Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Το 1 τρισ. δολάρια που ζητεί η Πολωνία από τη Γερμανία και η απάντηση του Βερολίνου

Το 1 τρισ. δολάρια που ζητεί η Πολωνία από τη Γερμανία και η απάντηση του Βερολίνου

Το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τη κατοχή των Ναζί δεν απασχολεί κατά καιρούς μονάχα την Ελλάδα. Η Πολωνία, χώρα που βίωσε ίσως τις περισσότερες φρικαλεότητες από τις χιτλερικές ορδές, με διώξεις Εβραίων και Πολωνών, δολοφονίες και διωγμούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης επανέφερε το θέμα στη δημοσιότητα αυτές τις ημέρες.

Η Πολωνική κυβέρνηση λοιπόν, στις 2 Σεπτεμβρίου, ημέρα της εισβολής των Ναζί στη χώρα διατύπωσε εκ νέου το αίτημα, απαιτώντας αποζημιώσεις ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Και αυτό, παρότι στο παρελθόν – όπως και στη χώρα μας- το θέμα είχε θεωρηθεί λήξαν. Ειδικότερα η Πολωνία είχε υπογράψει δήλωση παραίτησης από τη διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων ήδη από το 1953, ωστόσο η πρωθυπουργός και ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος την απορρίπτουν. Όπως υποστηρίζουν οι υπογραφές έπεσαν κατόπιν πιέσεων της Σοβιετικής Ένωσης προς την Πολωνία η οποία τότε άνηκε στη σφαίρα επιρροής της ΕΣΣΔ.

Ταυτόχρονα, υφίσταται και η λεγόμενη «Συνθήκη 2 + 4» που υπεγράφη στις 12 Σεπτεμβρίου 1990 μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της πρώην Ανατολικής Γερμανίας καθώς και των τεσσάρων νικητριών δυνάμεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δηλαδή της Σοβιετικής Ένωσης, των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας. Η συνθήκη αυτή αντικατέστησε την Συνθήκη Ειρήνηςπου υπεγράφη μετά την κατάρρευση του τρίτου Ράιχ και απέκλεισε τους 65 πολεμικούς αντιπάλους, μεταξύ αυτών και την Πολωνία, από μελλοντικά αιτήματα για πολεμικές αποζημιώσεις.

Η απάντηση του Βερολίνου

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά, το Βερολίνο απάντησε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, επικαλούμενο τη συνθήκη του 1953. «Από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητηθεί η νομική ισχύς της αποκήρυξης των αποζημιώσεων του 1953. Από τότε για εμάς το θέμα αυτό έχει οριστικά διευθετηθεί από νομική και πολιτική άποψη», δήλωσε ο Ζάιμπερτ.

Ο Ζάιμπερτ υπογράμμισε πως η Βαρσοβία «επιβεβαίωσε (την αποκήρυξη των αποζημιώσεων) πολλές φορές, κυρίως το 1970 και το 2004».

Check Also

Ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή εμπόδισαν απόπλου κρουαζιερόπλοιου

zougla.gr Ακτιβιστές οικολόγοι εμπόδιζαν επί έξι ώρες τον απόπλου ενός κρουαζιερόπλοιου από γερμανικό λιμάνι για …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize