Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Παρέμβαση Γιάννη Κεφαλογιάννη για τα εκπαιδευτικά κενά

Παρέμβαση Γιάννη Κεφαλογιάννη για τα εκπαιδευτικά κενά

kefalogiannis giannis

Επιστολή προς το νέο Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ Ν. Φίλη, απέστειλε ο Βουλευτής Ρεθύμνου Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης σχετικά με τα προβλήματα στελέχωσης που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του νομού. Ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής τονίζει ότι η παιδεία είναι ένα πεδίο που απαιτούνται συναινέσεις και μια ουσιαστική εθνική συνεννόηση, χωρίς ωστόσο να επιτρέπονται τα τραγικά λάθη των τελευταίων μηνών.  

Αναλυτικά, το κείμενο της επιστολής διαμορφώνεται ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αρχικά, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων, ελπίζοντας πως θα συμβάλετε στην άμεση αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό σύστημα.

Η Παιδεία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγαθά που ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος οφείλει να παρέχει στους πολίτες. Πόσο μάλλον σε μια περίοδο που τα οικογενειακά εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί και το κόστος διαβίωσης της μέσης ελληνικής οικογένειας έχει ανέβει κατακόρυφα. Ως εκ τούτου, αποτελεί ένα πεδίο για το οποίο απαιτούνται συναινέσεις και μια ουσιαστική εθνική συνεννόηση. Ωστόσο, στο πλαίσιο άσκησης των κοινοβουλευτικών μας καθηκόντων, είμαστε υποχρεωμένοι να αναδεικνύουμε τα προβλήματα, τα λάθη και τις παραλείψεις γύρω από το σημαντικό αυτό πεδίο.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να σας εκφράσω την πλήρη διαφωνία μου με την ακολουθούμενη πολιτική του Υπουργείου τους τελευταίους 7 μήνες, ελπίζοντας πως έχετε αντιληφθεί τα λάθη που έγιναν, έτσι ώστε να διορθωθούν τάχιστα.  

Δυστυχώς η πραγματικότητα για την Παιδεία είναι σκληρή. Η προχειρότητα που επέδειξε η προηγούμενη Κυβέρνηση σχετικά με την έγκαιρη κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών είναι πρωτοφανής. Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες για τη στελέχωση των σχολείων με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, προκειμένου να καλυφθεί με επάρκεια το πρόγραμμα και να αποκτήσουν οι μαθητές τα απαραίτητα εφόδια με την ολοκλήρωση της φετινής χρονιάς.

Στο Ρέθυμνο ο συνολικός αριθμός των κενών φτάνει στους 400 διδάσκοντες. Σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τα κενά διαμορφώνονται ως εξής: των Δασκάλων 70 θέσεις, των Νηπιαγωγών 47 θέσεις και 74 κενά ειδικοτήτων.

Αντίστοιχα, σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα κενά διαμορφώνονται ως εξής: Γενικής Αγωγής 70 θέσεις, ΕΕΕΕΚ 16 θέσεις, Παράλληλης Στήριξης 35 θέσεις, Τμήματα Ένταξης 20 θέσεις. Τα κενά στο Εργαστηριακό Κέντρο είναι τα εξής: α) Πειραματικά 4, β) Φυσικών Επιστημών 3, γ) Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 4, δ) Μουσικό Σχολείο 15.

Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής περιόδου, έντεκα σχολεία και δέκα νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά, ενώ υπάρχουν σοβαρά κενά ακόμα και σε μαθήματα της Τρίτης Λυκείου για τα οποία σε λίγους μήνες οι μαθητές θα εξεταστούν Πανελλαδικά.

Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα ως προς τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων του Ρεθύμνου. Και, παρ’ ότι δεν είναι ζήτημα της αποκλειστικής σας αρμοδιότητας, θα σας παρακαλούσα να υπάρξει μέριμνα, έτσι ώστε τα σχολεία να μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά, όπως ακριβώς γινόταν τα προηγούμενα έτη παρά τα προβλήματα που υπήρχαν και τότε. Ειδικότερα, σε επίπεδο Ρέθυμνου εκκρεμεί η τρίτη δόση του 2015 για τα λειτουργικά έξοδα, ενώ δεν έχουν δοθεί τα χρήματα για τις σχολικές καθαρίστριες τόσο για την εξόφληση της περιόδου 2014-2015 όσο και για την περίοδο 2015-2016, ώστε να γίνεται ομαλά η πληρωμή τους.

Γνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για τα σοβαρά αυτά θέματα, αλλά και με βάση τις πρόσφατες δεσμεύσεις που δώσατε κατά την ανάληψη των καθηκόντων σας, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να προχωρήσετε τάχιστα τις διαδικασίες κάλυψης των σχολικών κενών με αναπληρωτές και να αντιμετωπίσετε τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα των σχολικών μονάδων.   

Με εκτίμηση,

Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης

Βουλευτής Ρεθύμνου

kena sxoleia (3)

Ματθαίος Καπετανάκης
Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος at | [email protected] |

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης - Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Check Also

Κεφαλογιάννης καλεί Σταθάκη για το Αστυνομικό Μέγαρο στο Ρέθυμνο

Επίσπευση των διαδικασιών για το νέο Αστυνομικό μέγαρο ζητεί ο Γιάννης Κεφαλογιάννης – Κοινοβουλευτική αναφορά του …

Σχόλια

Font Resize