Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών – ΜΑΣ, για προσφυγικό-επεισόδια στο Ρέθυμνο και τα προσφυγόπουλα στη σχολική ζωή

Καταδικάζουμε τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος από την ημέρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στο Ρέθυμνο.

Είναι φανερό ότι το τελευταίο διάστημα με αφορμή το οξυμένο ζήτημα του προσφυγικού και της εγκατάστασης προσφύγων στην Κρήτη, διάφορα κέντρα και μηχανισμοί επιχειρούν ο καθένας από την πλευρά του τη δημιουργία ενός ξενοφοβικού, ρατσιστικού κλίματος και ενός κλίματος τρομοκρατίας που έχει ως απώτερο σκοπό να ενσωματώσει, εγκλωβίσει, αποπροσανατολίσει το λαό και την νεολαία του νησιού σε ένα ψεύτικο δίπολο, στο να καθορίσει τη στάση της απέναντι σε όλες αυτές τις εξελίξεις σε έναν ανώδυνο δρόμο για το σύστημα.

Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τις φασιστικές και ρατσιστικές προσπάθειες από τη ναζιστική φασιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και άλλων συνοδοιπόρων της, που προσπαθεί να σπείρει το μίσος μέσα στο λαό και τη νεολαία απέναντι στους πρόσφυγες. Προσπαθεί να παρουσιάσει σαν θύτη τα θύματα. Βγάζει λάδι τη πολιτική και τους μηχανισμούς που γεννούν τους πολέμους και την προσφυγιά και αποδεικνύει και με τη δράση της (ξυλοδαρμοί κτλ) ότι αποτελεί το μαντρόσκυλο του συστήματος, μια εγκληματική οργάνωση στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Πότε με τις προτάσεις της (πχ φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές) πότε με την τραμπούκικη δολοφονική της δράση (Π.Φύσσας, επίθεση σε πρωτοπόρους συνδικαλιστές, πρόσφατο παράδειγμα ξυλοδαρμού στο Ρέθυμνο) ώστε να μην σηκώνει κανείς κεφάλι.

Κατηγορηματικά επίσης θέτουμε όμως και το ζήτημα της αντιμετώπισης και απάντησης σε όλη αυτή τη προσπάθεια. Η πάλη ενάντια στο φασισμό, στο ρατσισμό δεν μπορεί να είναι ξεκομμένη από την πάλη ενάντια στο σύστημα που τα γεννά, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη φτώχεια, τη ζωή χωρίς δικαιώματα, την προσφυγιά. Αυτή η πάλη απαιτείται να διεξάγεται μέσα από ένα οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής, μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Το κλεφτοκηνυγητό, οι τραμπουκισμοί, τα τυφλά χτυπήματα, οι διαδικασίες μακριά από τους φοιτητές και τις συλλογικές διαδικασίες δεν έχουν καμία σχέση με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, τις αξίες και τα ιδανικά του. Εξυπηρετούν με το δικό τους τρόπο ένα κλίμα τρομοκρατίας και προβοκάτσιας, γίνονται «βούτυρο στο ψωμί» του συστήματος, των φασιστών και των μηχανισμών καταστολής για να συνεχίζουν το έργο τους.

Η λύση βρίσκεται στην ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, στην μαζικοποίηση των διαδικασιών, στην συσπείρωση γύρω από τους συλλόγους σε ένα οργανωμένο, περιφρουρημένο αγώνα, για τη ζωή που μας αξίζει. Που δεν θα αφήνει χώρο για τους φασίστες μέσα και έξω από τις σχολές, που δεν θα τους αφήνει να σηκώσουν κεφάλι. Το ζήτημα είναι η νεολαία και λαός με τη δράση τους να απομονώσουν τη δράση της Χ.Α. και των υπόλοιπων μηχανισμών που σαν πρωταγωνιστές και κομπάρσοι σε κάθε φάση παίζουν το ρόλο τους και συμβάλουν στη κάθε φορά στόχευση διάφορων κέντρων και μηχανισμών.

Όλη αυτή η συζήτηση τις τελευταίες μέρες γεννά ερωτηματικά και προβληματισμούς σε πολλούς «να μείνουν;» «μήπως είναι πρόβλημα οι πρόσφυγες;», «ακόμα δεν ήρθαν και έχουμε προβλήματα;», και άλλες τέτοιες λογικές.

Μην μπεις στο δίπολο που φτιάχνουν «είτε να τους σκοτώσουμε είτε να τους εγκλωβίσουμε» «να μην ασχοληθούμε να τους παρατήσουμε» ή απλά «καλοδεχούμενοι» αλλά με ποια προοπτική και με τι συνθήκες; (ήδη υπάρχει σχέδιο εκμετάλλευσής τους, γκετοποίησης κτλ. Η λύση είναι αλλού! Η μόνη πρόταση που παίρνει υπόψη την πραγματικότητα και τις ανάγκες των προσφύγων. Που καταδικάζει τη αιτία του προβλήματος, που είναι το καπιταλιστικό σύστημα, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις και ταυτόχρονα απαιτεί μέτρα για την προσωρινή φιλοξενία αλλά και υλοποίηση της επιθυμίας την επιθυμία των προσφύγων να φύγουν από την Ελλάδα και όχι να τους εγκλωβίζει εδώ. Αυτή είναι και η απαίτηση των ίδιων των προσφύγων.

Να στηρίξουμε την πρόταση του ταξικού εργατικού κινήματος, όπως διατυπώθηκε και σε προηγούμενη απόφαση του συλλόγου:

«Η φιλοξενία τους, που είναι στην ευθύνη της κυβέρνησης, πρέπει να διασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, υγιεινής και περίθαλψης, εκπαίδευσης των παιδιών τους.

Ταυτόχρονα θεωρεί πως η φιλοξενία τους πρέπει να είναι προσωρινή, να προωθεί την επιθυμία των προσφύγων να φύγουν από την Ελλάδα και όχι να τους εγκλωβίζει εδώ. Για να εξασφαλιστεί αυτό στην πράξη δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια.

  • Χρειάζεται στην πράξη να πιέσει ο λαός μας τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ΝΑΤΟ, να σταματήσουν τους πολέμους στη Συρία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική που κλιμακώνουν για τα δικά τους συμφέροντα, με πρόσχημα τους τρομοκράτες που οι ίδιες βοηθούν και ενισχύουν.
  • Χρειάζεται στην πράξη να εκφραστεί η λαϊκή απαίτηση να ακυρωθεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης, που εμποδίζει τους πρόσφυγες να πάνε στις χώρες προορισμού που οι ίδιοι θέλουν και που τους εγκλωβίζει στην Ελλάδα.

Χωρίς πρακτική δράση γι’ αυτούς τους στόχους,  η «προσωρινή» φιλοξενία θα μείνει στα λόγια, ενώ θα έχουμε μόνιμα όλο και πιο πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που εξαθλιώνει και τους Έλληνες εργαζόμενους. Όσο συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Συρία και αλλού θα συνεχίζεται και το κύμα των προσφύγων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου μας θεωρεί την Ελληνική κυβέρνηση συνυπεύθυνη για το Προσφυγικό, αφού  στηρίζει αυτές τις επεμβάσεις, όπως και τις αποφάσεις της ΕΕ και των άλλων «εταίρων». Παίζει «με την φωτιά» όταν παραχωρεί στο ΝΑΤΟ το Αιγαίο, όταν επεκτείνει τη βάση της Σούδας και προσθέτει νέα στην Κάρπαθο, για να προετοιμάσει τις νέες πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή, αξιοποιώντας και την τουρκική επιθετικότητα.

Είναι υποκρισία να συνεργάζεται στο μακελειό, αλλά να εμφανίζεται ότι δήθεν συμπονά και δείχνει ανθρωπιά για τα θύματα – πρόσφυγες, που δήθεν θέλει αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο γι’ αυτούς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο  δεν συμφωνεί με την προσπάθεια της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού να μεταθέσει την ευθύνη στους Δήμους και στην Περιφέρεια Κρήτης για να βρουν χώρους «φιλοξενίας», που μάλιστα θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, όπως σε νοικιασμένα σπίτια, με άγνωστες πηγές χρηματοδότησης και με ανάμειξη των ΜΚΟ που ροκανίζουν κρατικά και κοινοτικά κονδύλια, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δημιουργούν κυκλώματα εκμετάλλευσης αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων.

Καλούμε τους φοιτητές να συμπορευτούν με το εργατικό λαϊκό κίνημα και να εκδηλώσουν μεγαλόψυχα την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες που όμως καμιά σχέση δεν πρέπει να έχει με την υποκριτική «αλληλεγγύη» των εκπροσώπων του κεφαλαίου και του κράτους. Να παλέψει για:

  1. Απευθείας, ασφαλή μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανο, Ελλάδα κλπ) στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσφυγική τους ιδιότητα.
  2. Πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες. Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, της Frontex και όλων των παλιών και νέων κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.
  3. Αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, κλείσιμο της Βάσης της Σούδας και όλων των αμερικανο-ΝΑΤΟικών βάσεων.
  4. Καμία συμμετοχή ή εμπλοκή της Ελλάδας, καμία διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις
  5. Γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού διάσωσης, υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.
  6. Δημιουργία δημόσιων, ανοιχτών, αξιοπρεπών χώρων προσωρινής φιλοξενίας για την ικανοποίηση των αναγκών των προσφύγων, αλλά και των κατοίκων της περιοχής, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για όσο διάστημα διαρκούν οι διαδικασίες πρώτης υποδοχής, περίθαλψης, καταγραφής και προετοιμασίας των εγγράφων που θα επιτρέψουν την ασφαλή συνέχιση του ταξιδιού όσων θέλουν – που είναι και η συντριπτική πλειονότητα – ή εξέτασης των αιτημάτων ασύλου των λίγων που θα επιλέξουν την Ελλάδα ως χώρα τελικής εγκατάστασης.
  7. Δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή, με κρατική ευθύνη.
  8. Άμεση κάλυψη όλων τα αναγκών σε Παιδεία και Υγεία με αύξηση του εκπαιδευτικού και υγειονομικού προσωπικού . Οι χώροι φιλοξενίας που θα βρεθούν με ευθύνη της κυβέρνησης πρέπει να διασφαλίζουν την κάλυψη όλων των παραπάνω αναγκών των προσφύγων.

Καλούμε τον Κρητικό λαό να μην αποπροσανατολιστεί από φωνές ρατσιστικές και εθνικιστικές, από την ύπουλη και επικίνδυνη προπαγάνδα της Χρυσής Αυγής, που βάζουν στο στόχαστρο κυνηγημένους ανθρώπους, αθωώνοντας τον ένοχο και δημιουργό της προσφυγιάς, της μετανάστευσης, αλλά και όλων των προβλημάτων για τη ζωή όλων μας.

Την παραπάνω απόφαση μας κοινοποιούμε στο Δήμο, στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο  Μεταναστευτικής Πολιτικής.»

 

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στα τμήματα Παιδαγωγικού Δημοτικής και Παιδαγωγικού Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης σχετικά με τη λειτουργία των Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης των Προσφύγων στα σχολεία.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου θα λειτουργήσουν οι Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης των Προσφύγων στα σχολεία.

 

Ακόμα και σήμερα, με ευθύνη της κυβέρνησης, τα σχολεία αυτά δεν έχουν ανακοινωθεί. Πρόκειται για σοβαρό ζήτημα, διότι πρέπει να υπάρχει σαφής εικόνα των σχολείων, των προβλημάτων που αυτά έχουν, των συνθηκών και των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται ώστε να γίνει σωστά και ολοκληρωμένα η υποδοχή των προσφυγόπουλων και η εκπαίδευσή τους.

 

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ “ρίχνει λάδι στη φωτιά” των ξενοφοβικών αντιλήψεων και πρακτικών που συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα στο Ωραιόκαστρο, και παραμένουν έτοιμα να ξαναφουντώσουν!

 

Kαταγγέλλουμε απερίφραστα τα ρατσιστικά και ξενοφοβικά αυτά γεγονότα! Παράλληλα χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές, εργαζόμενους, μαθητές που όλο αυτό τον καιρό εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες! Που έχουν κηρύξει πόλεμο σε κάθε φασιστική, ρατσιστική και ξενοφοβική δράση!

Σαν αυριανοί παιδαγωγοί οφείλουμε να απομονώσουμε τέτοιες απόψεις μέσα στην σχολή μας που στρέφονται κατά των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και έτσι αθωώνουν την πολιτική που τους προκαλεί. Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε πραγματικά μαθήματα αλληλεγγύης και αγώνα, διεκδικώντας εδώ και τώρα :

Εκπαίδευση όλων των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων, με εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων: Εξειδικευμένο και επαρκή αριθμό εκπαιδευτικών, καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες, κατάλληλες αίθουσες κ.ά.

– Καμιά εμπλοκή των γνωστών αμαρτωλών ΜΚΟ.

– Ασφαλή μεταφορά των παιδιών από τις κρατικές υπηρεσίες.

– Με ευθύνη του κράτους, να παρθούν όλα τα μέτρα, μέσα από τις Δημόσιες Δομές Υγείας, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις κ.α. Να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε ένα παιδί προσφύγων.

Είναι κρίσιμο ζήτημα πως τα προσφυγόπουλα θα νιώσουν ότι ζουν -όσο αυτό είναι δυνατόν- σε κανονικές ανθρώπινες συνθήκες και πλευρά αυτής της ανάγκης είναι η μαθησιακή, παιδαγωγική διαδικασία, με δημιουργική απασχόληση, διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, της ελληνικής γλώσσας και μιας ξένης γλώσσας, δημιουργία βιβλιοθηκών, φυσική αγωγή κ.ά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize