Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Travel / Του.. ΦΠΑ γίνεται σε εστίαση και διαμονή

Του.. ΦΠΑ γίνεται σε εστίαση και διαμονή

Θα στηρίξουν οι ξενοδόχοι την κυβέρνηση παρά την αύξηση του ΦΠΑ που τους επιβαρύνει, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, Νίκο Κουμνά. Το 80% των συμβολαίων για το 2016 έχουν κλείσει με ΦΠΑ 6,5%, ενώ θα επιβαρυνθεί ο κλάδος ΦΠΑ 13%, γιατί δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει η Ελλάδα τα ευρωπαϊκά της κεκτημένα.

Παράλληλα, η Ελλάδα δε θα είναι πια ανταγωνιστικός προορισμός, έναντι της Τουρκίας, Ισπανίας, Τυνησίας, Αιγύπτου, Ιταλίας, Κροατίας, που διατηρούν χαμηλότερο ΦΠΑ στα τουριστικά παλέτα τους.

6% ΦΠΑ μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη στη διαμονή, και από 1 Οκτώβρη 13% και μετά ξεκινούν οι υπολογισμοί για γερά νεύρα: Για παράδειγμα, σε ένα πακέτο πέντε ημερών all inclusive κόστους 500 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, στο 30% της τιμής ή στα 150 ευρώ θα χρεωθεί ΦΠΑ 23% και στα υπόλοιπα 350 ευρώ ΦΠΑ 6% έως το τέλος Σεπτεμβρίου και 13% από την 1η Οκτωβρίου. Αν στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνεται μόνο πρωινό στο 5% ή στα 25 ευρώ θα χρεωθεί ΦΠΑ 23%.
Ήδη πάντως από την περασμένη Δευτέρα στα ξενοδοχεία που προσφέρουν και εστίαση η οποία πλέον υπάγεται σε ΦΠΑ 23%, ισχύουν τα εξής:
α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

γ. Διαμονή με πλήρη διατροφή: 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.

δ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive : 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.

Το μάρμαρο πάντως φαίνεται να το πληρώνουν οι μικρές επιχειρήσεις σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, Νίκο Κουμνά, ο οποίος θεωρεί ότι θα αναστείλουν τις όποιες επενδύσεις και την πρόσληψη παραπάνω προσωπικού, εξαιτίας των νέων δεδομένων από τον προσεχή Οκτώβρη.

koumnas 2 1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize