Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Τρομακτικές αλλαγές στα συνταξιοδοτικά

Τρομακτικές αλλαγές στα συνταξιοδοτικά

Η εξέλιξη των ορίων ηλικίας στο σχέδιο που δόθηκε στις ελληνικές αρχές είναι αυστηρά μελετημένη και υπολογισμένη έτσι ώστε να αποτρέπει την έξοδο με «πρόωρη» στα 50 ή στα 55 όλο και περισσότερο όσο διαρκεί η μεταβατική περίοδος των αλλαγών από το 2015 έως το 2021. Σαρωτικές αλλαγές προβλέπει η πρόταση για όλους τους ασφαλισμένους με κλιμακωτή αύξηση των ορίων ηλικίας με μεταβατική περίοδο από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 έως το τέλος του 2021, ενώ από την 01/01/2022, το όριο εξόδου στη σύνταξη καθορίζεται για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους στο 67ο έτος. Η αύξηση των ορίων ηλικίας, επηρεάζει όλους όσοι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν σε ηλικίες από 50 έως 66 ετών! Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με το νέο όριο ηλικίας που ισχύει το έτος που οι ίδιοι συμπληρώνουν την ηλικία των 50 έως 66 ετών.

Η μεγάλη ανατροπή έρχεται για τις πρόωρες συντάξεις, τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών, εφόσον έχουν ασφάλιση στο Δημόσιο. Σύμφωνα με την πρόταση-βόμβα, η συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων ηλικίας από 50 έως 55 ετών αναστέλλεται καθώς τα όρια ηλικίας ανεβαίνουν κατά 1,5 έως και 6,5 χρόνια!

Και αν η αύξηση των ορίων ηλικίας έως 6,5 χρόνια φαίνεται (και είναι μεγάλη) για έναν ασφαλισμένο που θα έβγαινε στη σύνταξη μετά τον Ιούλιο του 2015, για τα επόμενα έτη η επιβάρυνση είναι ακόμη μεγαλύτερη και δείχνει ανάγλυφα το μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ρεθύμνου ΑΔΕΔΥ, Νίκος Δερεδάκης, αναγνωρίζει ότι και το συνδικαλιστικό όργανο είναι συνυπεύθυνο για την ολιγωρία στο να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έγκαιρα έτσι ώστε να μην χρειαζόταν τώρα να ληφθούν επώδυνα μέτρα σε ό,τι αφορά τα συνταξιοδοτικά, επειδή δεν βγαίνει ο λογαριασμός του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα.

syntaxiouhoideredakis

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης – Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Check Also

Ανακοινώνεται το «λίφτινγκ» του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση – Οι βασικές αλλαγές

in.gr Την Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου, το πρωί ανακοινώνει ο υπουργος Παιδειας Κωστας Γαβρογλου την πρόταση …

Σχόλια

Font Resize