Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Την ενοχή Παπαντωνίου πρότεινε ο εισαγγελέας
Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του δεν παρίστανται στη δίκη | EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Την ενοχή Παπαντωνίου πρότεινε ο εισαγγελέας

Να κηρυχθεί ένοχος ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του Σταυρούλα για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του οικονομικού έτους 2009, εισηγήθηκε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων όπου δικάζεται το ζευγάρι, ο εισαγγελέας της έδρας Παναγιώτης Πούλιος.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του δεν παρίστανται στη δίκη | EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του δεν παρίστανται στη δίκη | EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφερόμενος στο ποσό των 1,3 εκατ. ευρώ, που φέρεται να μην είχε δηλώσει το ζεύγος Παπαντωνίου, το χαρακτήρισε «ιδιαίτερα μεγάλο και δεν δικαιολογείται από την οικονομική κατάσταση των κατηγορουμένων».

Ο Π. Πούλιος ανέλυσε όλη τη διαδρομή του ποσού από το 2000 μέχρι το 2010, οπότε τα χρήματα επαναπατρίστηκαν, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως το 1999 οι δύο κατηγορούμενοι διέθεταν καταθέσεις ύψους 105.000 ευρώ, ενώ το 1998 αγόρασαν οικόπεδο ακίνητο έναντι 40 εκατ. δρχ.

Αναφερόμενος στη σύζυγο τού πρώην υπουργού υπογράμμισε ότι ήταν η πραγματική και κύρια δικαιούχος του επίμαχου ποσού καθ’ όλη τη διάρκεια ύπαρξης του λογαριασμού της HSBC Ελβετίας, ο οποίος αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Παράλληλα ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών γνώριζε την ύπαρξη του επίμαχου λογαριασμού στην HSBC, κι αυτό αποδεικνύεται κυρίως από το γεγονός ότι το χρηματικό ποσό εξήχθη στην Ελβετία από τον κουμπάρο και στενό συνεργάτη του, Γ. Κανδαλέπα.

«Είναι δυνατόν να έγινε ανάληψη τόσο μεγάλου ποσού και να το κράτησε κρυφό από τον πρώτο κατηγορούμενο ο Γ. Κανδαλέπας;», αναρωτήθηκε ο εισαγγελέας προσθέτοντας: «Τα ποσά ήταν ιδιαίτερα μεγάλα και ένα μέρος προερχόταν από κοινούς λογαριασμούς. Είναι δυνατόν να το αγνοούσε ο πρώτος κατηγορούμενος; Και  οι δύο κατηγορούμενοι είχαν υποχρέωση δήλωσης του ποσού διότι γνώριζαν την ύπαρξή του».

Και συνέχισε ο Π. Πούλιος: «Από την όλη διαδικασία προκύπτει γνώση και προσπάθεια να αποκριβούν ποσά. Υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του ποσού. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στοιχειοθετείται η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος και θα πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωτόδικο δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης  4 ετών το καθένα και τους επέβαλε και χρηματική ποινή 100.000 έκαστος και αποζημίωση υπέρ του Δημοσίου 50.000 ευρώ έκαστος λόγω ηθικής βλάβης.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του δεν παρίστανται στη δίκη αλλά εκπροσωπούνται δια των τριών πληρεξουσίων δικηγόρων τους. Η δίκη συνεχίζεται στις 30 Οκτωβρίου.

efsyn.gr

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης – Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Check Also

Συνελήφθη με την κατηγορία της απειλής ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα

protothema.gr Πρόκειται για τον Γιώργο Καλαϊτζίδη, ο οποίος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Στη σύλληψη του …

Σχόλια

Font Resize