Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / NEWS VIDEOS / 34 χρόνια μετά, το Ρέθυμνο κρατά αναμμένη τη φλόγα του ανθρωπιστή πολιτικού, Παύλου Βαρδινογιάννη

34 χρόνια μετά, το Ρέθυμνο κρατά αναμμένη τη φλόγα του ανθρωπιστή πολιτικού, Παύλου Βαρδινογιάννη

Το Ρέθυμνο τίμησε τη μνήμη του μεγάλου πολιτικού, Παύλου Βαρδινογιάννη, 34 χρόνια μετά με πολιτικό μνημόσυνο και τρισάγιο. Η σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης με κεντρικό ομιλητή τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη.

34 χρόνια μετά, το Ρέθυμνο κρατά αναμμένη τη φλόγα του ανθρωπιστή πολιτικού, Παύλου Βαρδινογιάννη με πολιτικό μνημόσυνο και τρισάγιο στους χώρους του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης με τον αείμνηστο να αποτελεί τον ηθικό αυτουργό για την ίδρυση του Ομίλου. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο νυν πρόεδρος του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης, Στέλιος Κιαγιαδάκης, δεσμεύθηκε ότι ο Όμιλος θα συνεχίσει τις εκδηλώσεις στη μνήμη του μεγάλου άνδρα, πολιτικού και επιχειρηματία, Παύλου Βαρδινογιάννη με αποκορύφωμα κάθε καλοκαίρι τα πολιτιστικά Βαρδινογιάννεια.

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Παύλο Βαρδινογιάννη 34 χρόνια από τον θάνατο του

 

Με επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες, έκθεση φωτογραφίας, προβολή βίντεο, μουσικό πρόγραμμα αλλά και ριζίτικα τραγούδια, τιμήθηκε στο Ρέθυμνο η μνήμη του Παύλου Βαρδινογιάννη, 34 χρόνια από το θάνατό του.

Η τιμητική εκδήλωση οργανώθηκε από τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης κι έγινε παρουσία εκπροσώπων αρχών, φορέων, μελών, συγγενών και φίλων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, πολιτών του Ρεθύμνου, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Τους παριστάμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Ομίλου Βρακοφόρων Στέλιος Κιαγιαδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην επιτυχημένη εκδήλωση, θεσμό του Ομίλου, επισημαίνοντας το χρέος απόδοσης τιμής και αναγνώρισης, όπως είπε, στην προσφορά του Παύλου Βαρδινογιάννη στους πολίτες του Ρεθύμνου, στα προβλήματα, στις χαρές και στις λύπες τους αλλά και στην προώθηση του κοινού καλού εντός κι εκτός Κρήτης.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αξία του έργου και στη σημασία της προσφοράς του Παύλου Βαρδινογιάννη, στο Ρέθυμνο, την Κρήτη, την Ελλάδα, απ’ όποια πολιτική θέση κατείχε. Ως βουλευτής, Υπουργός, Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Σοφοκλή Βενιζέλου, αλλά και ως πρόεδρος του Ελληνοαραβικού Συνδέσμου, ο οποίος «άνοιξε φτερά» κι εδραίωσε ισχυρούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο.

Ο Παύλος Βαρδινογιάννης, όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, τίμησε και τιμήθηκε από την Κρήτη ενώ στα δύσκολα χρόνια της κατοχής στο νησί, πήρε μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών, όπου συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο, όμως δραπέτευσε από τις φυλακές και με τη βοήθεια της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας φυγαδεύτηκε στην Αίγυπτο.

«Ήταν γνήσιος πατριώτης ο Παύλος Βαρδινογιάννης. Ένας άνθρωπος που χωρίς να έχει καμία ανάγκη από αναγνώριση και προβολή στεκόταν σε καθημερινή βάση στο πλευρό κάθε απλού πολίτη σκύβοντας στον πόνο και στο πρόβλημά του, χτίζοντας έτσι μια ακηδεμόνευτη, μια αδιαμεσολάβητη σχέση με όλους τους Κρητικούς και ιδιαίτερα τους συμπατριώτες του, τους Ρεθυμνιώτες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης, προσθέτοντας πως «σε όλα τα χρόνια της ζωής του, κύριο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του Παύλου Βαρδινογιάννη, ήταν η αδιασάλευτη και βαθιά πίστη του, στην ιδέα της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και προόδου. Και οι ιδέες αυτές δεν περιοριζόταν μόνο στα στενά πλαίσια της ιδιαίτερής του πατρίδας, αλλά επεκτεινόταν γρήγορα στο Πανελλήνιο».

Στις 4 του Μάη του 1984, ο Παύλος Ιωάννου Βαρδινογιάννης φεύγει από τη ζωή. Αφήνει όμως σπουδαία παρακαταθήκη στον χώρο του αθλητισμού, της διατήρησης της τοπικής ιστορίας. «Αυτή η παρακαταθήκη τιμάται διαρκώς από τότε και από τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης, τα μέλη του οποίου συγχαίρω προσωπικά για την αποψινή τιμητική εκδήλωση. Κλείνοντας, να επισημάνω ότι στην Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζουμε να ενώνουμε δυνάμεις. Να χτίζουμε πάνω σε κοινά θεμέλια. Να σχεδιάζουμε το αύριο, ένα αύριο στο οποίο η Κρήτη θα είναι μια Περιφέρεια πρότυπο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Σε αυτήν μας την προσπάθεια η οικογένεια Βαρδινογιάννη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, τιμώντας τη μνήμη του Παύλου 34 χρόνια μετά το θάνατό του», υπογράμμισε ο κ. Αρναουτάκης.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βρακοφόρων Στέλιος Κιαγιαδάκης ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη για τη τιμή στο Σύλλογο και την ομιλία του ενώ ευχαρίστησε επίσης όλους τους παριστάμενους εκπροσώπους των Αρχών, την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, τον Δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη, το Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης Κώστα Λαγουδάκη, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ρεθύμνου Αλέξανδρο Παπαδάκη, τους Διοικητές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού, Αντιπρυτάνεις, Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους, εκπροσώπους φορέων, τους παρευρισκόμενους Ρεθυμνιώτες πολίτες.

Επίσης, θερμές ευχαριστίες εξέφρασε ο Πρόεδρος των Βρακοφόρων στους  συντελεστές της δημιουργίας του βίντεο που προβλήθηκε για την προσωπικότητα και το έργο του Παύλου Βαρδινογιάννη, στο μουσικό συγκρότημα «Μουσικός Καρπός» στην μαθήτρια Βαγγελιώ Ματθαιουδάκη που τραγούδησε, στον Δημήτρη Βαρούχα που έπαιξε αρμόνιο, ενώ συγχάρηκε και τους Ριζίτες του Ομίλου Βρακοφόρων που τραγούδησαν ριζίτικα τραγούδια καθώς κι όλους όσους συνέβαλλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης. Ο κ. Κιαγιαδάκης ανανέωσε το ραντεβού με τους παριστάμενους για το επερχόμενο καλοκαίρι με τη συμμετοχή όλων στην κορυφαία εκδήλωση, Πολιτιστικά Βαρδινογιάννεια.

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη στο Πολιτικό Μνημόσυνο του Παύλου Βαρδινογιάννη

Ρέθυμνο, 5 Μαΐου 2018

Σεβασμιότατε,

Αγαπητοί συνάδελφοι από την Αυτοδιοίκηση,

Αγαπητέ Πρόεδρε του Ομίλου Βρακοφόρων,

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

 

Όταν το πολιτικό σου αποτύπωμα παραμένει ανεξίτηλο 34 χρόνια με το θάνατό σου, όταν γενιές και γενιές συμπατριωτών σου, με σεβασμό και αγάπη αναφέρονται στο όνομά σου, όταν δρόμοι, αίθουσες και εκδηλώσεις αφιερώνονται στη μνήμη σου, τότε με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι ο τιμώμενος πολιτικός και επιχειρηματίας, Ρεθυμνιώτης Παύλος Βαρδινογιάννης, άξια συγκαταλέγεται στον κατάλογο με τις μεγάλες προσωπικότητες που γέννησε αυτός το τόπος.

Με αυτή τη σκέψη, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση που διοργανώνεται από τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης, με αφορμή τη συμπλήρωση 34 χρόνων από το θάνατο που Παύλου Ιωάννη Βαρδινογιάννη.

Ενός ανθρώπου που τίμησε και τιμήθηκε από την Κρήτη.

Ενός Ρεθυμνιώτη που δεν απουσίασε λεπτό από τα καλέσματα της πατρίδας σε στιγμές δύσκολες.

Ενός επιχειρηματία που άνοιξε φτερά εκτός Ελλάδας, αναπτύσσοντας ισχυρούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο.

Ενός πολιτικού που δεν στάθηκε ποτέ ως επιτήδειος ουδέτερος.

Που δεν δίστασε να πει την αλήθεια, να αντισταθεί με σθένος σε εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς.

Που διάλεξε το δύσκολο δρόμο της πολιτικής, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις αυξημένες επιχειρηματικές του προτεραιότητες.

Αυτός ήταν φίλες και φίλοι  ο Παύλος Ιωάννου Βαρδινογιάννη.

Ένας γνήσιος πατριώτης.

Ένας άνθρωπος που χωρίς να έχει καμία ανάγκη από αναγνώριση και προβολή στεκόταν σε καθημερινή βάση στο πλευρό του κάθε απλού πολίτη σκύβοντας στον πόνο και στο πρόβλημά του, χτίζοντας έτσι μια ακηδεμόνευτη, μια αδιαμεσολάβητη σχέση με όλους τους Κρητικούς και ιδιαίτερα τους συμπατριώτες του, τους Ρεθυμνιώτες.

 

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

 

Σε όλα τα χρόνια της ζωής του, κύριο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του Παύλου Βαρδινογιάννη, ήταν η αδιασάλευτη και βαθιά πίστη του, στην ιδέα της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και προόδου.

Και οι ιδέες αυτές δεν περιοριζόταν µόνο στα στενά πλαίσια της ιδιαίτερής του πατρίδας, αλλά επεκτεινόταν γρήγορα στο Πανελλήνιο.

 

Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, πήρε μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών στην Κρήτη. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο, όμως δραπέτευσε από τις φυλακές και με τη βοήθεια της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας φυγαδεύτηκε στην Αίγυπτο.

Ως νομικός αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το γεγονός, όμως, που αδιαμφισβήτητα σημάδεψε και εν πολλοίς καθόρισε την πολιτική του διαδρομή ήταν η συνεργασία με το Σοφοκλή Βενιζέλο.

Νέος ακόμα, σε ηλικία μόλις 25 ετών, ο Πάυλος αναλαμβάνει διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Κρητικού Πρωθυπουργού.

Μέσα και από αυτά τα αυξημένα καθήκοντα δεν ξεχνά την Κρήτη.

Διατηρεί συνεχώς το βλέμμα στραμμένο στο αγαπημένο του Ρέθυμνο, τη γενέτειρα πόλη της Οικογένειας των Βαρδηνογιάννηδων.

Το διπλωματικό του πνεύμα, η καθαρότητα της σκέψης του εκδηλώνονται στο μέγιστο βαθμό μέσα από έναν ακόμα ιδιαίτερο και απαιτητικό ρόλο.

Ο Παύλος Βαρδινογιάννης γρήγορα αναδεικνύεται ως ο ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στο Σοφοκλή Βενιζέλο, τον Γεώργιο Παπανδρέου και το Νικόλαο Πλαστήρα.

Λίγα χρόνια αργότερα η κοινωνία του Ρεθύμνου του αποδίδει τη μέγιστη τιμή.

Τον εκλέγει βουλευτή Ρεθύμνου, αναλαμβάνοντας κρίσιμα Υπουργεία στις κυβερνήσεις Γεωργίου Παπανδρέου.

Ο Παύλος Ιωάννη Βαρδινογιάννης γρήγορα συνδέθηκε με αδιάρρηκτούς δεσμού φιλίας,  με έναν άλλο μεγάλο της νεότερης ελληνικής ιστορίας, τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Χρόνια αργότερα συνεργάζεται στενά με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον πολιτικό που σημάδεψε τον Κοινοβουλευτισμό στη χώρα μας, τον Κρητικό Πρωθυπουργό που ταύτισε το όνομά του με αξίες αιώνιες και που πρόσφατα υποδέχτηκε η Κρητική γη στην αγκαλιά της.

 

Φίλες και φίλοι,

Στις 4 του Μάη του 1984, ο Παύλος Ιωάννου Βαρδινογιάννης φεύγει από τη ζωή. Αφήνει όμως σπουδαία παρακαταθήκη στον χώρο του αθλητισμού, της διατήρησης της τοπικής ιστορίας.

Αυτή η παρακαταθήκη τιμάται διαρκώς από τότε και από τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης, τα μέλη του οποίου συγχαίρω προσωπικά για την αποψινή τιμητική εκδήλωση.

 

Κλείνοντας, να επισημάνω ότι στην Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζουμε να ενώνουμε δυνάμεις.

Να χτίζουμε πάνω σε κοινά θεμέλια.

Να σχεδιάζουμε το αύριο, ένα αύριο στο οποίο η Κρήτη θα είναι μια Περιφέρεια πρότυπο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Σε αυτήν μας την προσπάθεια η οικογένεια Βαρδινογιάννη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, τιμώντας τη μνήμη του Παύλου 34 χρόνια μετά το θάνατό του.

 

Σας ευχαριστώ

Το μήνυμα του Στέλιου Κιαγιαδάκη, Πρόεδρου του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης:

Στις 14 του Φλεβάρη του 1925, πριν 94 χρόνια δηλαδή, γεννήθηκε στην Επισκοπή του Ρεθέμνους ο Παύλος -του Γιάννη και της Χρυσής- Βαρδινογιάννης, που έμελλε να σημαδέψει αργότερα τα πράγματα και την πολιτική ζωή όχι μόνο του Ρεθέμνους και της Kρήτης, αλλά και της Eλλάδας ολόκληρης. Στο σύντομο διάστημα της ζωής του έγραψε τέτοια ιστορία που ακόμη σε πολλά σπίτια του Νομού η φωτογραφία του υπάρχει από τους παλιούς Ρεθεμνιώτες και Ρεθεμνιώτισσες δίπλα στα εικονίσματα. Τέτοια ήταν η επιρροή που ασκούσε ο Παύλος στον απλό κόσμο με αποτέλεσμα να του αποδοθεί από τον ίδιο τον λαό, πράμα σπάνιο, ο τίτλος του «ανθρωπιστή»!
Πριν 34 χρόνια όμως, σαν χθες στις 4 του Μάη του 1984, ένας κεραυνός έπεσε στο Ρέθεμνος, στην Κρήτη και την Ελλάδα γενικότερα. Ήταν η είδηση του θανάτου του μεγάλου Ρεθεμνιώτη πολιτικού και ανθρωπιστή, Παύλου Βαρδινογιάννη.
Του ανθρώπου εκείνου που χωρίς να έχει καμία ανάγκη από αναγνώριση και προβολή στεκόταν σε καθημερινή βάση στο πλευρό του κάθε απλού πολίτη σκύβοντας στον πόνο και στο πρόβλημά του. Αλλά και σε συλλογικό επίπεδο στα προβλήματα του τόπου του, δίνοντας ακόμα και τη ζωή του, όπως αποδείχθηκε για όλους εμάς τους Ρεθεμνιώτες, για όλους εμάς τους Κρητικούς και όχι μόνο.
Σε όλες τις τελευταίες εκλογές σε ένα θολό τοπίο με ανίκανους πολιτικούς στην πλειοψηφία τους να ξαναζητούν την ψήφο μας όλοι αναρωτιόμαστε, αν ήταν ο Παύλος; Αν ζούσε ο Παύλος και είχαμε μερικούς πολιτικούς σήμερα του διαμετρήματός του δεν θα φτάναμε ως εδώ, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Εμείς όμως οι μαθητές του που «στρατευτήκαμε» στο πλευρό του από έναν ενθουσιασμό στην αρχή, αλλά στη συνέχεια διδαχτήκαμε από αυτόν, με νοσταλγία και σεβασμό στη μνήμη του, στέλνουμε μήνυμα στις νέες γενιές για να ξέρουν ότι κάποτε υπήρξε στο Ρέθυμνο ένας μεγάλος δημοκράτης κεντρώος – Βενιζελικός πολιτικός, που στην εποχή του έδειξε το ύφος και το ήθος που πρέπει διαχρονικά να έχουν οι Έλληνες πολιτικοί για να πάει μπροστά ο τόπος και να προκόβουν οι άνθρωποι.
Χιλιάδες οι ιστορίες και τα παραδείγματα που ζήσαμε και μάθαμε κοντά στον Παύλο Βαρδινογιάννη και τα έχουμε αποθηκεύσει στο μυαλό και στην καρδιά μας. Η απλότητα, η εντιμότητα, το ήθος και το πάθος για προσφορά του Παύλου μεταλαμπαδεύτηκε στους ανθρώπους που ήταν δίπλα του, που θα τον θυμούνται πάντα και θα τον έχουν παράδειγμα.
«Καλοχαιρέτα τσι πεζούς, όντε καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν και αυτοί όντε θα ξεπεζέψεις» μας έλεγε όταν τον ρωτούσαμε γιατί τα κάνει όλα αυτά για τους απλούς και για τους φτωχούς ανθρώπους, «ποτέ σου μην περιφρονείς, τα κάτω σκαλοπάτια, γιατί σ’ αυτά πρωτοπατείς ν’ ανέβεις στα παλάτια» ήταν η απάντησή του πάντα, όταν τον παρακαλούσαμε να αφιερώσει λίγο χρόνο και στον εαυτό του, λέγοντάς του ότι τα προβλήματα των ανθρώπων δεν τελειώνουν ποτέ.
Δεν μας άκουσε όμως, συνέχισε να ασχολείται υπέρμετρα με τους ανθρώπους του, μέχρι που επιβάρυνε την υγεία του μη αναστρέψιμα και το τέλος ήρθε, στις 4 του Μάη του 1984. Μια λαοθάλασσα βουβή στο Πρώτο Κοιμητήριο Αθηνών τον συνόδεψε στην τελευταία του κατοικία. Εκεί που αναπαύεται αδιατάραχτα μέχρι και σήμερα. Εκεί που εμείς σαν Όμιλος Βρακοφόρων τιμούμε τη μνήμη του κάθε χρόνο.
Θέλω τώρα να αναφερθώ στους «όψιμους» Βαρδινογιαννικούς, τους μετά θάνατον δηλαδή ή τους «μετά Χριστόν Προφήτες», σ’ αυτούς δηλαδή που δεν πίστεψαν στον ίδιο όσο ζούσε και μάλιστα μερικοί από αυτούς τον πολέμησαν κιόλας και που γι’ αυτούς ο Παύλος -αν ζούσε- θα έλεγε αυτό που έλεγε πάντα για όσους δεν τον αγαπούσαν «Οσάν τα μάθια μου αγαπώ, αυτούς που με μισούνε, σκεφθείτε ‘δα πως αγαπώ, αυτούς που μ’ αγαπούνε». Και φυσικά θα με μάλωνε γι’ αυτά που λέω τώρα.
Μπορεί να πέρασαν 34 χρόνια, αλλά ο Παύλος δεν θα πεθάνει ποτέ μέσα μας, υπάρχει και μας οδηγεί πάντα. Ήταν ένας και μοναδικός, η ζωή του, το έργο του και η προσφορά του μέχρι και σήμερα, αποδεικνύει ότι πολιτικός σαν τον Παύλο Βαρδινογιάννη στο «Παντέρμο Ρέθεμνος» θα βγαίνει κάθε 100 χρόνια! Εδώ ταιριάζει βέβαια η μαντινάδα του Κωστή Καλλέργη ΚΙ.Γ.Κ «Πολιτικούς – ανθρωπιστές η χώρα μας δε βγάνει, ήσουνα ο μοναδικός Παύλο Βαρδινογιάννη».
Τα λόγια αυτά είναι λίγα καθώς και οι φετινές εκδηλώσεις στις 4 και στις 5 Αυγούστου στην Πλατεία Μικρασιατών του Ρεθύμνου, για τα 45 χρόνια του Ομίλου Βρακοφόρων, θα είναι αφιερωμένες στη μνήμη του Παύλου Ιωάννου Βαρδινογιάννη, (τα γνωστά πλέον και καθιερωμένα πολιτιστικά Βαρδινογιάννεια) ο οποίος υπήρξε ο ηθικός αυτουργός για την ίδρυσή του.
Όλοι εμείς λοιπόν, στον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης δίνουμε μια υπόσχεση ότι θα τιμούμε τη μνήμη του για πάντα, θα προβάλλουμε, δε, το έργο του και την προσωπικότητά του, για να θυμούνται οι παλιοί και να γνωρίζουν οι νεότεροι!

Check Also

Ρέθυμνο – Ιδρύθηκε τμήμα Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Δήμο Αγίου Βασιλείου

Ίδρυση Τμήματος Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας  στο Δήμο Αγίου Βασιλείου Υπεγράφη η απόφαση που αφορά στη ίδρυση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize