Breaking News

Σταθάκης επιφυλακτικός και Αρναουτάκης δεσμευτικός για καλωδιακές συνδέσεις Κρήτης και υβριδικό σταθμό

Τη βεβαιότητά του ότι θα πραγματοποιηθεί μέσω πακέτου Γιούνκερ η μικρή σύνδεση Κρήτης, Χανιά – Πελοπόννησος, εξέφρασε από τα Χανιά ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, όπως και ότι θα λάβει το πράσινο φως και το μεγάλο καλώδιο Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ και μάλιστα το 2017 θα υπάρξει πόντιση του καλωδίου, ενώ και ο υβριδικός σταθμός στο Αμάρι είναι ψηλά σε επιλεξιμότητα. Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, κράτησε αποστάσεις, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει πετύχει τον στόχο 20-20, δηλαδή το 20% των ενεργειακών της αναγκών να καλύπτονται από ΑΠΕ μέχρι το 2020 και υπεξέφυγε του να δώσει ευθεία απάντηση για την Κρήτη ξεχωριστά ως προς τον ενεργειακό της σχεδιασμό. Στο δια ταύτα, οι κάτοικοι της Κρήτης πληρώνουν το ρεύμα ακριβά, δέχονται τον θυμό των υπόλοιπων Ελλήνων που πνίγονται στα καυσαέρια του λιγνίτη και ενώ εκατοντάδες θέσεις εργασίας θα άνοιγαν με αυτά τα ενεργειακά έργα, εν τέλει θα οξύνονται οι συνέπειες της οικονομικής ύφεσης, την ώρα που ήδη σχεδόν το 25% του προϋπολογισμού του πακέτου Γιουνκέρ έχει δεσμευθεί από άλλες χώρες της ΕΕ.
Ως προς τη διαπραγμάτευση, o Γιώργος Σταθάκης επιθυμεί τη σύγκληση Eurogroupe στις 24 Μαΐου με μια σειρά ευνοϊκών αλληλουχιών για την ελληνική οικονομία:
Η θετική αξιολόγηση, θα επιφέρει σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον με αποτέλεσμα την μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και συνεκδοχικά θεωρεί ότι θα επέλθει χαλάρωση των απαιτήσεων εξυπηρέτησης του χρέους με αποτέλεσμα την πολυπόθητη προσέλκυση επενδυτών.
Τέλος, ως προς τον ΒΟΑΚ, ο Σταύρος Αρναουτάκης θεωρεί ότι με παράλληλη στο σχέδιο Γιούνκερ δράση και με υποβολή πρότασης στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με τη χρήση ρήτρας διαθεσιμότητας για να διασφαλιστεί ο αποκλεισμός του ενδεχομένου διοδίων, είναι η συνταγή, ώστε το ελληνικό κράτος να καταβάλει δόση στην ΕΕ και κατ’ επέκταση στον ανάδοχο του έργου, έτσι ώστε παράλληλα να συντηρείται ο ΒΟΑΚ. Ξεκαθάρισε ότι και να υπήρχαν τα χρήματα δεν υπάρχει μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού για τον ΒΟΑΚ, κάτι που θα υπήρχε αν ήταν αρμοδιότητα της αιρετής Περιφέρειας, ενώ από το ΕΣΠΑ οι πόροι επαρκούν για το τμήμα Γούβες – Χερσόνησος στο Ηράκλειο, το τμήμα Πάνορμο – Εξάντης στο Ρέθυμνο και στη σύνδεση νοσοκομείου με ΒΟΑΚ στα Χανιά.

Για την Κρήτη της ανάπτυξης, μίλησε στα Χανιά ο Περιφερειάρχης σε εκδήλωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Στις δράσεις της Περιφέρειας στο αναπτυξιακό πλαίσιο της Κρήτης, αλλά και στον ρόλο της Ευρώπης στον τομέα της ανάπτυξης, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στα Χανιά, στην εκδήλωση που οργάνωσε το Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με θέμα “Γράφοντας για την Ευρώπη: Θέματα και Εργαλεία”. Ο Περιφερειάρχης επισήμανε την συνεργασία “συστράτευση” της Περιφέρειας με όλους τους φορείς στην αναπτυξιακή προσπάθεια, τονίζοντας παράλληλα “το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Κρήτης και γενικότερα το νέο ΕΣΠΑ που ανοίγει νέους ορίζοντες στην ανάπτυξη του τόπου μας με τις καινοτόμες στρατηγικές επιλογές που έχουμε κάνει, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει κρίσιμα θέματα που αφορούν στην κοινωνική συνοχή των κατοίκων του νησιού μας, όπως αυτό της καταπολέμησης της φτώχειας και της κοινωνικής ένταξης.

Στόχος μας είναι, όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, να προσελκύσουμε τα επόμενα 5 χρόνια κονδύλια από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους που φτάνουν το 1,5 δις ευρώ. Μάλιστα ανέφερε ότι στο σχεδιασμό της Περιφέρειας εντάσσεται το ζήτημα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης με κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα χωρίς διόδια αλλά με ρήτρα παραχώρησης, ενώ είπε ότι θα εξαντλήσουμε τα όρια της θεσμικής μας παρέμβασης αναφορικά με την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην σημασία αλλά και στην δυνατότητα της κινητοποίησης πρόσθετων ευρωπαϊκών πόρων, λέγοντας ότι η Περιφέρεια οργάνωσε το δικό της γραφείο στις Βρυξέλλες κατά τρόπο αποτελεσματικό προσαρμοσμένο στα δεδομένα της εποχής μας. Μέσα από τη λειτουργία αυτού του γραφείου, όπως είπε, θα επιδιώξουμε να προσεγγίσουμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για την Κρήτη.

Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης την ομιλία του, επεσήμανε  “για το μεγάλο ζητούμενο της εποχής που είναι η ανάπτυξη, η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες τόσο για την βελτίωση των επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την αύξηση της παραγωγικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων όσο και για την άμεση ανακούφιση χιλιάδων συμπολιτών μας που πλήττονται από την κρίση τα τελευταία χρόνια. Η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίζει να στηρίζει κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία, κάθε πρωτοβουλία που θα δημιουργεί καλές προοπτικές για το νησί, την τοπική οικονομία και τους κατοίκους του. Θα κάνουμε αυτό που πράττουμε μέχρι σήμερα. Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο για να περάσει η Κρήτη στην επόμενη μέρα”.

stathakis arnaoutakis xania (1) stathakis arnaoutakis xania (2)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize