Αρχική / NEWS VIDEOS / «Ποτέ, ποτέ στον τόπο μας ΒΑΠΕ» – Ένταση και διαπληκτισμοί κατά τη συζήτηση για τις ανεμογεννήτριες

«Ποτέ, ποτέ στον τόπο μας ΒΑΠΕ» – Ένταση και διαπληκτισμοί κατά τη συζήτηση για τις ανεμογεννήτριες

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=TUMGdW1WcEo[/embedyt]

Μποφώρ υψηλής έντασης σήκωσε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου για την ανάπτυξη ανεμογεννητριών και στα βουνά του Μητροπολιτικού Δήμου. Από νωρίς είχε συγκεντρωθεί πλήθος έξω από το Δημαρχείο, ενώ ένταση επικράτησε στην είσοδο μετά το κλείσιμο του θέματος και την αρνητική γνωμοδότηση των δημοτικών συμβούλων σε ό,τι αφορά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων την οποία δεν ενέκριναν.

Η δημοτική παράταξη ΡΕΘΥΜΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ πιστεύει ότι η χωροθέτηση των ΑΠΕ πρέπει κατά προτεραιότητα να κατευθύνεται στον δομημένο χώρο: α) αστικό περιβάλλον και κτήρια (ιδιαίτερα σχολεία, νοσοκομεία, ΑΕΙ, κ.α.) σύμφωνα με σαφείς χωροτακτικούς και πολεοδομικούς κανόνες, β) στις ΒΙΠΕ, γ) κατά μήκος των οδικών αξόνων, δ) σε στρατόπεδα.

ΕΝΩ:

Ζώνες αποκλεισμού πρέπει να αποτελούν: α) οι χαρακτηρισμένες περιοχές απολύτου προστασίας, β) οι οικότοποι προτεραιότητας του Δικτύου Natura, γ) οι βραχονησίδες, δ) όλοι οι υγρότοποι, ε) η γη υψηλής παραγωγικότητας, ζ) διατηρητέοι οικισμοί και κτήρια.

Το πλήθος που επέστρεψε στον χώρο έξω από το δημαρχείο, φώναξε κάποια συνθήματα και λίγο αργότερα διαλύθηκε ειρηνικά.

Η αλήθεια είναι ότι π.χ. στη Δανία μια ημέρα του περασμένου Ιούλη, η χώρα κατάφερε να εξασφαλίσει το 140% των αναγκών της σε ρεύμα χάρη στις ανεμογεννήτριες εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν εκείνη τη μέρα, όμως εκεί οι ανεμογεννήτριες έχουν «φυτευτεί» στη Βόρεια Θάλασσα, αφήνοντας ανέπαφο το αγροτικό τοπίο και τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Εδώ η θάλασσα δεν είναι ήρεμη από διεκδικήσεις για να υποδεχθεί ανεμογεννήτριες, ενώ σε κάθε περίπτωση πρέπει να διαφυλαχθεί ότι το υποθαλάσσιο καλώδιο σύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, δε θα γίνει για την αξιοποίηση ενέργειας από ΒΑΠΕ, αλλά για να μειωθεί το κόστος ρεύματος στο νησί. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι βάλλονται τα ανταποδοτικά οφέλη δήμων από τέτοιες δραστηριότητες και ενώ θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια 2,5 φορές περισσότερη από τις ανάγκες της Κρήτης, οι κάτοικοι του νησιού, αγνοείται αν θα δουν οφέλη. Επιπλέον, στην ανατολική Κρήτη υπάρχουν παραδείγματα εγκατάστασης ΒΑΠΕ στη Σητεία με τις τοπικές κοινωνίες να μην έχουν επωφεληθεί σε κάτι. Φαίνεται μέχρι στιγμής, εάν δεν αλλάξει κάτι, ότι απλά μια μπαταρία για επενδυτές θα καταστεί το νησί. Υπάρχουν ακόμη και αντίστοιχες γεννήτριες στο βυθό της θάλασσας οι οποίες υδροδυναμικά παράγουν ρεύμα, χωρίς να χρειάζεται να καταστρέφονται βουνά και βουνοκορφές για τη διάνοιξη δρόμων ικανών για να περάσει ο γιγαντιαίος εξοπλισμός και να εγκατασταθεί. Για να μη γίνει λόγος και για την εγκατάλειψη του σεναρίου έλευσης του φυσικού αερίου στην Κρήτη για παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση Κορακιά στα βόρεια σύνορα Ρεθύμνου – Ηρακλείου και σε αντικατάσταση του ρυπογόνου εργοστασίου στα Λινοπεράματα, με προοπτική μάλιστα ανάπτυξης δικτύου φυσικού αερίου στα δημόσια κι έπειτα και στα ιδιωτικά κτίρια.

 Στη συνέχεια, το δημοτικό συμβούλιο επανήλθε με τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης μετά από 3 ώρες έντασης.

dimotiko sumboulio rethymnou bape (1) dimotiko sumboulio rethymnou bape (2) dimotiko sumboulio rethymnou bape (3) dimotiko sumboulio rethymnou bape (4) dimotiko sumboulio rethymnou bape (5) dimotiko sumboulio rethymnou bape (6) dimotiko sumboulio rethymnou bape (7)

Ματθαίος Καπετανάκης
Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος at | [email protected] |

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης - Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Check Also

Εθελοντές καθαρίζουν το άλσος Ευληγιά στο Ρέθυμνο για την αποφυγή τυχόν πυρκαγιάς

Περιβαλλοντική δράση από Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρεθύμνης Περιβαλλοντική παρέμβαση με επίκεντρο τον καθαρισμό και …

Σχόλια

Font Resize