Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Τα σχέδια της κυβέρνησης με ορίζοντα την 4ετία

Τα σχέδια της κυβέρνησης με ορίζοντα την 4ετία

vouli

Τις άμεσες ενέργειες των υπουργείων τους και τα σχέδιά τους για τους επόμενους μήνες παρουσιάζουν οι υπουργοί στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. H διαδικασία στη Βουλή ξεκίνησε τη Δευτέρα, με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και συνεχίστηκε με τηνανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τους υπουργούς αλλά και με τοποθετήσεις βουλευτών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.

Οι ομιλίες υπουργών και βουλευτών θα συνεχιστούν και την Τετάρτη. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, με τη φανερή ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Λίγο νωρίτερα, θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Οι τοποθετήσεις των υπουργών

«Θέλουμε αναπτυξιακό σχέδιο με κοινωνική δικαιοσύνη. Ακόμα και το ΔΝΤ λέει ότι η ανισότητα δεν βοήθα την ανάπτυξη», είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το επιτυχές κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης. Αν γίνει η πρώτη αξιολόγηση, η ανακεφαλαιοποίηση και ρυθμιστεί το χρέος, μπορεί να αυξηθεί η ζήτηση από καταναλωτές που δεν θα φοβούνται να ξοδέψουν, να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες και να έρθουν επενδυτές. Ετσι θα σταματήσουν τα capital controls, είπε, μεταξύ άλλων ο υπουργός. Ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα μέτρα που φέρνει το Μνημόνιο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, τον ΦΠΑ στα νησιά και τους αγρότες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης υποσχέθηκε ότι θα παραταθεί η προθεσμία παραγραφής των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής που λήγει στο τέλος του έτους. Ειδικότερα, για τη λίστα Λαγκάρντ είπε ότι «δεν θα αφήσουμε να παραγραφεί στο τέλος του έτους». Επίσης, ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα υιοθετήσει το γερμανικό πρότυπο στους φορολογικούς ελέγχους και προανήγγειλε την κατάργηση των επισκέψεων των φορολογούμενων στις ΔΟΥ.

Δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης που αφορούν 65.000 άνεργους, συνολικού προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ, προανήγγειλε, για το αμέσως επόμενο διάστημα, ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, και ταυτοχρόνως ανακοίνωσε ότι θα γίνουν οι πρώτες δημοσιεύσεις για νέα προγράμματα με ειδική μέριμνα στον Τουρισμό, αυτή την εβδομάδα.

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα διαφυλάξει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, επανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην υπόθεση με τις Σκουριές, κάνοντας λόγο για «συστηματικά μέσα που θέλησαν να κάνουν τη μέρα νύχτα». Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου εθνικού μοντέλου ενεργειακής αγοράς, πάνω σε μια νέα παραγωγική και αναπτυξιακή βάση που θα στηρίξει παράλληλα τόσο την οικονομία όσο και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά. Τάχθηκε υπέρ των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, που θα σέβονται όμως -όπως είπε- τους κανόνες, θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Προσλήψεις στον χώρο της Υγείας, ριζικές αλλαγές στο σύστημα προμηθειών και αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ, στο άμεσο χρονικό διάστημα, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Παύλος Πολάκης. Ειδικότερα, είπε ότι αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνονται οι προσλήψεις 1.990 νοσηλευτικού, παραϊατρικού και άλλων ειδικοτήτων προσωπικού και προανήγγειλε την πλήρωση 2.400 θέσεων στα νοσοκομεία και την ολοκλήρωση της πρόσληψης 500 επικουρικών γιατρών. Όσον αφορά στις αλλαγές στο σύστημα των προμηθειών των νοσοκομείων, εξήγγειλε την πλήρη καταγραφή όλων των υλικών και των αντιδραστηρίων, την περιγραφή τεχνικών και ποιοτικών προδιαγραφών για κάθε κατηγορία υλικών, τον καθορισμό τιμής για κάθε κατηγορία προϊόντων με το εύρος της τιμής να είναι συν-πλην 10% της τιμής που έχει στο 50% των χωρών της Ε.Ε. Ακόμα, προανήγγειλε την απομάκρυνση των διοικήσεων νοσοκομείων που θα αξιολογηθούν αρνητικά και μίλησε για αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, προανήγγειλε ρύθμιση για επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και παρεμβάσεις για νέες εγγυήσεις ελευθερίας του Τύπου. Τόνισε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, αλλά και δικονομικές και  και δικονομικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Την εφαρμογή ηλεκτρονικού εισιτηρίου, την ανάδειξη και σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων, την ανάδειξη της ενάλιου αρχαιολογίας και του καταδυτικού τουρισμού, την ανάπτυξη της συνεργασίας μέσω των ΠΕΠ με τις Περιφέρειες για τον Πολιτισμό, τη σύνδεση του Πολιτισμού με την Παιδεία, τη δημιουργία ζώνης πολιτισμού στα σχολεία, την εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων αλλά και τον εξορθολογισμό τους, τη συρρίκνωση έως και το κλείσιμο εποπτευόμενων φορέων, την αξιοποίηση των κτιρίων του υπουργείου Πολιτισμού, παρουσίασε ως τις βασικές κατευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Αριστείδης Μπαλτάς. Εξάλλου, ο υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι δυνατόν να βρεθούν ισοδύναμα από το υπουργείο του, ώστε να αποφευχθεί το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. «Ήδη δρομολογήθηκε η αύξηση των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, που είναι απαράδεκτα χαμηλές, αλλά και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, βάσει του οποίου τα έσοδα αυξάνουν και συστηματοποιούνται, και μέσα από κει μπορεί να βρεθούν ακόμη και ισοδύναμα», είπε χαρακτηριστικά.

Στη σημασία του εκσυγχρονισμού του σχολείου μέσω των νέων τεχνολογιών και της συνεργασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας και της Πολιτείας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Παιδείας, Θεοδόσης Πελεγρίνης. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι η πολιτική του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο βάθος της τετραετίας, θα αναπτυχθεί σε τρεις άξονες: τον μορφωτικό (με επίκεντρο τη λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), τον ψυχαγωγικό (με δραστηριότητες που προωθούν τη δημιουργικότητα των μαθητών) και τον επαγγελματικό (με επίκεντρο την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση).

Η πολιτική και οικονομική σταθερότητα συνιστούν αναμφίβολα βάσεις και εχέγγυα για μια εξωστρεφή, δυναμική εξωτερική πολιτική, προϊόν παράλληλα ευρύτερων εγχώριων πολιτικών συναινέσεων, και η οποία θα αποβλέπει στην ενίσχυση της σχέσης των Ελλήνων της Διασποράς με την μητέρα-πατρίδα, στην ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της χώρας μας και του εθνικού μας «brand name», και στην επανατοποθέτηση της Ελλάδας σε πολλαπλά επίπεδα στο διεθνές περιβάλλον, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης προανήγγειλε ευρύ διάλογο για την Παιδεία με βάση το πολυνομοσχέδιο «Μπαλτά», έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων, περιορισμό αποσπάσεων εκπαιδευτικών εκτός σχολείων και νέα στρατηγικά πλαίσια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου προσχολικής αγωγής, αναβάθμιση του λυκείου ως αυτόνομη εκπαιδευτική βαθμίδα και της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Στην άμβλυνση των επιπτώσεων των προαπαιτούμενων της Συμφωνίας που επιδεινώνουν τη θέση του αγροτικού κόσμου, θα επιμείνει η κυβέρνηση στη συζήτηση με τους εταίρους, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. Όπως είπε, «θα επιμένουμε», έχοντας ως αιχμές δύο εργαλεία: Πρώτον, τον πραγματικό προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος μέσα από την τήρηση εσόδων – εξόδων εκτός των μικρών (μετά από προσδιορισμό) παραγωγών και δεύτερον, τον επανακαθορισμό της έννοιας του επαγγέλματος του αγρότη, στοχεύοντας στη διαφορετική και διαφοροποιημένη μεταχείρισή του. Ακόμη ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα καταθέσει εναλλακτικές λύσεις, των οποίων η βασική φιλοσοφία θα είναι να κατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη δίκαια στους αγρότες και σύμφωνα με τη φοροδοτική τους ικανότητα, με ιδιαίτερη μέριμνα στους μικρομεσαίους.

Άνοιξε τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός

Στην ομιλία του τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε τους στόχους και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, με προστασία της πρώτης κατοικίας, αποτροπή της παράδοσής τους σε destress funds, αλλά με λειτουργία ενδιαμέσου φορέα, η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, της μετενέργειας και σταδιακή αποκατάσταση του κατώτερου μισθού, η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και η λειτουργία νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αποτελούν τα τέσσερα «ανοικτά» σημεία της συμφωνίας, επί των οποίων η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί σκληρά.

Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε την αναστολή του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, τουλάχιστον έως την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Νοέμβρη, ώστε να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.

Επίσης, υπογράμμισε πως η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος είναι το «κλειδί» που θα ανοίξει την πόρτα της αναγκαίας απομείωσης του χρέους και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εξασφαλίζοντας τις καταθέσεις και εξυγιαίνοντας το τραπεζικό σύστημα από τα λεγόμενα «κόκκινα», μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ειδικότερα, για τις τράπεζες, σημείωσε πως όσες ανακεφαλαιοποιηθούν με χρήματα του Δημοσίου, θα αποκτήσουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ. Επίσης, εξήγγειλε την ίδρυση νέας Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Όπως είπε, οι άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, η ανάκαμψη της οικονομίας και η επιστροφή στην ανάπτυξη, ηουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και η ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με ταυτόχρονη πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας. Υποστήριξε πως η υλοποίηση των στόχων αυτών αποτελούν τον μόνο ασφαλή δρόμο για την έξοδο της χώρας από την πολυετή επιτροπεία και τα μνημόνια.

efsyn.gr

Ματθαίος Καπετανάκης
Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος at | [email protected] |

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης - Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Check Also

Άγρια μάχη με πέτρες και χημικά έξω από τη Βουλή των Σκοπίων

protothema.gr Σκοπιανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες στις δυνάμεις της αστυνομίας και δέχθηκαν «βροχή» από χημικά – …

Σχόλια

Font Resize