Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / NEWS VIDEOS / «30 χρόνια Κοινωνιολογίας στο Ρέθυμνο» – Συνέλεξαν 10.000 φωτογραφίες από γκράφιτι σε 10 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας επί 2 χρόνια!

«30 χρόνια Κοινωνιολογίας στο Ρέθυμνο» – Συνέλεξαν 10.000 φωτογραφίες από γκράφιτι σε 10 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας επί 2 χρόνια!

Ματθαίος Καπετανάκης - neakriti.gr

Μια εντυπωσιακή έκθεση από 100 φωτογραφίες γκράφιτι με θέμα την κρίση, απόλαυσε το κοινό στο Σπίτι Πολιτισμού στο Ρέθυμνο. Η διαφορά της εκδήλωσης έγκειται στο ότι πραγματοποιήθηκε ως κάποια από τα αποτελέσματα έρευνας δράσης, 7 ερευνητών του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων λειτουργίας του. Στο εξής θα αξιοποιηθεί για διδακτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

"30 χρόνια Κοινωνιολογίας στο Ρέθυμνο" – Συνέλεξαν 10.000 φωτογραφίες από γκράφιτι

Watch this video on YouTube.

Συνέλεξαν 10.000 φωτογραφίες από γκράφιτι σε 10 διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας επί 2 χρόνια. Επέλεξαν τις 100 πιο αντιπροσωπευτικές και απεικόνισαν μια έρευνα δράσης στο Σπίτι πολιτισμού στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Η Τέχνη του Δρόμου σε συνδυασμό με την Κρίση-Εικόνες, Σώματα, Κείμενα απασχόλησαν ερευνητές του τμήματος Κοινωνιολογίας στην επετειακή εκδήλωση για τα 30 χρόνια λειτουργίας του τμήματος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Οι ερευνητές συστηματικά ασχολήθηκαν με το θέμα, μιλώντας και με τους ίδιους τους δημιουργούς για αυτή την «ανεξάρτητη δημόσια τέχνη» όπως την αποκαλούν, ώστε να αποτυπώσουν στις φωτογραφίες με τον πιο εύγλωττο τρόπο, εικόνες της κρίσης.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας των 7 ατόμων ήταν ο Γιάννης Ζαϊμάκης, πρόεδρος του τμήματος Κοινωνιολογίας Ρεθύμνου που αναγνώρισε το ζωηρό ενδιαφέρον που προσέλκυσε τους φοιτητές στην έρευνα και στα αποτελέσματά της. Η έρευνα αυτή θα αξιοποιηθεί στο εξής τόσο σε διδακτική, όσο και για εκπαιδευτική χρήση.

 Σχολή Κοινωνικών Επιστημών

Τμήμα Κοινωνιολογίας

 30 Χρόνια Λειτουργίας

Δελτίο Τύπου

Η εμβληματική παρουσία έργων της τέχνης του δρόμου στο οπτικό παλίμψηστο των ελληνικών πόλεων στην περίοδο της κρίσης είναι ένα πολιτισμικό φαινόμενο άρρηκτα συνδεδεμένο με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της ελληνικής κοινωνίας στη διάρκεια της εφαρμογής των αυστηρών μέτρων λιτότητας. Οι επιπτώσεις των ραγδαίων κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών στην καθημερινότητα των πολιτών και η διαμόρφωση μιας κοινωνίας ανασφάλειας και κινδύνου αποτελεί το ψυχοκοινωνικό υπόστρωμα που υποκινεί την αυξημένη παραγωγή πολιτικών γκράφιτι που έχουν στο επίκεντρο τους άμεσα ή έμμεσα το ζήτημα της κοινωνικής κρίσης. Συνυφαίνοντας μια αισθητική προσέγγιση της κρίσης με παρεκβατικές πολιτικές αντιλήψεις και υπαρξιακές αναζητήσεις σε ένα παιγνιώδη καμβά δημιουργικότητας, το πολιτικό γκράφιτι πολιτικοποιεί το οπτικό σύμπαν της πόλης, κωδικοποιεί μορφές διαμαρτυρίας, υπενθυμίζει κοινωνικές εντάσεις και μετατρέπει την δυστοπική εμπειρία της κρίσης σε μια πολιτιστική ετεροτοπία αιρετικών σημειογραφιών της κρίσης.

Το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας οργανώνει τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στην τέχνη του δρόμου και τη δημιουργική έρευνα στο Σπίτι του Πολιτισμού στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου στις 22, 23 και 24 Νοεμβρίου.   Κεντρικός άξονας της εκδήλωσης αποτελεί η έκθεση 100 φωτογραφιών μιας «ανεξάρτητης δημόσιας τέχνης» που προέρχονται από το υλικό του ερευνητικού προγράμματος: Political and Existential Graffiti and Voices of Protest in Urban Landscapes in Times of Crisis σε αστικά κέντρα της Ελλάδας στην περίοδο της κρίσης. Η έκθεση περιλαμβάνει επτά θεματικές ενότητες που συνομιλούν με ψυχοκοινωνικές καταστάσεις της κρίσης: Σημειογραφίες της Κρίσης∙  Διαμαρτυρία και Μνήμη: Σώματα και Προσωπεία των Απάτριδων∙ Παιδιά της κρίσης∙ Εξεγερμένα Σώματα και Αφύπνιση∙ Γυναίκες, Φύλο, Σεξουαλικότητα: Αμφισβήτηση και Υπέρβαση∙  Μαζική κουλτούρα και Αλλοτρίωση: Κοινωνική Κριτική και Διαμαρτυρία∙ Συναισθηματική Ένταση και Υπαρξιακή Αναζήτηση.

Παράλληλα, οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εθνογραφικά ντοκιμαντέρ για την τέχνη του δρόμου στην περίοδο της κρίσης∙ θεματικό εργαστήριο δημιουργικής γραφής με γκράφιτι∙ workshops για τη έρευνα του οπτικού πολιτισμού, την τέχνη του δρόμου και το σώμα της κρίσης∙ σεμινάριο βασισμένο στο βιωματική εμπειρία της πρακτικής του γκράφιτι∙ γνωριμία με το Θέατρο του καταπιεσμένου∙ προβολές video walls και μουσική βραδιά με τοπικά μουσικά σχήματα.

Ο στόχος των εκδηλώσεων είναι να φέρει το Πανεπιστήμιο κοντά στην κοινωνία και στους κόσμους της τέχνης και να τονίσει τη σημασία της δημιουργικής και αναστοχαστικής κοινωνικής έρευνας στη μελέτη πολιτισμών της καθημερινότητας στη σύγχρονη πόλη σε συνθήκες κρίσης.

 

Γιάννης Ζαϊμάκης

Καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας

Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας

 

Check Also

Κρήτη – Στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου το Πανεπιστήμιο Κρήτης

 Για μια ακόμη φορά το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάχθηκε στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize