Breaking News

Τα ποσά της εξισωτικής – Ποιοί στο συν και ποιοί στο πλην ανά την Κρήτη;

Σαν μάνα εξ ουρανού ήρθε η εξισωτική αποζημίωση στους επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα στην Κρήτη. Τα ποσά πιστώθηκαν χθες το απόγευμα στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι οποίοι θα σπεύσουν να προμηθευτούν σε συμφέρουσες τιμές τα εφόδια που θα χρειαστούν για το χειμώνα. Προβληματισμός ωστόσο επικρατεί για την επιβολή πλαφόν στην παραγωγή γάλακτος προς επιδότηση των αιγοπροβάτων, όπως και για τις δαιδαλώδεις διαδικασίες αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Σημαντική οικονομική ανάσα για τους δικαιούχους της εξισωτικής αποζημίωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού με τα χρήματα αυτά θα μπορέσουν να προμηθευτούν τώρα τα εφόδια που χρειάζονται οι επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα για το χειμώνα σε καλύτερες τιμές, όπως δηλώνει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Κατσανέβας, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι τα ποσά πιστώθηκαν χθες το απόγευμα στους λογαριασμούς τους.  Πανελλαδικά, πάνω από 83 χιλιάδες δικαιούχοι έλαβαν από 1.100 ευρώ κατά μέσο όρο από ένα συνολικό ποσό που ξεπερνά τα 91 εκατομμύρια ευρώ.

Μέτρο                  Περιγραφή                              Ποσό               Δικαιούχοι    Μέσος Όρος

13.1                     Εξισωτική Αποζημίωση           61.758.413,32       48.877            1.263,54
Ορεινών Περιοχών
13.2                     Εξισωτική Αποζημίωση           30.027.709,03        34.263           876,388
                           Μειονεκτικών Περιοχών
 
Γενικό Άθροισμα                                              91.786.122,35        83.140          1.103,99
 
Σε επίπεδο Κρήτης, οι δικαιούχοι ανέρχονται στις 10.651 άτομα. Τα περισσότερα χρήματα έλαβαν οι Ρεθεμνιώτες επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα, λαμβάνοντας κατά μέσο όρο 1.633 ευρώ έκαστος. Στον αντίποδα οι Λασιθιώτες έλαβαν κατά μέσο όρο μόλις 753 ευρώ, ενώ σε Ηράκλειο και Χανιά 1.500 και 1.400 περίπου ευρώ αντίστοιχα. Όλων των κρητικών οι αποδοχές κατά μέσο όρο ξεπερνούν τον πανελλαδικό μέσο όρο, εκτός των Λασιθιωτών.
Κατανομή Εξισωτικών ανά νομό της Κρήτης
 
Νομός                    Πλήθος Δικαιούχων    Ποσό σε € (ευρώ)     Μέσος Όρος
Ηρακλείου               4.051                                    4.279.196,35                1,506,33
Λασιθίου                 1.147                                     864.020,91                   753,287
Ρεθύμνου                3.512                                    5.738.297,67                1.633,91
Χανίων                   1.941                                    2.728.544,85                1.405,74
Γενικό Άθροισμα   10.651                          13,610,059,78               1,277,81

Ανησυχούν ωστόσο έντονα οι επαγγελματίες της υπαίθρου για το πλαφόν που μπαίνει στη συνδεδεμένη ενίσχυση του αιγοπρόβειου κρέατος για τις εγχώριες φυλές ελευθέρας βοσκής με το κριτήριο των 120 κιλών γάλακτος ανά ζώο και των τουλάχιστον 6 τόνων συνολικά.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης
Νέα Κρήτη
 exisotiki

Ανακοίνωση Συλλόγου Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων«Εκτός ενισχύσεων αν δεν βγάζουν 120 κιλά γάλα ανά ζώο οι κτηνοτρόφοι»

Έχεις γίδια και πρόβατα ελεύθερης βοσκής και δεν βγάζεις 120 κιλά γάλα ανά ζώο; Πρέπει να καταστραφείς! Σ’ αυτήν την κατάληξη οδηγεί το μέτρο της συνδεδεμένης ενίσχυσης αιγοπρόβειου κρέατος, που άφησε έξω από την ενίσχυση σχεδόν το σύνολο των κτηνοτρόφων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που εκτρέφουν ντόπιες φυλές, που παράγουν γάλα άριστης ποιότητας για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, αλλά δεν καλύπτουν το όριο των 120 κιλών ανά ζώο, που θεωρείται άπιαστο. Με αυτόν τον τρόπο απολαμβάνουν, σχεδόν αποκλειστικά, τη συνδεδεμένη ενίσχυση οι σταβλισμένες βελτιωμένες φυλές των, επιχειρηματικής μορφής κυρίως, κτηνοτροφικών μονάδων. Επίσης, έξω από τη συνδεδεμένη ενίσχυση έμειναν όλοι οι αιγοτρόφοι, γιατί οι αίγες που εκτρέφονται σε αυτές τις περιοχές αρμέγονται μόνο για 2 με 3 μήνες.

Το μέτρο επιβλήθηκε σε μια περίοδο όπου ήδη ο κτηνοτροφικός τομέας είναι υπό κατάρρευση και σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες φτωχοί κτηνοτρόφοι ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, καθώς βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες της αντικτηνοτροφικής πολιτικής της ΕΕ, της ΚΑΠ που εφαρμόζουν διαχρονικά και με συνέπεια όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Το μέτρο της συνδεδεμένης ενίσχυσης ήρθε να προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα όπως το πετσόκομμα των ενισχύσεων της εξισωτικής αποζημίωσης, της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο, των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ, την φορολεηλασία του εισοδήματος, την αύξηση του ΦΠΑ σε 24% στα μέσα και στα εφόδια, στις άδειες σταυλικών εγκαταστάσεων, κ.ά.

Γίνεται προφανές πως αυτή η πολιτική χτυπάει τους φτωχούς και μεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους, τους ξεκληρίζει μια ώρα αρχύτερα, για να μαζευτεί η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια, οδηγώντας τη χώρα μας σε παραπέρα διατροφική εξάρτηση, αφού ήδη δαπανούμε πάνω από 2 δισ. για την εισαγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων. Κι όλα αυτά την ώρα που η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού μας, αλλά μια τέτοια πολιτική σκοντάφτει στην πολιτική της ΚΑΠ, η οποία ευνοεί προκλητικά και αποκλειστικά τους μεγάλους και ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά.

Διεκδικούμε τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και της ντόπιας παραγωγής, καταργώντας το άπιαστο κριτήριο των 120 κιλών γάλακτος ανά ζώο για τη συνδεδεμένη ενίσχυση του αιγoπρόβειου κρέατος για τις εγχώριες φυλές ελευθέρας βοσκής καθώς και με μέτρα ενάντια στις «ελληνοποιήσεις» προϊόντων που εισέρχονται από άλλες χώρες.

Ο πρόεδρος Σταυριανουδάκης Μανούσος

Ο γραμματέας Αλεξανδράκης Κώστας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize