Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Ο Μητροπολίτης Ευγένιος στις εργασίες αναστήλωσης του Ναού της Παναγίας στο Κάτω Βαλσαμόνερο

Ο Μητροπολίτης Ευγένιος στις εργασίες αναστήλωσης του Ναού της Παναγίας στο Κάτω Βαλσαμόνερο

«Σύν Ἀθηνᾷ καὶ χεῖρα κίνει»

panagia barsamonero (33)

Τι ομορφότερο από το να διατηρείς ό,τι σου έχει παραδοθεί και να τηρείς τα έθιμα των προγόνων σου για να τα και τους τιμήσεις; Ακόμα όμως ωραιότερο το να προσπαθείς να βάλεις το λιθαράκι σου στην αποκατάσταση όσων ο χρόνος δεν άφησε να στέκονται αναλλοίωτα στο πέρασμά του.

panagia barsamonero (13)

Όλα ξεκίνησαν πριν 14 χρόνια και με επιστολές επί επιστολών ακόμη και αυτοπρόσωπες παρουσίες στις αρχαιολογικές υπηρεσίες για να μην αφεθεί άλλο πια στην τύχη του ένα θρησκευτικό μνημείο ίσως και άνω των 1.000 ετών, σύμφωνα με τον ιστορικό Γεώργιο Αντουράκη, ο οποίος εκτιμούσε ότι όσα οι ηλικιωμένοι του χωριού ισχυριζόντουσαν περί ύπαρξης Μονής κάποτε στη θέση του Ναού της Παναγίας, ίσως να είναι βάσιμα και ίσως ακόμα, έτσι να έχει και να σχετίζεται το Κάτω Βαλσαμόνερο με την Μονή Βαλσαμονέρου Ηρακλείου.

panagia barsamonero (5)

Άνθρωποι ζεστοί, φιλόξενοι, εργατικοί και με μεράκι την προσφορά στο Πρόσωπο που μόλις νιώσουμε ανάγκη καταφεύγουμε, τη Μητέρα όλων μας, την Παναγία. Περιμένει στωικά στη γωνιά της το ενδιαφέρον των ανθρώπων για την αποκατάσταση του οίκου της, όπου πριν από αιώνες άκουγε τους προγόνους μας στις πιο βαθιές τους από καρδιάς παρακλήσεις και αιώνια θα υποδέχεται στο εξής όσους πιστούς προσέρχονται.

panagia barsamonero (26)

«Αν κάθε χωριό είχε κατοίκους σαν την κυρία Μαρία, τους φίλους και τους συγγενείς της, τους συγχωριανούς και όχι μόνο, δε θα υπήρχε έρημη εκκλησία», ανέφερε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ι.Μ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος που δέχθηκε με χαρά να μεταβεί στο Κάτω Βαλσαμόνερο για να μοιραστεί τη χαρά των κατοίκων που οι εργασίες εδώ και λίγο πάνω από μισό χρόνο προχωρούν με ζέση, δίνοντας πάλι σταδιακά ζωή στο Ναό της Παναγίας του οποίου είχε απομείνει σχεδόν μόνο ο βόρειος τοίχος.

panagia barsamonero (20)

Συλλογή Φωτογραφιών

[soliloquy id=»1138"]

Check Also

Ρέθυμνο – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία για τις Εξετάσεις από την ΙΜΡΑ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ   ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize