμή. Δεν είναι επιβεβλημένο στην παρούσα φάση. Όσα βλέπουμε δεν μας εκπλήσσουν. Το αναμέναμε αυτό το σενάριο. Είναι άλλο να είμαστε σε εγρήγορση κι άλλο να λέμε ότι είμαστε στο παρά πέντε σύρραξης ή θερμού επεισοδίου. Δεν υπάρχει αυτό το πράγμα.

«Oι Έλληνες θα είναι πιο ισχυροί κι ασφαλείς όταν σταματήσει η μικροπολιτική»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας τη για μικροπολιτική σχετικά με τα εθνικά θέματα. «Όλοι οι Έλληνες να αισθάνονται ασφαλείς. Η Ελλάδα θα είναι πιο ισχυρή και οι Έλληνες θα είναι πιο ισχυροί κι ασφαλείς όταν σταματήσει η μικροπολιτική. Δεν πρέπει τα εθνικά θέματα να μπουν στη ζυγαριά της αντιπαράθεσης. Πρέπει να υπάρχει εθνική γραμμή. Αυτά τα θέματα πρέπει να βγουν από την αντιπαράθεση στις 8 Ιουλίου» τόνισε.

«Πάντοτε στις κρίσιμες στιγμές ενημέρωσα τους αρχηγούς με ευθύνη σε όλα τα θέματα. Το να μας λένε ότι είναι δραματοποίηση να συνεδριάζουν τα συμβούλια με τον υπουργό Εξωτερικών την ώρα που πάει να διαπραγματευτεί για την τουρκική προκλητικότητα, είναι εκτός τόπου και χρόνου» κατέληξε για το θέμα αυτό.

«Είπε δεν είμαστε τηλεπερσόνες. Και πήγαινε σε πρωινάδικα»

Για το κρίσιμο ζήτημα του debate ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως δεν ήταν επιλογή του να γίνει με τους όρους αυτούς, και, αστειευόμενος είπε στους δημοσιογράφους «μη μου πατάτε τον κάλο».

Επέμεινε για άλλη μία φορά την επιθυμία του για debate με τον κύριο Μητσοτάκη και τον κατηγόρησε για υπεκφυγές.

«Και στις Ευρωεκλογές το ίδιο είχα πει. Είπε προκηρύξτε εκλογές και θα κάνω όσα debate θέλετε. Δεν είμαστε τηλεπερσόνες. Και πήγαινε σε πρωινάδικα… Πάλι δεν θέλει, άρα κάτι φοβάται. Υποτιμάς τους πολίτες έτσι. Θα πρέπει να ξέρουν τις απόψεις μας πριν αποφασίσουν. Ο Σημίτης με τον Καραμανλή κάνανε τηλεμαχία στις κρίσιμες εκλογές του 2004. Έκανε κι ο Παπανδρέου. Εγώ με τον Μεϊμαράκη το ίδιο. Αυτά βοήθησαν και τον λαό και τη δημοκρατία και τον διάλογο. Οι μόνοι που αρνούνται πεισματικά ήταν ο Σαμαράς και τώρα ο Μητσοτάκης. Σ’ αυτήν λοιπόν την αντιπαράθεση των πέντε, με τον Μητσοτάκη να αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια, εγώ θέλω να είναι πιο ευέλικτο όχι να γίνει μονόλογος. Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύω ότι το φοβάται και δεν είναι προς όφελός του.Τα περισσότερα τα έχει πει. Του έχουν ξεφύγει».

«Αποκρουστικό το πρόγραμμα Μητσοτάκη για μεγάλο μέρος του λαού»

Παίρνοντας έναυσμα από αυτό, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε με σφοδρότητα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «αυτά που λέει είναι αποκρουστικά για μεγάλο μέρος του λαού. Του ξεφύγανε βασικές θέσεις, προγραμματικές θέσεις. Θυμίζω μία πρόσληψη για κάθε πέντε που φεύγουν. Για κάθε πέντε γιατρούς θα παίρνουμε έναν. Το ίδιο και για τους δασκάλους».

«Του ξέφυγε επίσης η 7ήμερη εργασία και τρέχανε να το μαζέψουν. Θέλει να πάει safe στις εκλογές για να μην γίνει διάλογος. Τα δεδομένα δημοσιονομικά για τη χώρα είναι συγκεκριμένα. Για πρώτη φορά τα προγράμματα θα τα εγκρίνει ο λαός κι όχι η τρόικα και το ΔΝΤ, αλλά πάντα μέσα σ’ αυτά τα συγκεκριμένα δημοσιονομικά πλάνα. Κάποιοι είπαν ότι αυτά που είπαμε στο Ζάππειο, είναι λίγα. Όμως αυτά μπορούμε να κάνουμε σ’ αυτό το δημοσιονομικά πλαίσια.

Είπαμε για φόρους, για συντάξεις, για ΕΝΦΙΑ και περαιτέρω μειώσεις τα επόμενα χρόνια. Μιλάμε για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις. Έχουμε σχέδιο και καταφέραμε το 2015 που λέγαμε ότι θα βγούμε από τα μνημόνια, το κάναμε. Οι άλλοι λένε γενικόλογαΜειώσεις φόρων, μειώσεις φόρων, μειώσεις φόρων… Αν π.χ. θέλει να πάει φορολογία επιχειρήσεων μονομιάς από το 29% στο 20%, αυτό μόνο του κοστίζει 1,5 δις. Αυτό είναι όσο όλα τα μέτρα που εξαγγείλαμε στο Ζάππειο κι αφορά όλους τους πολίτες. Κι αυτό του Μητσοτάκη, αφορά τους επιχειρηματίες. Τα ίδια έλεγε κι ο Σαμαράς. Να έρθουν επενδύσεις. Πού είναι; Γιατί δεν τα κάνανε όταν κυβερνούσαν; Πείτε μία που φέρανε. Εμείς, έχουμε κάνει εκατοντάδες. Έγιναν επενδύσεις. Το 2018 η Ελλάδα έχει ρεκόρ 10ετίας στις επενδύσεις. Εμείς κάναμε πράξη την Fraport. Ήταν στα χαρτιά. Φέραμε την Παπαστράτος, που εξάγονται τα ηλεκτρικά τσιγάρα. Σύμβαση για το «Ελ. Βενιζέλος». Για το ναυπηγείο στη Σύρο. Τα ξενοδοχεία ήταν κουφάρια κι όλα ανακαινίζονται».

«Προβληματική σύμβαση για το Ελληνικό»

Αναφερόμενος στη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού, ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε «προβληματική».

«Την αλλάξαμε. Την φτιάξαμε, κινήσαμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Βρήκαμε ένα σκέτο οικόπεδο. Χωρίς οριοθέτηση αιγιαλού, αρχαία, κτηματολόγιο. Από το 2006 με τον Σουφλιά ξεκίνησε. Προβληματικές συμβάσεις κι από ΝΔ κι από Παπανδρέου. Για το ότι δεν ξεκινάει, φταίει ο παραχωρησιούχος. Δεν φταίει η κυβέρνηση. Κόλλησε στο καζίνο. Και τώρα, που ξέρουν όλοι ότι τελειώνει το έργο και μες στον Ιούλιο θα γίνει, έρχεται να το καρπωθεί».

«Είχαν τρελάνει στους φόρους τον Έλληνα. Το 83% αυτοί το έφεραν με τα μνημόνια και δεν έφεραν μια σοβαρή επένδυση».

«Το πρόγραμμα μας είναι κοστολογημένο μέχρι το τελευταίο ευρώ»

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ερωτήθηκε και για το πως θα  ανταποκριθεί η Ελλάδα στις δεσμεύσεις στις Βρυξέλλες, στο οποίο απάντησε πως «όλα όσα εξαγγείλαμε είναι εντός των δυνατοτήτων, μετρημένα, μέχρι το τελευταίο ευρώ. Έχει όμως και η Κομισιόν ευθύνη. Είχαν βάλει μέτρα υπερεκτιμημένα. Ήταν λάθος σχεδιασμός.Λέμε λοιπόν, τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια, καθίστε στην άκρη κι αφήστε να κάνουμε πράγματα. Έχουμε δείξει ότι μπορούμε. Γι αυτό καταθέσαμε αυτό το πρόγραμμα στο Ζάππειο».

«Η Ελλάδα υπόκειται σε όλες τις δεσμεύσεις, αλλά στον βαθμό που η Ελλάδα καταφέρνει τους στόχους, κανείς δεν μπορεί να σηκώσει κίτρινη κάρτα. Ακούγονται φωνές. Πριν βγω στο Ζάππειο, βγήκε ο κύριος Βέμπερ, ο φίλος του Μητσοτάκη. Που είναι από τους υπέρμαχους της λιτότητας. Λέει αυτός ο κύριος ότι είναι τα λεφτά των Ευρωπαίων. Οι ευρωπαίοι έχουν κερδίσει, δεν έχουν χάσει cent. Διπλά και τριπλά τα έχουν πάρει».

«Ο Στουρνάρας είχε πέσει εκτός σε όλες τις προβλέψεις»

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο κύριος Τσίπρας αναφέρθηκε στον κύριο Στουρνάρα ως «μπακάλη».

«Γιατί το είπα αυτό. Έχει βγει εκτός σε όλες τις προβλέψεις. Δεν έλεγε ότι η Ελλάδα δεν βγαίνει από τα μνημόνια και θα πάρει ξανά δάνειο; Άλλος ο θεσμικός του ρόλος κι άλλο οι πολιτικές του απόψεις. Ούτε φοιτητές δευτεροετείς της ΑΣΟΕ δεν κάνουν τέτοιες μετρήσεις».

«Ο Στουρνάρας τα λέει σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη. Είπα αλήθεια, αν ο ελληνικός λαός δεν επιδοκιμάσει τα μέτρα και την πολιτική αυτή, τότε την επόμενη μέρα θα αρχίσουν να ξηλώνουν το πουλόβερ. Και ήδη ακούστηκαν φωνές. Ρέγκλινγκ, Βέμπερ, Στουρνάρας, Μητσοτάκης».

«Αν ο λαός δεν κάνει την ανατροπή, την οποία πιστεύω, να έχουν κουστούμι έτοιμο να ξαναζήσει όσα έζησε πριν. Πού θα βρεθούν τα λεφτά; Ξέρετε τι λέει η ΝΔ; Περικοπή δαπανών. Συντάξεις, μισθοί, Υγεία, Παιδεία, επιδόματα αλληλεγγύης, αναπηρίας, οικογενειακό, στέγης».

Για Ρασπούτιν: Εκεί που μας χρωστάγανε, θέλουν να μας πάρουν και το βόδι.

Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις του πρωθυπουθργού και στη φημολογία για «Ρασπούτιν» και στα θέματα της δικαισοσύνης.

«Εκεί που μας χρωστάγανε, θέλουν να μας πάρουν και το βόδι. Είναι ευθύνη και Δικαιοσύνης και Πολιτείας να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Είναι προκλητικό να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για σκευωρία, τη στιγμή που το θέμα ανέκυψε από έρευνα του FBI, τη στιγμή που υπάρχουν καταθέσεις ότι υπήρξε συναλλαγή και το ότι η Novartis διατηρούσε ψηλά τις τιμές, σε αντίθεση με τις άλλες φαρμακευτικές. Το θέμα διερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Υπάρχει τακτική εκφοβισμού και παρέμβασης στη Δικαιοσύνη.

Έχουμε μηνύσεις, βγαίνει ο πρώην πρωθυπουργός και μηνύει εισαγγελείς. Να τα κρίνει ο λαός… Δεν παρεμβαίνω στη Δικαιοσύνη. Αυτή η χώρα δεν εξώκειλε έτσι. Βρήκαμε στα συρτάρια του δημοσίου το rebate που δεν εισέπραττε η χώρα από τις φαρμακευτικές. 240 εκατ. ευρώ. Δεν πήγε καταλάθος η χώρα στα βράχια. Είχαμε πάρτι. Σε προμήθειες δημοσίου, φάρμακο, εξοπλιστικά. Ενώ έγινε το PSI, το κούρεμα, που στοίχισε σε όλους, η Novartis είχε εσωτερική πληροφόρηση. Από πού τα είχε αυτά; Είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης. Όχι να μας μιλάνε και για σκευωρία».

«Και όμως…γυρίζει»

«Όταν κέρδισε η Μπαρτσελόνα 3-0 στο «Καμπ Νόου» είπαμε πάει, προκρίθηκε. Έβαλε και τη γκολάρα ο Μέσι με το φάουλ. Κι όμως, η Λίβερπουλ, έβαλε τέσσερα γκολ και το γύρισε. Στο ποδόσφαιρο, στην πολιτική και στη ζωή, ανατροπές γίνονται. Να το πιστέψει κι ο κόσμος. Να αποφασίσουμε για τη ζωή μας. Δεν είναι ευρωεκλογές. Πήραμε 24% για να μας δείξει ότι κάναμε λάθη. Αλλά ο κόσμος τώρα έχει να συγκρίνει. Πού ήμασταν πριν και πού είμαστε τώρα».

Check Also

Με τρεις άμεσες κινήσεις ο Αλέξης Τσίπρας επανιδρύει τον ΣΥΡΙΖΑ

news247.gr Η Γραμματεία της Προοδευτικής Συμμαχίας αναλαμβάνει την ευθύνη της διεξαγωγής του Συνεδρίου. Συγκροτείται όργανό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize