Τα Περιφερειακά Ιατρεία Μυλοποτάμου στη βουλή

Την επιτακτική ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων Μυλοποτάμου φέρνει στη Βουλή ο Βουλευτής Ρεθύμνου Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης. Ο κ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Π. Κουρουμπλή, τονίζοντας πως είναι εντελώς διαφορετικό να δυσκολεύεσαι ως κράτος να εκσυγχρονίσεις το δίκτυο των παρεχόμενων υπηρεσιών και εντελώς διαφορετικό να αδυνατείς να καλύψεις στοιχειώδεις ανάγκες του πληθυσμού και να κλείνουν δομές σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές.

kefalogiannis giannis

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης διαμορφώνεται ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους και στοιχειώδους περίθαλψης σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και η ολιστική προσέγγιση της περίθαλψης διαμέσου της συμμετοχής διαφόρων ειδικοτήτων επαγγελματιών υγείας στη διαχείριση των νοσημάτων αποτελούν βασικές προτεραιότητες αλλά και υποχρεώσεις απέναντι στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται καθημερινά. Η προσφορά ολοκληρωμένης φροντίδας στον κατάλληλο τόπο και χρόνο με έμφαση στην πρόληψη, την προαγωγή της υγείας, την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, τη μείωση των υπαρχουσών ανισοτήτων και την άρση εμποδίων κόστους και χρόνου είναι ζητήματα που απασχόλησαν όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την ΠΦΥ χωρίς δυστυχώς να έχει επιτευχθεί ο στόχος για ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο δίκτυο παροχής υγειονομικών υπηρεσιών. Παράλληλα, η οικονομική κρίση και η δημοσιονομική πειθαρχία περιόρισε σημαντικά τη δυνατότητα υλοποίησης στοχευμένων πρωτοβουλιών τα τελευταία έτη. Ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετικό να δυσκολεύεσαι ως κράτος να εκσυγχρονίσεις το δίκτυο των παρεχόμενων υπηρεσιών και εντελώς διαφορετικό να αδυνατείς να καλύψεις στοιχειώδεις ανάγκες του πληθυσμού και να κλείνουν δομές σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές.

Πρόσφατα, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει, έστω και οριακά το Κέντρο Υγείας Περάματος, ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία των επτά Περιφερειακών Ιατρείων που λειτουργούσαν επικουρικά στην ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου. Μέσα από τη δομή των Περιφερειακών Ιατρείων Μυλοποτάμου παρέχονται υγειονομικές υπηρεσίες σε ολόκληρο τον πληθυσμό του Δήμου και στους επισκέπτες του που αυξάνονται σημαντικά ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Επιπρόσθετα, η κατάσταση στο κέντρο υγείας  Περάματος παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού είναι οριακή, αφού από το Ιανουάριο του 2015  από τους δώδεκα γιατρούς έμειναν οχτώ όταν μόνο για να ολοκληρωθούν ομαλά οι εφημερίες χρειάζονται τουλάχιστον εννέα. Αντίστοιχο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν σύντομα και τα περιφερειακά ιατρεία του δήμου Αγίου Βασιλείου που εξυπηρετούνται από το κέντρο υγείας Σπηλίου.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι σε πρόσφατη συνάντηση με την προηγούμενη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ είχαμε συζητήσει τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο Υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση των υγειονομικών υποδομών του νομού σύμφωνα με πληθυσμιακά κριτήρια και κριτήρια προσβασιμότητας των πολιτών στις μονάδες υγείας και με βάση το τουριστικό ρεύμα και το οδικό δίκτυο. Ειδικότερα, προτείνεται:

 • Δημιουργία Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΠΙ) στο Πάνορμο που θα καλύπτει τα χωριά της περιοχής και θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες την τουριστική περίοδο.
 • Αναγωγή του μονοθέσιου Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΙ) σε διθέσιο ΠΠΙ. Υπάγεται στο Κέντρο Υγείας Περάματος.
  Μετατροπή του ΠΙ Σελλίων σε ΠΠΙ. Ανήκει στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου.
 • Μετατροπή του ΠΙ Πρασσών από μονοθέσιο σε διθέσιο. Εποπτεύεται από το Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής.
 • Ενίσχυση του ΠΙ Νίθαυρης από μονοθέσιο σε διθέσιο ΠΙ. Υπάγεται στο Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής.
 • Δημιουργία νέου αγροτικού ιατρείου στην Πατσό που θα εποπτεύεται από το Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής.
 • Αναβάθμιση του ΠΙ Λιβαδίων σε διθέσιο, καθώς θα καλύπτει τους κοντινούς οικισμούς. Υπάγεται στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων.
 • Νέα σύσταση ΠΙ Απλαδιανών που να υπάγεται στο Κέντρο Υγείας Περάματος.
 • Δημιουργία ΠΙ στο Μπαλί, το οποίο θα εξυπηρετεί και τις Σίσσες.

 

Με βάση τα προαναφερθέντα ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

 • Σε τι ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο, έτσι ώστε να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες του Κέντρου Υγείας Περάματος για να επαναλειτουργήσουν τα  Περιφερειακά Ιατρεία Μυλοποτάμου που έχουν κλείσει;
 • Εξετάζει το Υπουργείο την πρόταση της 7ης ΥΠΕ για την ενίσχυση των υγειονομικών υποδομών του νομού;

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize