Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / «Το στεφάνι του επερχόμενου πρωθυπουργού θα είναι ακάνθινο»
Βαγγέλης Μανιουδάκης Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ρεθύμνου

«Το στεφάνι του επερχόμενου πρωθυπουργού θα είναι ακάνθινο»

Τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το υπουργείο Οικονομικών για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο 8μηνο, δείχνουν ότι το οικονομικό επιτελείο που θα αναλάβει –καλώς εχόντων των πραγμάτων- από την επόμενη εβδομάδα, θα βρεθεί αντιμέτωπο με έναν τεράστιο πονοκέφαλο. Παρά την αναθεώρηση του στόχου για τον προϋπολογισμό του 2015 –εκεί που ήταν να εμφανίσουν πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ τώρα καλούμαστε να κλείσουμε τη χρονιά με έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ- τα οικονομικά αποτελέσματα είναι τέτοια που να δημιουργούν έντονο προβληματισμό σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτό ακόμη και αυτό το μικρό αρνητικό αποτέλεσμα. Το δημόσιο έπρεπε να έχει πληρώσει στο 8μηνο 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από αυτά που έχει πληρώσει. Μόνο τον Αύγουστο, άφησε απλήρωτες επιπλέον υποχρεώσεις περίπου 270 εκατ. ευρώ. Το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά καθώς  τα ταμειακά προβλήματα δεν έχουν λυθεί παρά το γεγονός ότι υπεγράφη η συμφωνία.

Τα συνολικά φορολογικά έσοδα θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε τέσσερις μήνες ή πέντε δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα.  Με τον πήχη να ανεβαίνει τόσο ψηλά, με το δημόσιο να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του, με την ύφεση να έχει επιστρέψει στην οικονομία και τα capital controls να παραμένουν ενεργά, είναι αμφίβολο κατά πόσο ένας τόσο «σκληρός» στόχος θα μπορέσει να επιτευχθεί.

Η όποια αστοχία όμως, θα «κοστίσει» καθώς το όποιο άνοιγμα κατά τη φετινή εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, θα μεταφερθεί ως επιπλέον βάρος στο επόμενο έτος κάτι που σημαίνει απειλή και νέων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, Βαγγέλης Μανιουδάκης, τονίζει ότι το στεφάνι του επερχόμενου πρωθυπουργού θα είναι ακάνθινο με τη νέα κυβέρνηση να πρέπει να δράσει γρήγορα, να δώσει εξηγήσεις στο λαό για όσα έρχονται, προτού γίνει η χώρα «Μπανανία» και για να παραμείνει στον ανεπτυγμένο κόσμο. Θα χρειαστούν νέα επώδυνα μέτρα για τα επόμενα 2 χρόνια μέχρι να ορθοποδήσουμε με μια κυβέρνηση χωρίς πολιτικούς, αλλά με τεχνοκράτες σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Βαγγέλης Μανιουδάκης Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ρεθύμνου
Βαγγέλης Μανιουδάκης Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ρεθύμνου

emporio

Ματθαίος Καπετανάκης
Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος at | [email protected] |

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης - Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Check Also

Η Πρέσβειρα της Αργεντινής στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου – Και οι δύο πλευρές διαπίστωσαν κοινούς τομείς συνεργασίας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑΣ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ   Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. …

Σχόλια

Font Resize