Breaking News
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Το ΚΚΕ λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες μεταξύ άλλων και για Χρυσή Αυγή

Το ΚΚΕ λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες μεταξύ άλλων και για Χρυσή Αυγή

Καθώς λίγες μόνο ώρες απομένουν μέχρι τις εκλογές, η συζήτηση εστιάζεται τώρα στην επόμενη μέρα. Με δεδομένη την κοινή προγραμματική βάση όλων των κομμάτων που ψήφισαν το μνημόνιο, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Είναι χαρακτηριστικά (και αποκαλυπτικά) όσα δήλωσε χτες σε συνέντευξη ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής, Αλ. Φλαμπουράρης. Αφού απέκλεισε την πιθανότητα συνεργασίας με τη ΝΔ, μίλησε αναλυτικά για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θέτοντας ορισμένες προϋποθέσεις.

Η πρώτη είναι «ο ελληνικός λαός στις εκλογές, να δώσει εντολή για μια τέτοια σύμπραξη». Και η δεύτερη, «το ΠΑΣΟΚ ή/και το Ποτάμι να αποφασίσουν να απεγκλωβιστούν από τα πρόσωπα, τις θέσεις και τις συμμαχίες που υπερασπίζονται και προωθούν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική».

Είναι, καταρχήν, απορίας άξιο, γιατί αυτές οι δύο προϋποθέσεις δεν ισχύουν και για τη ΝΔ, η οποία συγκυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ και μαζί με το Ποτάμι άσκησαν όλη την επιρροή τους για να συμφωνηθεί και να ψηφιστεί το μνημόνιο…

Τα κριτήρια που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να απορρίψει τη συνεργασία με τη ΝΔ και αντίστροφα να «ζεστάνει» τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, είναι πέρα για πέρα κάλπικα και αποπροσανατολιστικά.

Βασίζονται, δηλαδή, σε πλαστές διαχωριστικές γραμμές, αφού, όπως είπαμε, υπάρχει αντικειμενική βάση για σύμπραξη ή/και συγκυβέρνηση όλων των κομμάτων που ψήφισαν το μνημόνιο και υπερασπίζονται τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Αλήθεια, πέρα από τις διαφορετικές ιστορικές και πολιτικές καταβολές, υπάρχει κάτι που να αναδείχτηκε στην προεκλογική περίοδο και να σηματοδοτεί μια διαφορά ουσίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ; Η απάντηση είναι πως όχι.

Γι’ αυτό τώρα ο ένας προσπαθεί να σηκώσει τεχνητά τείχη απέναντι στον άλλον, υπηρετώντας προεκλογικές σκοπιμότητες.

Μετεκλογικά, ακόμα κι αν σ’ αυτήν τη φάση δεν υπάρξει συγκυβέρνηση των δύο, για λόγους που σχετίζονται με τη συνολική αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, η σύμπραξη για να εφαρμοστούν τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Από εκεί και πέρα, κυβέρνηση την επομένη των εκλογών θα υπάρξει, είτε βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε η ΝΔ. Και θα είναι μια κυβέρνηση βαθιά αντιλαϊκή, με την έμπρακτη στήριξη του μεγαλύτερου μέρους των κομμάτων που τυπικά θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση.

Επομένως, γι’ αυτό πρέπει να ανησυχεί ο λαός και όχι για το ποιοι συνδυασμοί κομμάτων θα επιλεγούν για τη συγκυβέρνηση, ανάλογα και με το αποτέλεσμα των εκλογών. Μετεκλογικά, το μόνο αποκούμπι που θα έχει είναι το ΚΚΕ και αυτό πρέπει να δυναμώσει στις εκλογές.

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε και τούτο: Ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκυβερνώντας με τους ΑΝΕΛ, «ξέπλυνε» ένα κομμάτι της αστικής πολιτικής, που υπερασπιζόταν ανοιχτά εθνικιστικές – ρατσιστικές θέσεις. Ψηφίζοντας στη συνέχεια το μνημόνιο, νομιμοποίησε την αντιλαϊκή πολιτική που με συνέπεια υπηρέτησαν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και την παρουσίασε σαν «μονόδρομο» για το λαό.

Τώρα, «ψήνοντας» τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ετοιμάζεται να παραδώσει και αυτούς «άσπιλους» και «αμόλυντους» στις λαϊκές συνειδήσεις, με το φερετζέ των προϋποθέσεων που βάζει για τη συνεργασία…

 

Οι υποψήφιοι Βουλευτές του ΚΚΕ στο Ρέθυμνο

Μανουσάκης Νίκος

Αγγελογιαννάκης Βαγγέλης

Καμπουρούδη – Τσουρλαδάκη Μαριάννα

Μανουσογιάννης Μανούσος

 

«Γιατί ισχυρό ΚΚΕ στις κάλπες την Κυριακή»

Άρθρο του Νίκου Μανουσάκη, υποψήφιου βουλευτή Ρεθύμνου του ΚΚΕ

 

Ήδη από το 2012, όταν στο πλαίσιο των εντεινόμενων διεργασιών αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού και της ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση έβγαινε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο μιας «κυβέρνησης της αριστεράς», το ΚΚΕ εξηγούσε ότι κάθε κυβέρνηση διαχείρισης του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, ανεξάρτητα από προθέσεις, θα είναι όργανο της εξουσίας του κεφαλαίου. Δεν μπορεί να μεταλλαχθεί στο αντίθετό της, δηλαδή σε μια κυβέρνηση – όργανο των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΚΚΕ απαντούσε και σε όσους εργαζόμενους το καλούσαν καλοπροαίρετα, ως μια δύναμη που την εμπιστεύονται, να «μπει» σε μια τέτοια «κυβέρνηση της Αριστεράς» με τον ΣΥΡΙΖΑ ή, τουλάχιστον, να την ανεχτεί σε 5 – 10 ζητήματα για την ανάκτηση ορισμένων απωλειών του λαού: Το ΚΚΕ εξηγούσε ότι μπαίνοντας σε μια κυβέρνηση διαχείρισης του συστήματος, όχι μόνο δε θα εγγυόταν καμία ανακούφιση του λαού, καμία ανάκτηση εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά θα ακυρωνόταν ως Κομμουνιστικό Κόμμα, ως κόμμα που παλεύει στην πρώτη γραμμή για τα συμφέροντα των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων. Θα γινόμασταν το «ριζοσπαστικό δεκανίκι» σε μια κυβέρνηση που, αντικειμενικά, υπακούοντας στους σιδερένιους οικονομικούς νόμους του καπιταλισμού, θα συνέχιζε την αντιλαϊκή πολιτική για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Το 7μηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε περίτρανα ότι το ΚΚΕ είπε την αλήθεια στο λαό: Ποτέ και πουθενά δεν επιβεβαιώθηκαν και ούτε πρόκειται να επιβεβαιωθούν τα παμπάλαια οπορτουνιστικά και αναθεωρητικά ιδεολογήματα και οι αυταπάτες για τη δυνατότητα μέσα από αριστερές κυβερνήσεις ο καπιταλισμός και η εξουσία του κεφαλαίου να τεθούν στην υπηρεσία του λαού.

Η «κυβέρνηση της αριστεράς» στην Ελλάδα, όπως και οι πρόγονοί της σε όλο τον κόσμο – από τις κυβερνήσεις της «αλλαγής» και της «κεντροαριστεράς», μέχρι τις κυβερνήσεις ακόμα και με τη συμμετοχή Κομμουνιστικών Κομμάτων – όχι μόνο δεν ανακούφισε το λαό και δεν αναπλήρωσε τις τεράστιες απώλειές του στα χρόνια της κρίσης, όχι μόνο δεν κινήθηκε σε κατεύθυνση κάλυψης των σύγχρονων αναγκών του, αλλά, αντίθετα, πρόσθεσε ένα νέο βάρβαρο μνημόνιο στην πλάτη του, για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Η πείρα του 7μήνου επιβεβαιώνει ότι η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – σύσσωμου του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί και με αυτούς που τώρα πήγαν στη ΛΑΕ – δεν αποτέλεσε καμία «ρωγμή» στο σύστημα, ίσα ίσα ήταν η συνέχεια των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, το αναγκαίο για το σύστημα εργαλείο για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, εκεί μάλιστα που «κώλωναν» τα κλασικά αστικά κόμματα:

— Πρώτα πρώτα, η «κυβέρνηση της αριστεράς» στηρίχτηκε στην ανάδειξή της από σημαντικά τμήματα του κεφαλαίου, με την προσδοκία ότι αυτή θα μπορέσει καλύτερα να διαπραγματευτεί μια χαλάρωση της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής, που θα έδινε μεγαλύτερα περιθώρια κρατικής στήριξης των εγχώριων ομίλων, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συναίνεση.

— Ηδη, πριν αναλάβουν την αστική διακυβέρνηση, ο Αλ. Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδιναν διαβεβαιώσεις για τη «συνέχεια του κράτους», για το σεβασμό τους στις στρατηγικές επιλογές του εγχώριου κεφαλαίου για συμμετοχή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και στις δεσμεύσεις που προκύπτουν από αυτήν.

— Στο πλαίσιο της «συνέχειας του κράτους», σε όλο το 7μηνο, που κατέληξε στο νέο μνημόνιο, η «κυβέρνηση της αριστεράς» απέδειξε ότι αποτελεί όργανο της εξουσίας του κεφαλαίου: Εβαλε χέρι στα αποθεματικά και διαθέσιμα Ταμείων και δημόσιων οργανισμών για να πληρώνει τα δάνεια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, έδωσε φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους, διέγραψε χρέη που προέρχονται ακόμα και από λαθρεμπόριο, απέρριψε κάθε πρόταση νόμου ή τροπολογία του ΚΚΕ για την ανακούφιση του λαού, έστησε «κοινωνικούς διαλόγους» για να «θάψει» μαζί με την εργοδοσία κάθε σκέψη για ανάκτηση απωλειών, άφησε έρμαια τους εργαζόμενους στις επιθέσεις του κεφαλαίου, με απολύσεις, μειώσεις μισθών την περίοδο των κεφαλαιακών ελέγχων κ.ά.

— Εξίσου χαρακτηριστικό είναι ότι και σήμερα, μετά την υπογραφή του νέου βάρβαρου μνημονίου, πυκνώνουν οι δηλώσεις αστικών επιτελείων εντός και εκτός Ελλάδας ότι μια κυβέρνηση με πρωταγωνιστικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη κατάλληλη να περάσει τις νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, διασφαλίζοντας τις μικρότερες δυνατές εργατικές – λαϊκές αντιδράσεις…

Μπροστά στις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη, την ώρα που ο μεν ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ξαναλανσάρει τα φούμαρα περί «κυβέρνησης – οχυρού μάχης για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα και την προοπτική (…) ενάντια στα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα» και η δε ΛΑΕ επιχειρεί να αναστηλώσει την αυταπάτη ότι μπορεί μια κυβέρνηση στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου να γίνει εφαλτήριο για ριζοσπαστικές αλλαγές, η ξεκάθαρη στάση του ΚΚΕ κόντρα σε κάθε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου για τους εργαζόμενους και το λαό.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της Τ.Ε. Ρεθύμνου του ΚΚΕ για για τις δηλώσεις του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκου.

«Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η ομολογία Μιχαλολιάκου, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία, επιβεβαιώνει τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, που απορρέει από τη ναζιστική της ιδεολογία.

Η ομολογία αυτή όχι μόνο δεν απαλλάσσει την ηγεσία της Χρυσής Αυγής από τις ποινικές της ευθύνες για τη δολοφονία Φύσσα, τις δολοφονικές επιθέσεις κατά των Αιγύπτιων ψαράδων και των κομμουνιστών συνδικαλιστών στο Πέραμα, για δεκάδες άλλες δολοφονικές επιθέσεις, αλλά και ενισχύει τις ποινικές της ευθύνες.

Αποδεικνύεται, για ακόμη μία φορά, ότι πίσω από τα εγκλήματα που τέλεσαν στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής βρίσκεται η ίδια η ναζιστική οργάνωση και ιδεολογία, ότι είναι οι πολιτικοί απόγονοι των συνεργατών των ναζί, των γερμανοτσολιάδων και των δοσίλογων, που ευθύνονται για τα χιλιάδες θύματα της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα.

Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, κανένας νέος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από την κούφια «αντιμνημονιακή» ρητορεία της Χρυσής Αυγής, πίσω από την οποία κρύβεται η στήριξή της στο καπιταλιστικό σύστημα και μάλιστα στην πιο αποκρουστική του μορφή. Να μη γίνει, με την ψήφο του, πολιτικά συνυπεύθυνος για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής. Να την καταδικάσει και να συμβάλει στον αγώνα ενάντια στο ναζισμό και το σύστημα που τον γεννά, όπως από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει το ΚΚΕ».

kke ekloges 2015 (3) kke ekloges 2015 (2) kke ekloges 2015 (1)

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης – Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Check Also

Ποιους φακέλους έχει χειριστεί ο Ισίδωρος Ντογιάκος – Ήταν εισαγγελέας στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής

protothema.gr Στο σπίτι του εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός Πλήθος σημαντικών υποθέσεων με έντονο πολιτικό και κοινωνικό …

Σχόλια

Font Resize