Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Το υπουργικό συμβούλιο απέπεμψε τη Σαββαΐδου – Ομόφωνη απόφαση είπε η Γεροβασίλη

Το υπουργικό συμβούλιο απέπεμψε τη Σαββαΐδου – Ομόφωνη απόφαση είπε η Γεροβασίλη

savvaidou ypourgiko sumboulio

Ενόχληση και στάση αναμονής από την Κομισιόν για τους χειρισμούς της κυβέρνησης – Βαριά υπονοούμενα ότι η κυρία Σαββαΐδου λειτουργούσε κατά του δημοσίου συμφέροντος, άφησε η κυβερνητική εκπρόσωπος – Η απόφαση θα επιδοθεί με δικαστικό κλητήρα στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

Την αποπομπή της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση, όπως ανακοίνωσε η Ολγα Γεροβασίλη. «Το υπουργικό συμβούλιο έκανε αποδεκτή ομόφωνα την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών για να παυθεί από τα καθήκοντά της η ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαΐδου. Σε τέτοιες εποχές δύσκολες για την κοινωνία και τον ελληνικό λαό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από δημόσιους λειτουργούς να λειτουργούν κατά του δημοσίου συμφέροντος» είπε η κυρία Γεροβασίλη. «Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν νόμοι κανόνες και θα τηρηθούν» πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση για το αν η απόφαση αυτή έχει την έγκριση των Θεσμών η κυρία Γεροβασίλη απάντησε ότι «είμαστε κυρίαρχο κράτος αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάτε».

Η κυρία Σαββαΐδου με δημόσια δήλωσή της είχε αρνηθεί να παραιτηθεί από τη θέση της ΓΓΔΕ.

Την παραίτησή της είχε ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με οδηγίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Σημειώνεται ότι ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έχει 5ετή θητεία παρόλα αυτά υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποπεμφθεί με πράξη του υπουργικού συμβουλίου. Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι «εκ του νόμου όταν κάποιος κατηγορείται με πλημμέλημα το υπουργικό συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να πάρει μια τέτοια απόφαση».

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία θα κινηθεί με όλες τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες, δηλαδή η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, ως θεσμικού οργάνου, θα επιδοθεί με δικαστικό κλητήρα στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και εφόσον βέβαια στο μεταξύ δεν υπάρξει καμία κίνηση, όπως παραίτηση, από την πλευρά της Κατερίνας Σαββαΐδου.

Η υπό απομάκρυνση γενική γραμματέας είναι σε επαφή με τους δικηγόρους της, αναφέρουν πληροφορίες, προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της, μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που προκάλεσε σοκ στο στενό κύκλο των συνεργατών της.

Ενόχληση αλλά και στάση αναμονής από την Κομισιόν
Εκνευρισμό και απογοήτευση προκαλούν στους εκπροσώπους των θεσμών οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο ζήτημα της Κατερίνας Σαββαϊδου. Ωστόσο στην πρώτη επίσημη αντίδραση της μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για αποπομπή της κας Σαββαϊδου η Κομισιόν τηρεί αποστάσεις. Η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν αρκέστηκε να δηλώσει ότι «παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, ωστόσο δεν θα προβούμε τώρα σε σχόλιο»

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» απ’ το περασμένο Σαββατοκύριακο υπήρξε έντονη ανταλλαγή email μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών για το πώς θα έπρεπε να αντιδράσουν στο αίτημα για παραίτηση της κ. Σαββαϊδου και αν έπρεπε να πάρουν μία επίσημη θέση όπως είχε γίνει στην περίπτωση του προκατόχου της κ. Σαββαϊδου, του κ. Χ. Θεοχάρη.

Η απόφαση που έλαβαν ήταν να μην προβούν σε κάποια επίσημη δήλωση, καθώς οι λεπτομέρειες για το νομικό θέμα που εμπλέκεται η κ. Σαββαϊδου δεν είναι γνωστές. Πάντως, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, με μία πρώτη ανάγνωση του θέματος δεν δικαιολογείται η απόφαση της απομάκρυνσης της κ. Σαββαϊδου με το αδίκημα με το οποίο κατηγορείται και υποπτεύονται ότι η στάση της κυβέρνησης έχει πολιτικά κίνητρα. Από τους εκπροσώπους των θεσμών που βρίσκονται τώρα στην Αθήνα αναμένεται να γίνει μία αξιολόγηση της απόφασης αυτής και τότε θα προβολύν πολύ πιθαν΄ν σε επίσημη τοποθέτηση για το θέμα.

Η δημιουργία της ανεξάρτητης ΓΓΔΕ αποτελεί μία από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στα χρόνια γου μνημονίου. Έτσι, αν αποδειχθεί ότι το κίνητρο της κυβέρνησης για απομάκρυνση της κ. Σαββαϊδου ήταν πολιτικό, τότε η δυσφορία και η αμφισβήτηση των προθέσεων της κυβέρνησης ως προς την υλοποίηση του προγράμματος θα τεθεί υπό εξέταση. “Φοβόμαστε ότι η κυβέρνηση μπορεί αν επιστρέφει σε παλιές κακές συνήθειες και να μη συνεχίσει με τον σωστό ρυθμό που είχε αποκτήσει μετά τη συμφωνία», δηλώνει αξιωματούχος της ΕΕ.

protothema.gr

Σοφία Πολίτη

Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης - Δημοσίων Θεσμών
Μιλάει ξένες γλώσσες
Αγαπάει τα ζωάκια και τα ταξίδια
Έχει πάθος για τη μόδα

Check Also

Ποινική δίωξη κατά Σαββαϊδου από την εισαγγελία

Ποινική δίωξη στην Κατερίνα Σαββαίδου για απόφαση της σχετικά με την απόδοση από τους τους …

Σχόλια

Font Resize