Τριεθνές Θεατρικό Poject ~ Phone Home: Ταυτόχρονη παράσταση σε τρεις χώρες μέσω Online σύνδεσης Ελλάδα – Αγγλία – Γερμανία

phone home parastasi
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Kick off event για το τριεθνές θεατρικό πρότζεκτ Phone Home. Η εναρκτήρια συνάντηση μεταξύ των τριών χωρών που συμμετέχουν -Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία- πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21.10.2015 και ώρα Ελλάδας 15.30 στο British Council με παρουσία εκπροσώπων του Τύπου. Η πρώτη ανοιχτή online ταυτόχρονη press conference ανάμεσα στις τρεις χώρες είναι γεγονός!
Η Δράση Phone Home θα καταλήξει τον Οκτώβριο του 2016 σε μια ταυτόχρονη ενιαία παράσταση που θα αντλεί έμπνευση από πραγματικές ιστορίες μεταναστών και προσφύγων και θα παρουσιαστεί για περιορισμένες βραδιές σε Ελλάδα, Αγγλία, Γερμανία την ίδια στιγμή, σε ζωντανή καλλιτεχνική επί σκηνής συνέργεια και στις τρεις χώρες, μέσω online σύνδεσης.
Το Phone Home σχεδιάστηκε από κοινού από τους θεατρικούς οργανισμούς Highway Productions – Λυκόφως (Ελλάδα)Pathos München (Γερμανία) και Upstart Theatre (Αγγλία), στο πλαίσιο πρόσκλησης για υποβολή Ευρωπαϊκών Σχεδίων Συνεργασίας του χρηματοδοτικού προγράμματος Creative Europe του EducationAudiovisual and Culture Executive Agency. Ανάμεσα σε εκατοντάδες προτάσεις που κατατέθηκαν, η πρόταση επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και χρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό της σε ύψος 60%.
Στο εναρκτήριο Kick Off event της Τετάρτης, οι τρεις ομάδες παραγωγής συναντήθηκαν ζωντανά και online για να παρουσιάσουν το ρόλο, τις προσδοκίες και την έμπνευσή τους για το Phone Home.
·         Από την πλευρά της Ελλάδας ο ιδρυτής της Highway Productions – Λυκόφως, Γιώργος Λυκιαρδόπουλος καλωσόρισε τους συνεργάτες από τις τρεις χώρες και τους εκπροσώπους του Τύπου, πραγματοποιώντας τις απαραίτητες συστάσεις. Παρουσιάζοντας συνοπτικά το πρόγραμμα Creative Europe και την τριπλή σημασία που έχει για τη Highway Productions το γεγονός ότι το project επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί, εστίασε την ομιλία του στον μεγάλο ανταγωνισμό για την ανάθεση του Προγράμματοςτη σημασία της αξιοποίησης τωνευρωπαϊκών πόρων σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τη χώρα –ιδίως στο χώρο του πολιτισμού– και την ευκαιρία που παρουσιάζεται για ένα νέο καλλιτεχνικό άνοιγμα προς την Ευρώπη.
·         Ο σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός αναφέρθηκε στο πως ξεκίνησε η ιδέα και η συνεργασία. Μίλησε για την πρώτη προσέγγιση του Γερμανού σκηνοθέτη και δραματουργού Michael Sommer προς τον ίδιο, μετά από τις εξαιρετικές κριτικές των παραστάσεων της ομάδαςSforaris στη Γερμανία. Κατόπιν, αναφέρθηκε στο πως προσέγγισε τον Γιώργο Λυκιαρδόπουλο και στην μετέπειτα εξέλιξη του project,  δηλαδή στη συμμετοχή και του Βρετανικού Upstart Theatreπροκειμένου να κατατεθεί το Σχέδιο Συνεργασίας των τριών χωρών για χρηματοδότηση από το Creative Europe.
·         Η Υπεύθυνη Παραγωγής, Μαρίλια Σταυρίδου, επικεντρώθηκε στη φάση της αίτησης, κυρίως στις μεγάλες απαιτήσεις του εγχειρήματος και τη σημαντική βοήθεια που έλαβε από το ελληνικό γραφείο Creative Europe στο Υπουργείο ΠολιτισμούΗ εμπειρία της από αιτήσεις και χειρισμό παρόμοιων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (MediaEurimages, Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης) υπήρξε καθοριστική. Η πίστη και η αισιοδοξία ότι το project  είναι πραγματικά καλό, ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες, την απαιτητική διαδικασία – αλλά και τα αναπάντεχα προβλήματα της τελευταίας περιόδου, με τα capital controls και τη δυσκολία εκταμίευσης της προχρηματοδότησης. Τέλος, αναφέρθηκε στους στόχους του Creative Europe και στο πόσο συνάδουν με τους στόχους που έχουν θέσει οι τρείς χώρες για το Phone Home: κινητικότητα ευρωπαίων καλλιτεχνών, νέα επιχειρηματικά μοντέλα πολιτιστικής συνεργασίας, προσαρμογή στην ψηφιακή εποχή και ανάπτυξη κοινού(cultural mobility, new business models, digital shift και audience development).
·         Από τη Γερμανία ο Michael Sommer έκανε εκτενή αναφορά στην αρχική ιδέα, στο μεγάλο βάρος που δίνεται στην επικοινωνία, την κατανόηση και τον συγχρωτισμό με τις μεταναστευτικές ομάδες. Επικεντρώθηκε στη σημασία που έχουν πλέον τα smartphones και τα social media στην καθημερινή μας επικοινωνία και πώς αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο καταγραφής και έμπνευσης. Κατόπιν αναφέρθηκε στην επιλογή των συνεργατών και περιέγραψε τα στάδια της εξέλιξης του project, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, τις προκλήσεις που παρουσιάζονται και μια πιθανότητα για υποστήριξη από τη Microsoft (ιδιοκτήτριας εταιρείας του Skype) προκειμένου να εξασφαλιστούν οικαλύτερες δυνατές συνθήκες επικοινωνίας. Από την άλλη, η συνεργάτις του και καλλιτεχνική διευθύντρια του Pathos MunichAngelika Fink,μας «σύστησε» το Pathos Munich και τις δραστηριότητές του, περιγράφοντας ειδικότερα τη γειτονιά στην οποία βρίσκεται το θέατρο και τηνάμεση σχέση που έχει με τη μεταναστευτική κοινότητα. Ο λόγος της έκλεισε με την προσδοκία για τη δημιουργία μιας ανοιχτής, καλλιτεχνικής συνεργασίας.
·         Από την Αγγλία το λόγο είχαν ο σκηνοθέτης Tom Mansfield και η παραγωγός Emma Sampson. Ο Tom παρουσίασε συνοπτικά προηγούμενες δράσεις του Upstart Theatre, περιγράφοντας του στόχους, την προηγούμενη εμπειρία και το πόσο άμεσα αυτά σχετίζονται με την επιλογή τους να συμμετέχουν στο Phone Home. Κατέγραψε επίσης τις συνεργασίες με τους οργανισμούς που έχουν επιτευχθεί για την ανάπτυξη του project μέχρι στιγμής. Η Emma επικεντρώθηκε στο πλάνο καταγραφής και προώθησης του project, εργασίες για τις οποίες είναιαρμόδια η ομάδα των βρετανών καλλιτεχνών. Τέλος, παρουσίασε το site του project www.phonehome.eu – όπου έχει ήδη αρχίσει η καταγραφή της διαδικασίας προόδου.
Η συζήτηση έκλεισε με τους έλληνες δημοσιογράφους να απευθύνουν ερωτήσεις και στις τρεις χώρες και την ελληνική ομάδα να περιγράφει τις φάσεις του χρονοδιαγράμματος του Phone Home

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize