Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Ολοκληρώθηκε στη Δημοτική Ενότητα Ρεθύμνου και σε 3 χρόνια πανελλαδικά η ψηφιοποίηση των ληξιαρχικών πράξεων

Ολοκληρώθηκε στη Δημοτική Ενότητα Ρεθύμνου και σε 3 χρόνια πανελλαδικά η ψηφιοποίηση των ληξιαρχικών πράξεων

Ολοκληρώθηκε μέσα σε σχεδόν 2 μήνες, η σάρωση και ψηφιοποίηση των 90.000 περίπου ληξιαρχικών πράξεων της Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνου του ομώνυμου Δήμου. Ο Ληξίαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνου, Γιάννης Φωτάκης, εκτιμά ότι χρειάζονται 3 χρόνια για να ολοκληρωθεί η σάρωση πανελλαδικά.

Αρχικά με αυτή τη διαδικασία θα αποκτήσει η Ελλάδα ενιαίο εθνικό ληξιαρχείο, στη συνέχεια δημοτολόγιο για να διαμορφωθεί στο απώτερο μέλλον και η κάρτα του πολίτη για την πιο εύκολη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος στο 5% των ληξιαρχικών πράξεων και δεν φάνηκε να υπήρξε κάποιο πρόβλημα. Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι εάν κάποιος θελήσει να τροποποιήσει κάποια ληξιαρχική πράξη, θα πρέπει να συντάξει ηλεκτρονικά εξαρχής την πράξη, εκτός από την τροποποίηση στα βιβλία με αποτέλεσμα μια διαδικασία που διαρκούσε 10-20 λεπτά, τώρα θα φτάνει τα 40.

Ακολουθεί το επίσημο δελτίο τύπου:

Ρέθυμνο 23 Ιουλίου 2015

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

        ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

        ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

              ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ                                                                       

ΔΗΜΟΤ. ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η σάρωση των Ληξιαρχικών Πράξεων του Ληξιαρχείου μας που ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου και έγινε στα πλαίσια της πρώτης φάσης του έργου Εθνικό Ληξιαρχείο – Μητρώο Πολιτών.

Η σάρωση αφορούσε στην περίοδο από την έναρξη του Ληξιαρχείου μας το έτος 1926  μέχρι την 8/5/2013 οπότε και εφαρμόζεται το Πληροφοριακό Σύστημα Ληξιαρχικών Πράξεων.

Σαρώθηκαν συνολικά 89.927 Πράξεις από τις οποίες οι 6.230 αφορούν στις πρώην Κοινότητες του πρίν τον νόμο « Καποδίστρια» Δήμου Ρεθύμνης.

Από τις σαρωμένες Πράξεις ελέγχτηκε από τον Ληξίαρχο δειγματοληπτικά το 5% σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου.

Με την ολοκλήρωση της σάρωσης του Ληξιαρχείου μας όμως δεν ολοκληρώνεται και το  Εθνικό Ληξιαρχείο – Μητρώο Πολιτών. Η ολοκλήρωση του έργου προϋποθέτει σε πρώτη φάση τη σάρωση όλων των Ληξιαρχείων της χώρας (βρίσκεται σε εξέλιξη), θα ακολουθήσει η ενσωμάτωση των σαρωμένων Πράξεων στη βάση του Υπουργείου και η μετάπτωση των στοιχείων στα πεδία της εφαρμογής του νέου Πληροφοριακού Συστήματος.

Η διαδικασία είναι πολύπλοκη και χρειάζεται βάθος χρόνου για την παραγωγική χρήση του Έργου.

Μέχρι τότε, τα Ληξιαρχεία επωμίζονται ένα πρόσθετο βάρος στην καθημερινότητά τους. Κι΄ αυτό γιατί, επειδή  δεν γίνεται να σαρωθούν ξανά, θα πρέπει, σε κάθε διόρθωση, μεταβολή, προσθήκη κλπ , οι Πράξεις αυτές μετά τη διόρθωσή τους να καταχωρούνται με πληκτρολόγηση ξανά στο Σύστημα (σαν το γεγονός να συμβαίνει σήμερα).

Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και θα έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των Δημοτών (αν ο χρόνος εξυπηρέτησης μέχρι σήμερα σ’ αυτές τις περιπτώσεις ήταν 10-20 λεπτά ανάλογα της περίπτωσης, με τα νέα δεδομένα υπερβαίνει τα 40 λεπτά).

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ζητήσουμε συγνώμη από το κοινό για τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν, επικαλούμαστε την κατανόηση του και υποσχόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε όσο τον δυνατόν  για την ταχύτερη εξυπηρέτηση του.

Πρώτη προτεραιότητα για μας όπως πάντα είναι και θα είναι η γρήγορη, έγκυρη και σύννομη εξυπηρέτηση του πολίτη.   

Ο Ληξίαρχος

της Δημοτικής Ενότητας Ρεθύμνης

του Δήμου Ρεθύμνης

Ιωάννης Φωτάκης

psifiopoiisi (3) psifiopoiisi (2) psifiopoiisi (1)fotakis

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης – Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Check Also

Ρέθυμνο πειραματικό λύκειο – Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε πόσο άρτια θα είναι η παρέμβαση

Ο κύβος ερρίφθη, η ανακοίνωση τοιχοκολλήθη και σε λίγες ώρες η είσοδος του πειραματικού λυκείου …

Σχόλια

Font Resize