Συζήτηση με τον Α. Ξανθό για την Ψυχική Υγεία και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων – Προτεραιότητα η δημιουργία Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου

Ανοικτή συζήτηση με τη συμμετοχή του υποψήφιου βουλευτή Ρεθύμνου και τέως αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9/9/2015 στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) Ρεθύμνου. Στη συζήτηση που είχε θέμα για την προοπτική της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και την πολιτική αντιμετώπισης των εξαρτήσεων συμμετείχαν επίσης ο Αντώνης Λιοδάκης, ψυχίατρος, Διευθυντής του ΚΨΥ Ρεθύμνου και μέλος της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Υγείας για την Ψυχική Υγεία, ο Δήμος Φωτόπουλος, ψυχίατρος, υπεύθυνος της μονάδας του ΟΚΑΝΑ στο Ρέθυμνο και Αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, η Εριάννα Νταλιάνη, επιστημονικό στέλεχος του ΚΕΘΕΑ και πολλοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας από το Ρέθυμνο που εργάζονται σε δομές Ψυχικής Υγείας (Ψυχιατρικής Κλινική Νοσοκομείου, Κέντρο Ψυχικής Υγείας) ή αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΟΚΑΝΑ, Μονάδα Πολλαπλής Παρέμβασης).

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι τελευταία χρόνια της ανθρωπιστικής κρίσης οι ανάγκες των ψυχικά ασθενών και των εξαρτημένων ατόμων (είτε από ναρκωτικά είτε από άλλες εξαρτήσεις όπως αλκοόλ, διαδίκτυο, τζόγος) έχουν πολλαπλασιαστεί και η ζήτηση δημόσιων υπηρεσιών έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Οι δομές ψυχικής Υγείας και αντιμετώπισης της εξάρτησης αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα όπως ελλείψεις χρηματοδότησης και υποδομών, υποστελέχωση και επαγγελματική εξουθένωση των εργαζομένων.

Παρουσιάστηκαν τα σχέδια της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Υγείας για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, καθώς και της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ για την απορρόφηση της λίστας των εξαρτημένων για ένταξη σε προγράμματα υποκατάστασης, αλλά και για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου μοντέλου συνέργειας και λειτουργικής διασύνδεσης των Φορέων και Δομών Απεξάρτησης με επίκεντρο το θεραπευόμενο.

Αναδείχθηκε ως προτεραιότητα για το Νομό Ρεθύμνου, πέρα από τη στήριξη των υπαρχόντων δομών, η θεσμοθέτηση και λειτουργία Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου για την παροχή εξειδικευμένης παιδοψυχιατρικής φροντίδας και την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης ψυχιατρικών διαταραχών σε παιδιά και εφήβους. Η πρόσφατη ενίσχυση του ΚΨΥ με ένα μόνιμο Επιμελητή Α’ Ψυχίατρο και ένα επικουρικό Παιδοψυχίατρο δημιουργεί τις προϋποθέσεις επαναλειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας και της αναβάθμισης της παρεχόμενης φροντίδας. Επισημάνθηκαν επίσης τα προβλήματα στελέχωσης και λειτουργίας της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου και η ανάγκη έγκρισης από το ΚΕΣΥ και το Υπουργείο θέσεων για την ειδικότητα της Ψυχιατρικής στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Ο Α. Ξανθός δήλωσε ότι η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και ο μετασχηματισμός του ασύλου στην κατεύθυνση της πρωτοβάθμιας και κοινοτικής ψυχιατρικής φροντίδας, αποτελεί στρατηγική επιλογή για το ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

syriza kentro psixikis ygeias

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize