Breaking News
Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΡΗΤΗ / ΡΕΘΥΜΝΟ / «Όχι στο ταχυδιυλιστήριο Άδελε»

«Όχι στο ταχυδιυλιστήριο Άδελε»

diilistirio

Στο πλαίσιο των δράσεων της «Πρωτοβουλίας κατοίκων Άδελε και ευρύτερης περιοχής» για το θέμα της «μη νόμιμης χωροθέτησης θύλακα για κατασκευή (ταχυ) διυλιστηρίου (βιομηχανικής εγκατάστασης) στον οικισμό Άδελε Δήμου Ρεθύμνου», κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας (29-05-2015 έως 04-06-2015) έγιναν οι παρακάτω ενέργειες:

  1. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση (30/05/2015), με τον κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, Βουλευτή Ρεθύμνου (στο γραφείο του, μετά από πρόσκλησή του). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μέλη της «Πρωτοβουλίας κατοίκων Άδελε και ευρύτερης περιοχής» εξέθεσαν αναλυτικά τις απόψεις μας και παρέδωσαν συμπληρωματική αναφορά. Ο κ. Κεφαλογιάννης, αφού άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον τις απόψεις μας, δεσμεύτηκε να επισκεφτεί την επίμαχη περιοχή προκειμένου να σχηματίσει «ιδία γνώμη» για το θέμα.
  2. Την Κυριακή 31/05/2015 ο κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, Βουλευτής Ρεθύμνου, υλοποιώντας τη δέσμευσή του, επισκέφτηκε το Άδελε και πραγματοποίησε συνάντηση με μέλη της «Πρωτοβουλίας κατοίκων Άδελε και ευρύτερης περιοχής», στο χώρο της σχεδιαζόμενης επίμαχης εγκατάστασης. Τα μέλη της «Πρωτοβουλίας» επεσήμαναν τόσο τις καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή (φυσικό και δομημένο περιβάλλον), όσο και το γεγονός ότι ο σχεδιασμός που έγινε είναι μη νόμιμος. Τονίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της Λαϊκής Συνέλευσης, αλλά και  με δημόσιες τοποθετήσεις τους επιστημονικοί σύλλογοι, αιρετοί της αυτοδιοίκησης, ειδικοί επιστήμονες & κάτοικοι έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις, και αντιρρήσεις για την αποτελεσματικότητα, τη βιωσιμότητα, τη σκοπιμότητα και τη νομιμότητα της επιχειρούμενης εγκατάστασης. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι το έργο προγραμματίστηκε «εν κρυπτώ» και με μεγάλη προχειρότητα (χωρίς να υπάρχει σχετική μελέτη). Έγινε ενημέρωση, ακόμη, για τις συγκεκριμένες προτάσεις που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της Λαϊκής Συνέλευσης και αφορούν στη χωροθέτηση αντίστοιχης εγκατάστασης (ταχυ)διυλιστηρίου σε περιοχές (νοτιότερα) που επιτρέπονται από το νόμο και εξυπηρετούν όλους του οικισμούς του πρώην Δήμου Αρκαδίου ή/και να επικεντρωθούν οι προσπάθειες ώστε να κατασκευαστεί το μεγάλο διυλιστήριο που σχεδιάζει  ο ΟΑΚ σε έκταση που ήδη έχει αγοραστεί για το σκοπό αυτό (που θα λύσει το πρόβλημα υδροδότησης της ευρύτερης περιοχής του Ρεθύμνου για τα επόμενα πενήντα χρόνια).
  3. Συνεχίστηκαν οι επαφές με Δημοτικές Παρατάξεις, Επιστημονικούς Φορείς, Ειδικούς Επιστήμονες και κατοίκους της περιοχής. Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν διαμορφώσει γνώμη για το θέμα συνεκτιμώντας, τις απόψεις που διατυπώθηκαν στη Λαϊκή Συνέλευση, τα γενικόλογα δημοσιεύματα (και σε ορισμένες περιπτώσεις υβριστικά) της ΔΕΥΑΡ, τις επιφυλάξεις που δημόσια διατυπώθηκαν (δημοσιεύματα στον τύπο) από θεσμικούς φορείς και ειδικούς επιστήμονες, αλλά και τα «έργα φαντάσματα» που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή του Άδελε (αντλιοστάσια που κατασκευάστηκαν εντός αιγιαλού – λιμνοδεξαμενή Αρκαδίου, που ενώ κατασκευάστηκε δεν λειτούργησε ποτέ – ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Αρκαδίου, το οποίο είχε ξεκινήσει και δεν τελείωσε ποτέ κ.ά.), για τα οποία έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά.
  4. Συνεχίστηκε η διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών κατά της συγκεκριμένης εγκατάστασης. Το κείμενο «Διαμαρτυρίας – Καταγγελίας», το οποίο μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει περίπου τετρακόσιοι πενήντα συμπολίτες μας, αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους «είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να ληφθούν άδικες, παράλογες, καταστροφικές και παράνομες αποφάσεις».
  5. Μετά από πρόταση πολιτών που συμμετέχουν ή/και είναι αλληλέγγυοι στην «Πρωτοβουλία» μας, προγραμματίζεται η πραγματοποίηση νέας «Λαϊκής Συνέλευσης», σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Αντικείμενο της θα είναι, αφενός η εκτίμηση της παρούσας κατάστασης και της πορείας του αγώνα μας και, αφετέρου η λήψη αποφάσεων για περεταίρω ενέργειες και για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης – Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Check Also

Ρέθυμνο: Δάκος, ξεροβούλα και ρυγχίτης κατέστρεψαν τη σοδειά – Συζήτηση για αποζημιώσεις στο Άδελε

neakriti.gr Συγκέντρωση – ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών και αγροτών για το ζήτημα της δακοκτονίας, αλλά και για …

Σχόλια

Font Resize