Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / SciTech / Προσφυγή στο ΣτΕ για το χωροταξικό; – Το σχέδιο για την Κρήτη των επόμενων δεκαετιών- Οι προτάσεις για τον τουρισμό, τα φωτοβολταϊκά, το καλώδιο της ΔΕΗ και τα σκουπίδια

Προσφυγή στο ΣτΕ για το χωροταξικό; – Το σχέδιο για την Κρήτη των επόμενων δεκαετιών- Οι προτάσεις για τον τουρισμό, τα φωτοβολταϊκά, το καλώδιο της ΔΕΗ και τα σκουπίδια

xorotaniko kritis

Το σχέδιο για την ανάπτυξη της Κρήτης για τις επόμενες δεκαετίες, συζήτησε χθες το περιφερειακό συμβούλιο του νησιού, έχοντας ζητήσει τις θέσεις των δήμων και άλλων. Ανοικτά είναι τα ζητήματα της ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών πάρκων, χωρίς να εξαιρούνται περιοχές που προστατεύονται για τη φυσική ή ιστορική τους αξία, αλλά και η ανάπτυξη του τουρισμού. Οι μελετητές του υπουργείου έχουν θέσει θέμα κορεσμού της βόρειας ακτής της Κρήτης από τουριστικές μονάδες, θέση με την οποία διαφωνεί η περιφέρεια.

Με τον χωροταξικό σχεδιασμό ανοίγει πάλι το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Νίκο Καλογερή όλο αυτό το διάστημα γινόταν η επεξεργασία των κειμένων των μελετών κατά την οποία λήφθηκαν σοβαρά υπόψη όλες οι απόψεις φορέων και πολιτών (οι οποίες είχαν αναρτηθεί στο site της Περιφέρειας) και αφού αξιολογήθηκαν τα δεδομένα ολοκληρώθηκαν οι εισηγήσεις προς το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Πρόκειται για δύο εισηγήσεις του Αντιπεριφερειάρχη που θα παρουσιάστηκαν σήμερα και αφορούν σε:
α) έκθεση με τα βασικά σημεία που προτείνονται προς συζήτηση στο Π.Σ. για αναθεώρηση της Μελέτης του ΠΠΧΣΑΑ και τη συνοδευόμενη Υπουργική Απόφαση που θα εγκριθεί τελικά από το Υπουργείο για το ΠΠΧΣΑΑ, με σχόλια, παρατηρήσεις και τροποποιήσεις
β) έκθεση για την ΣΜΠΕ που περιλαμβάνει περίληψη της Μελέτης και βασικές απόψεις του Αντιπεριφερειάρχη.
Οι εισηγήσεις προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της Περιφέρειας Κρήτης  για την ενημέρωση φορέων και κοινού.

Δείτε τις προτάσεις της περιφέρειας ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Δείτε ΕΔΩ τις προτάσεις των μελετητών του υπουργείου και των φορέων.

Κρήτη 1

υπόμνημα

Οι βασικές θέσεις της περιφέρειας για το χωροταξικό της Κρήτης είναι, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του κ. Καλογερή στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο:

περιφερειακό 1περιφερειακό 2

Τουρισμός

Διαφωνούμε κάθετα με το σύνολο των απεικονιζόμενων ζωνών συνολικού μήκους άνω των 180 χλμ που υποδεικνύει στην Μελέτη ως υπεραναπτυγμένες καθώς και με την ανάλυση η οποία αιτιολογεί τον χαρακτηρισμό αυτό και τις συνακόλουθες απαγορεύσεις, θεωρώντας την αυθαίρετη και παντελώς ατεκμηρίωτη. Στις ζώνες αυτές έχουν συμπεριληφθεί κατά την άποψή μας περιοχές αναξιοποίητες, με μεγάλο δυναμικό υποδοχής όλων των ειδών των τουριστικών εγκαταστάσεων 4 και 5 * ενώ περιοχές με πυκνότητες 8 και 9 κλίνες ανά στρέμμα που προβλέπονται από το Ειδικό Χωροταξικό του τουρισμού, δεν διατρέχουν κίνδυνο έντονης αλλοίωσης.

Και βέβαια υπερθεματίζουμε υπέρ της πρότασης του ΕΠΠΣΧΑΑ για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση όλων των εγκαταστάσεων στην κατηγορία των 3,4 και 5 αστέρων, σε όλες τις περιοχές, παραθαλάσσιες, ορεινές, κορεσμένες και μη, και όχι μόνο των νέων εγκαταστάσεων.

Τουριστική ανάπτυξη στην ενδοχώρα

Θέλουμε να προσθέσουμε ότι έχουμε κάποιες διαφορές στα όρια των απεικονιζόμενων ζωνών ανάπτυξης πολυδραστηριοτήτων ήπιας και οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης στους ορεινούς και ημιορεινούς όγκους. Υπάρχουν περιοχές και οικισμοί με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά που όμως έχουν εξαιρεθεί από τα όρια αυτών των ζωνών, όπως οι οικισμοί στο Πάνω Μιραμπέλλο, στους δυτικούς πρόποδες της Δίκτης, μέρος των Αστερουσίων, οι νότιες υπώρειες του Ψηλορείτη (Αμάρι), τα χωριά του Κέδρους, την ενότητα Ασή Γωνιά – Καλλικράτη – Μυριοκέφαλα, τα ορεινά χωριά του Δήμου Χανίων (Κεραμειά, Θέρισσος), η Ορεινή Κίσσαμος, το Ανατολικό Σέλινο κλπ για τους οποίους προτείνουμε την ένταξή τους στις ίδιες ζώνες, όπως φαίνονται αναλυτικά στο σχετικό κεφάλαιο.

Παραθεριστική κατοικία

Τέλος θα πρέπει να προστεθεί η πρόβλεψη της ανέγερσης παραθεριστικής κατοικίας σε οργανωμένες περιοχές (οικισμοί, ΠΕΡΠΟ), εκτός από την ενδοχώρα του νησιού σε ορεινούς και ημιορεινούς οικισμούς όπως αναφέρεται στην πρόταση της Μελέτης. Να υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης παραθεριστικής κατοικίας κοντά και στις παράκτιες περιοχές ή στις περιοχές με θέα θάλασσα, καθώς εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση σε αυτό το είδος της αγοράς. Η ζήτηση για παραθεριστική κατοικία σε παραλιακές περιοχές σε σχέση με τους οικισμούς της ενδοχώρας, προέρχεται από διαφορετικές κατηγορίες αγοραστών, οι οποίοι ψάχνουν διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που δεν έχουν οι ορεινές περιοχές αλλά ο παράκτιος χώρος. Γενικά φρονούμε ότι η παραθεριστική κατοικία στην Κρήτη προσφέρει πολλές επιλογές και δυνατότητες και απευθύνεται στις περισσότερες κατηγορίες ενδιαφερομένων.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Τα σχεδιαζόμενα έργα ΑΠΕ και ειδικότερα τα έργα μεγάλης κλίμακας, όχι μόνο δεν ενισχύουν την εδαφική συνοχή της Κρήτης αλλά αντίθετα διασπούν το αγροτικό και ορεινό τοπίο της, προσφέροντας πολύ μικρή πρόσοδο στην κοινωνία και σχεδόν μηδενική απασχόληση. Επιπρόσθετα τις περισσότερες φορές έρχονται σε σύγκρουση με άλλες χρήσεις γης ή σπαταλούν πολύτιμους φυσικούς πόρους, και αποτελούν μόνιμη αιτία έντονων αντιδράσεων, ενώ απειλούν την κοινωνική συνοχή σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα και τους πολίτες της. Διαφωνούμε με την χωροθέτηση των ΑΠΕ και ιδιαίτερα των Α/Π σε συγκεκριμένες ευρύτερες ζώνες αναζήτησης όπως αυτές που περιλαμβάνονται στην πρόταση αναθεώρησης του ΠΠΣΧΑΑ, καθώς και με τα κριτήρια που τίθενται για την επιλογή τους. Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν θεωρώντας ότι οι περιοχές «στιγματίζονται» στο σύνολό τους και δεν τους δίνεται η δυνατότητα ήπιας ανάπτυξης. Επιπρόσθετα υπάρχουν αμφιβολίες για την κατανομή τους με γεωγραφικά κριτήρια (δύο περιοχές ανά Περιφερειακή Ενότητα, οκτώ συνολικά) και όχι με κριτήρια απόδοσης παραγωγής και κατανάλωσης, ενώ και ο ΑΔΜΗΕ επιμένει για αποκεντρωμένη παραγωγή, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διασπορά για καλύτερη αξιοποίησή της αλλά και για μεγαλύτερη ευστάθεια του δικτύου. Επομένως και προκειμένου να αποφύγουμε την έντονη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού μας, θέτουμε για την ίδρυση και εγκατάσταση των ΑΠΕ κανόνες που συνιστούν ουσιαστικά θεσμοθέτηση ζωνών απαγόρευσης εγκατάστασης για κάθε κατηγορία ανανεώσιμων πηγών.

Οι κανόνες αυτοί ζητάμε να συμπεριληφθούν αυτούσιοι στην απόφαση αναθεώρησης του ΠΠΧΣΑΑ, και θέλουμε να αποτελέσουν αντικείμενο ανάδρασης προς το εθνικού επιπέδου Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ (ΦΕΚ 2464Β/2008). Είναι ευνόητο ότι για κάθε πρόταση που υποβάλλεται σε περιοχές που δεν εμπίπτουν στις περιοχές απαγόρευσης όπως αυτές προσδιορίζονται παρακάτω με τις προτάσεις μας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση αν πληροί και τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για να μπορεί να υλοποιηθεί.

Οι κανόνες για κάθε κατηγορία είναι:

2α. Αιολικά Πάρκα

  1. Εξαίρεση όλων των περιοχών Natura 2000 από την εγκατάσταση Α/Π (και κάθε μορφής ΑΠΕ, με εξαίρεση μικρά Φ/Β πάνελς στις στέγες, ή για κάλυψη στοιχειωδών αναγκών σε απομακρυσμένες περιοχές).
  2. Απαγόρευση εγκατάστασης Α/Γ καθώς και των δρόμων πρόσβασης – μεταφοράς εξοπλισμού, σε εδάφη με κλίσεις άνω του 20%.
  • Προς αποφυγή διάνοιξης μεγάλων οδικών τμημάτων που κατακερματίζουν και υποβαθμίζουν το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα της Κρήτης, το συνολικό μήκος της οδού πρόσβασης στο Α/Π δεν θα υπερβαίνει τα 2 χλμ από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο.
  1.  Προτείνεται δραστικός περιορισμός της οπτικής ρύπανσης από πυλώνες και καλώδια. Προς τούτο οι γραμμές μεταφοράς του παραγόμενου ρεύματος να τοποθετούνται υπόγεια στο πλάι υφιστάμενων δρόμων, ενώ αν χρειαστεί να κινηθούν επιφανειακά μέχρι τους υποσταθμούς ή τα δίκτυα υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, το συνολικό μήκος να μην υπερβαίνει τα 2 χλμ.
  2. Τέλος δεν έχουμε αντίρρηση για την εγκατάσταση Α/Π στο θαλάσσιο χώρο περιμετρικά της Κρήτης, όταν αυτά δεν απειλούν με οπτική υποβάθμιση τις ζώνες προστασίας τοπίου και δεν θέτουν ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

 

2β. Φωτοβολταϊκά (Φ/Β)

  1. Όσον αφορά στα Φ/Β, ως πρώτη επιλογή για εγκατάσταση θέτουμε τις στέγες των κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών, καθόσον κατανέμουν αρμονικά την παραγόμενη ενέργεια στο δίκτυο και αποκεντρώνουν τα οφέλη προς την τοπική κοινωνία και τους χρήστες. Η ανάπτυξη Φ/Β στις στέγες αποτελεί γενικότερα την πρώτη επιλογή της Περιφέρειας για εγκατάσταση ΑΠΕ στην Κρήτη, λόγω και του πολύ μεγάλου αποθέματος.
  2. Για τα Φ/Β πάρκα των 80 και 100 KW δεν πρέπει να χωροθετούνται στα όρια των οικισμών, σε ανεπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές όπως και σε κορυφογραμμές, για να μην διαγράφονται από μεγάλες αποστάσεις ενώ απαγορεύεται εφεξής η εγκατάσταση Φ/Β πάρκων σε αρδευόμενη γη, ή σε γεωργική γη πρώτης προτεραιότητας. (υψηλής παραγωγικότητας).

2γ. Βιομάζα – Βιοαπόβλητα – Βιορευστά

Όσον αφορά στις μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα, βιοαπόβλητα, ή βιορευστά αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιούν κατ αποκλειστικότητα ως καύσιμο πρώτη ύλη από το νησί μας. Επιπρόσθετα να χωροθετούνται με τρόπο ώστε η απόσταση συλλογής και μεταφοράς της πρώτης ύλης να μην υπερβαίνει τα 30 χλμ, για να μην επιβαρύνεται το οδικό δίκτυο, να εξοικονομούνται ορυκτά καύσιμα και να αποφεύγονται εκπομπές αέριων ρύπων.

2δ. Ηλιοθερμικά (Η/Θ)

Θεωρούμε ότι αυτού του τύπου οι επενδύσεις καλύπτουν μεγάλες επιφάνειες (κάποιες χιλιάδες στρέμματα), και προκαλούν αξιοσημείωτη υποβάθμισή τους, εις όφελος των αναγκών της εγκατάστασης και της λειτουργίας της μονάδας. Είναι κατάλληλες για ερήμους ή ερημοποιημένες περιοχές χωρίς ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, που δεν αφορούν επ ουδενί την Κρήτη και επομένως δεν τις αποδεχόμαστε. 2ε. Υβριδικά – Αντλησιοταμιευτικά Λόγω της στοχαστικότητας στην παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές, κρίνεται απαραίτητη η κατασκευή ενός μικρού αριθμού αντλησιοταμιευτικών, που θα επιτρέψει την αξιοποίηση της παραγόμενης ενέργειας από τις ΑΠΕ, η οποία σε σημαντικό ποσοστό χάνεται, ενώ θα μειώσει τον ρόλο και την παραγωγή των θερμικών μονάδων, που αποτελεί εθνικό αλλά και περιφερειακό στόχο. Αν για τη λειτουργία τους απαιτηθεί μεγαλύτερος αριθμός μονάδων παραγωγής, αυτές θα πρέπει να εγκαθίστανται σύμφωνα με τους προαναφερόμενους όρους για κάθε μορφή ΑΠΕ. Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να τονίσουμε ότι τα φράγματα που λειτουργούν ή πρόκειται να κατασκευαστούν στην Κρήτη έχουν πρωταρχικό ρόλο την ταμίευση νερού για κάλυψη των υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών, και όχι την παραγωγή ενέργειας όπως κακώς αναφέρεται στην μελέτη. Η δυνατότητα αυτή πρέπει να εξετάζεται μόνο σε περίπτωση που δεν αναφύονται ζητήματα επάρκειας νερού. Ομοίως δεν θεωρούμε επιλογή τις «κεφαλές μεγάλων φραγμάτων» όπως αναφέρονται στη μελέτη ως τόπος εγκατάστασης Α/Π για τη λειτουργία των αντλησιοταμιευτήρων, εφόσον αυτά μπορούν να μπουν οπουδήποτε και να δίνουν ενέργεια στο σύστημα.

 

Ενέργεια – Ενεργειακοί Κόμβοι Ο στόχος για την ισορροπημένη εκμετάλλευση του αιολικού και του ηλιακού δυναμικού του νησιού, περιλαμβάνει και την ενδεχόμενη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα σε θέσεις και σε χρόνο που θα υποδειχθούν από τους αρμόδιους φορείς, κατόπιν σχετικής διερεύνησης και μελέτης. Από τη μέχρι τώρα διερεύνηση του ΑΔΜΗΕ, όπως περιγράφεται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2014- 2023, τα πιθανά σημεία εκκίνησης του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης είναι η περιοχή της Κορακιάς, η περιοχή των Λινοπεραμάτων και η περιοχή του ακρωτηρίου Σπάθας ή του ακρωτηρίου Γραμβούσας, που είχε προκριθεί στα πλαίσια παλαιότερης διερεύνησης. Επιδιώκεται η χωροθέτηση ενεργειακών κόμβων, ως περιοχές υποδοχής των πιθανών ενεργειακών έργων και εγκαταστάσεων.

Συγκεκριμένα:

  1. i) Η περιοχή της Κορακιάς αποτελεί μια αρκετά ώριμη πρόταση χωροθέτησης ενεργειακών εγκαταστάσεων, όπως προκύπτει από τις σχετικές μελέτες και τους σχεδιασμούς των αρμόδιων φορέων (ΔΕΗ Α.Ε., ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., ΑΔΜΙΕ Α.Ε.). Η περιοχή αυτή έχει μελετηθεί και προκριθεί ως πιθανό σημείο για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, με τις απαραίτητες συνοδευτικές υποδομές. Στο ενεργειακό αυτό κέντρο θα μπορούσε επιπλέον να φιλοξενηθεί ένας νέος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υγροποιημένο φυσικό αέριο, ενδεχομένως προς αντικατάσταση του συμβατικού σταθμού των Λινοπεραμάτων, αν αυτό κριθεί σκόπιμο στο μέλλον από τους αρμόδιους φορείς.
  2. ii) Η περιοχή του Αθερινόλακκου αποτελεί μια αποδεκτή λύση για την εγκατάσταση ενεργειακών μονάδων και υποδομών, καθώς φιλοξενεί ήδη τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό, έναν αρκετά νέο και σύγχρονο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με δυνατότητες επέκτασης και λειτουργίας με χρήση Φυσικού Αερίου. Υπό αυτό το πρίσμα, η ανάπτυξη πιθανών μελλοντικών ενεργειακών έργων στην περιοχή αποτελεί μια ορθή και επαρκώς τεκμηριωμένη πρόταση.
  • Η περιοχή του Μαραθίου δεν ενδείκνυται για τη χωροθέτηση ενεργειακού κόμβου, καθώς είναι μη τεκμηριωμένη και δεν ευνοεί τη δημιουργία ενεργειακού κέντρου ούτε από τεχνικο-οικονομική ούτε και από περιβαλλοντική σκοπιά. Από τους σχεδιασμούς των αρμόδιων φορέων (ΔΕΗ Α.Ε., ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και ΑΔΜΗΕ Α.Ε.) η περιοχή του Μαραθίου δεν προκύπτει ως πιθανό σημείο πόντισης υποβρυχίου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης (και λόγω μορφολογικών χαρακτηριστικών).

Όσον αφορά στην πιθανή μεταφορά των πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεων του ΑΗΣ της Ξυλοκαμάρας στην περιοχή του Μαραθίου που προτείνει το ΠΠΧΣΑΑ, κρίνεται τεχνικά και οικονομικά ασύμφορη, ενώ από τις σχετικές μελέτες των αρμόδιων φορέων προτείνεται ο ΑΗΣ να τεθεί σε ψυχρή εφεδρεία, μέχρι την αποξήλωσή του σε αρκετά μεταγενέστερο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται η έννοια του ενεργειακού κόμβου με το πιθανό σημείο εκκίνησης του υποθαλάσσιου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα. Πρέπει να αναφερθεί ότι αυτή την περίοδο η Περιφέρεια Κρήτης εκπονεί τον ενεργειακό της σχεδιασμό, με σύμπραξη όλων των αρμόδιων δημόσιων, επιστημονικών και ιδιωτικών φορέων (ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, ΚΑΠΕ, Πολυτεχνείο Κρήτης, ΑΤΕΙ, ΙΤΕ, ΕΛΚΕΘΕ, ΤΕΕ-ΤΑΚ, ΤΕΕ-ΤΔΚ, ΕΕΤΕΜ) και σε περίπτωση που η έγκρισή του ολοκληρωθεί πριν την θεσμοθέτηση του ΠΠΧΣΑΑΠ, θα πρέπει να ενσωματωθεί αυτούσια.

 

Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κρήτης (ΠΕΣΔΑΚ)

Υπάρχει μία σύγχυση στην πρόταση αναθεώρησης του ΠΠΧΣΑΑ όσον αφορά στο θέμα του ΠΕΣΔΑ Κρήτης. Σε κάποια σημεία του κειμένου γίνεται αναφορά στον προηγούμενο ΠΕΣΔΑ του 2006 και γίνεται λόγος για ενεργειακή αξιοποίηση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων εννοώντας την καύση, ενώ σε άλλα σημεία μνημονεύεται ο νέος εγκεκριμένος ΠΕΣΔΑΚ και το κείμενο είναι στη σωστή κατεύθυνση με παράθεση περιορισμένων στοιχείων. Η Περιφέρεια Κρήτης πρώτη σε όλη την Ελλάδα αναθεώρησε στις 2-7- 2013 τον ΠΕΣΔΑ της, με βάση την Οδηγία 2008/98 και το Νόμο 4042/12 με τη υπ΄ αρ. 89 Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η Μελέτη του ΠΕΣΔΑΚ πραγματεύεται τα ρεύματα αποβλήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας. Όσον αφορά στη διαχείριση των ΑΣΑ, δόθηκε μια ολοκληρωμένη λύση με κατεύθυνση τη μείωση αποβλήτων και στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης και τη μείωση του υπολείμματος προς τελική διάθεση, ενώ απέκλεισε την καύση ως μέθοδο επεξεργασίας. Στη βάση αυτή ο ΠΕΣΔΑΚ έδωσε έμφαση στη Διαλογή στην Πηγή και παράλληλα πρότεινε την ανάπτυξη ενός δικτύου αποκεντρωμένων μονάδων ήπιας τεχνολογίας (Μηχανικής Διαλογής και Βιολογικής Επεξεργασίας) με σκοπό να καλύψει υψηλούς στόχους σε ανακυκλώσιμα υλικά (σίδηρο, αλουμίνιο, πλαστικό, γυαλί, ειδικά ρεύματα, κόμποστ, κλπ), καλύπτοντας όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Προτείνει δίκτυο συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και ειδικών αποβλήτων (πράσινα σημεία), ενώ αξιοποιεί και αναβαθμίζει τις τρεις υφιστάμενες μονάδες διαχείρισης. Με την ολοκλήρωση της εφαρμογής του ΠΕΣΔΑΚ για το ρεύμα των Αστικών Στερεών Αποβλήτων θα λειτουργούν συνολικά εννέα Μονάδες Διαχείρισης με συνοδευτικούς ΧΥΤΥ, και επιπλέον το δίκτυο των πράσινων σημείων, των ΣΜΑ, και ΣΜΑΥ. Στην Περιφέρεια έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ Ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑΚ έχει πάρει έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο για τη συμβατότητά του με τον πρόσφατα εγκριθέντα Εθνικό Σχεδιασμό (ΕΣΔΑ) του 2015.

candianews.gr

Check Also

Φωτοβολταϊκό πάνελ που παράγει υδρογόνο

www.naftemporiki.gr Επιστήμονες στο Βέλγιο κατασκεύασαν ένα ηλιακό πάνελ που παράγει υδρογόνο ως πηγή καυσίμων για …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize