Breaking News

Σοκ! ΔΝΤ: Η μείωση μισθών δεν αρκεί… – Αντέχουμε ένα 2% ακόμα!

christine lagarde

Σοκάρει εισήγηση αναλυτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που σε έκθεσή τους υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα… «αντέχει» μία ακόμη μείωση μισθών. Αν και οι εκτιμήσεις τους δεν απηχούν τις επίσημες απόψεις του Ταμείου εντούτοις είναι ενδεικτικές του τρόπου που σκέφτεται μια μερίδα οικονομολόγων

Προσδιορίζουν δε τα επίπεδα μιας ενδεχόμενης νέας μείωσης στο 2% και όπως αναφέρουν θα έπρεπε να εφαρμοσθεί και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν πληγεί από την κρίση (δηλαδή την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία).

Οπως επισημαίνουν, μια τέτοια κίνηση θα είχε θετικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα. Οχι όμως και στη ζήτηση, που θα προκαλούσε το αντίθετο αποτέλεσμα, όπως παραδέχονται. Συγκεκριμένα τονίζεται ότι:

Θα υπάρχει θετική επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα: Αυξάνεται η συμβολή των εξαγωγών στην ανάπτυξη. Αυτή η αύξηση των εξαγωγών, μέσω της παραγωγής υψηλότερων εισοδημάτων, στηρίζει την κατανάλωση και τις πρόσθετες επενδύσεις -για να υπάρξει ευθυγράμμιση με την υψηλότερη ζήτηση.

Θα υπάρξει αρνητική επίπτωση στη ζήτηση: Στα πρώτα δύο χρόνια, υπάρχει επίσης αύξηση στα πραγματικά επιτόκια, που μετριάζει τη θετική επίπτωση στην κατανάλωση και στις επενδύσεις. Ειδικότερα, καθώς τα ονομαστικά επιτόκια δεν αντανακλούν τις αποπληθωριστικές επιπτώσεις στους μισθούς, τα πραγματικά επιτόκια αυξάνονται πάνω από τον μέσο όρο στα πρώτα δύο χρόνια.

Oι οικονομολόγοι του Ταμείου εκτιμούν ότι “η ανάπτυξη των ονομαστικών μισθών μετριάστηκε πολύ, αλλά οι μισθοί δεν έπεσαν σχετικά με τα προ -κρίσης επίπεδα στις περισσότερες από τις χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση”.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης “ο μετριασμός των μισθών είναι απαραίτητος σε αυτές τις οικονομίες σε μεσοπρόθεσμη κλίμακα προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση αλλά και να αποφευχθεί η επιστροφή των γιγάντιων ελλειμμάτων στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών”.

Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ υποστηρίζουν πως “ο μετριασμός των μισθών στις χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση αυξάνει την παραγωγή τους, αλλά η νομισματική πολιτική έχει ένα κρίσιμο ρόλο να παίξει στην άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών αυτού του μετριασμού στις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης”.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η έρευνα «Wage Moderation in Crises», αν και δεν «πιστώνεται» επίσημα στο ΔΝΤ, έχει βαρύτητα στη διαμόρφωση της πολιτικής του, ενώ επικεφαλής της δεν ήταν άλλος από τον πρώην εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν…

christine lagarde1

Σε καθυστερημένη έμμεση παραδοχή της ατελέσφορης οικονομικής πολιτικής που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα κατά τα μνημονιακά χρόνια προέβησαν στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σε σχετική τους μελέτη (IMF Discussion Note).

Η μελέτη εγκρίθηκε για δημοσιοποίηση από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Μορίς Όμπστφελντ, και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του Ταμείου, Πάουλ Τόμσεν και έχει τίτλο: «Μετριασμός των τιμών σε περιπτώσεις κρίσης». Στη μελέτη εξετάζονται οι επιπτώσεις από μία μείωση του ρυθμού αύξησης των μισθών κατά 2% σε πέντε χώρες της ευρωζώνης: την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι ο μετριασμός των μισθών -αν και θεωρητικά αυξάνει την ανταγωνιστικότητα-, συνδυαζόμενος «από χαμηλότερο πληθωρισμό ή ενδεχομένως και από αποπληθωρισμό, μπορεί τελικά να μειώσουν την εσωτερική ζήτηση και να αυξήσουν το πραγματικό βάρος του χρέους και, άρα, να έχουν αντίθετα αποτελέσματα σε σχέση με το αποτέλεσμα που θα υπάρξει στην ανταγωνιστικότητα».

Η μελέτη υπογραμμίζει πως οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελούν βαρόμετρο για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τη νομισματική πολιτική και συγκεκριμένα, αν μπορεί αυτή να γίνει πιο χαλαρή: είτε με μείωση επιτοκίων είτε με άλλα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης. Η μελέτη καταλήγει πως σε μία τέτοια περίπτωση, θα υπάρξει αύξηση της παραγωγής βραχυπρόθεσμα σε όλη την ευρωζώνη.

Σοκ προκαλεί εισήγηση αναλυτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που σε έκθεσή τους υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα… «αντέχει» ακόμη μία μείωση μισθών!

Προσδιορίζουν δε τα επίπεδα μιας ενδεχόμενης νέας μείωσης στο 2% και όπως αναφέρουν θα έπρεπε να εφαρμοσθεί και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν πληγεί από την κρίση (δηλαδή την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία).

Οπως επισημαίνουν, μια τέτοια κίνηση θα είχε θετικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα. Οχι όμως και στη ζήτηση, που θα προκαλούσε το αντίθετο αποτέλεσμα, όπως παραδέχονται.

Η εν λόγω μελέτη διεξήχθη, όπως αναφέρεται, υπό την επίβλεψη του γνωστού σε όλους Πόουλ Τόμσεν, του πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στο κλιμάκιο των δανειστών στην Ελλάδα και νυν επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

Το εν λόγω έγγραφο έρχεται στο φως της δημοσιότητας την ώρα που οι Θεσμοί εξετάζουν το επόμενο πακέτο μέτρων για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο αλλά και την έναρξη του διαλόγου για το νέο εργασιακό.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, «η ανάπτυξη των ονομαστικών μισθών μετριάστηκε πολύ, αλλά οι μισθοί δεν έπεσαν σχετικά με τα προ κρίσης επίπεδα στις περισσότερες από τις χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση».

dnt

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize