Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΡΗΤΗ / Σε υψηλές τιμές το ελαιόλαδο τώρα, ίσως και με τη νέα ελαιοκομική περίοδο!

Σε υψηλές τιμές το ελαιόλαδο τώρα, ίσως και με τη νέα ελαιοκομική περίοδο!

Από 3,5 ευρώ μέχρι και στα 4,08 ευρώ το λίτρο, από το συνεταιρισμό Ζάκρου Σητείας, διατίθεται αυτή την περίοδο το κρητικό ελαιόλαδο. Στην ευνοϊκή για την Ελλάδα συγκυρία και στη δυσμενή για Ιταλία και Ισπανία συγκυρία, αποδίδει τις υψηλές τιμές διάθεσης και του κρητικού ελαιολάδου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης και Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει χάραξη στρατηγικής πολιτικής στη διάθεση του ελαιολάδου για να αποκτήσει την υπεραξία που του αρμόζει ως το χρυσό προϊόν της κρητικής γης. Φαίνεται μάλιστα ότι και φέτος Ισπανία και Ιταλία θα έχουν χαμηλή παραγωγή ελαιολάδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χύμα διάθεση του ελαιολάδου με πρακτικές παρεμπορίου, βλάπτει εν τέλει και τους παραγωγούς, αφού εάν το ελαιόλαδο διατεθεί μέσω επίσημων πρατηρίων και δημοπράτησης, τότε μόνο φτάνει σε υψηλές τιμές η διάθεσή του.

11 συνεταιρισμοί στην Κρήτη, ακολουθούν το δρόμο της επίσημης δημοπράτησης του ελαιολάδου, όμως ειδικά φέτος το ελαιόλαδο που διατίθεται στην Ελλάδα επιβαρύνεται και με ΦΠΑ, ενώ όσο ελαιόλαδο εξάγεται, δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ.

Ο ΣΕΔΗΚ, όπως διαβεβαίωσε ο Γιώργος Μαρινάκης, θα πραγματοποιήσει διαγωνισμούς καλών πρακτικών στη διάθεση του ελαιολάδου, ενώ καλεί τους παραγωγούς να πραγματοποιούν συνεργασίες για την τυποποίηση του ελαιολάδου, πριν τη διάθεσή του σε χώρες ανά την Ευρώπη κυρίως.

marinakiselaiolado (1) elaiolado (2) elaiolado (3)

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης – Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Check Also

Ρέθυμνο – Στα πορτοκαλί το δημαρχείο – Κράτησαν μαζί την κορδέλα συμμετέχοντας στην παγκόσμια πρωτοβουλία του ΟΗΕ!

Ματθαίος Καπετανάκης - neakriti.gr Ενώθηκαν κρατώντας μια πορτοκαλί κορδέλα και φώτισαν στο ίδιο χρώμα το …

Σχόλια

Font Resize