Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΟΣΜΟΣ / Νεφρική Νόσος και Παιδιά – Δράστε νωρίς για την πρόληψή της

Νεφρική Νόσος και Παιδιά – Δράστε νωρίς για την πρόληψή της

pagkosmia imera nefrikis nosou

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΦΡΟΥ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Νεφρική Νόσος και Παιδιά – Δράστε νωρίς για την πρόληψή της

Από το 2006 κάθε 2η Πέμπτη του Μαρτίου γιορτάζουμε την ημέρα του νεφρού. Την ημέρα για την καλή υγεία των νεφρών μας.

Το 2016 η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στα παιδιά και την πρόληψη των νοσημάτων του νεφρού. Τα συνήθη νοσήματα του νεφρού στην νεογνική και παιδική ηλικία είναι οι ουρολοιμώξεις σε έδαφος κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης, το νεφρωσικό σύνδρομο, τα κληρονομικά νοσήματα, η οξεία και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Τα παιδιά και τα νεογνά με επεισόδιο ουρολοίμωξης πρέπει να ελέγχονται για την ύπαρξη ή όχι παλινδρόμησης και να παρακολουθούνται ακόμη και στην ενήλικο ζωή για να προληφθούν κάποιες από τις συνέπειες της παλινδρόμησης στην νεφρική λειτουργία. Επεισόδιο με αίμα στα ούρα θα πρέπει να οδηγεί τους γονείς στον παιδίατρο για διερεύνηση. Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις (αμυγδαλίτιδες) πρέπει να θεραπεύονται με πλήρη 10ήμερα αντιβιοτικά σχήματα και το οίδημα στα βλέφαρα να αξιολογείται από γιατρό. Η παρακολούθηση των νεφρικών νοσημάτων αφενός σώζει ζωές, αφετέρου μπορεί να προλάβει τις σοβαρές συνέπειες, όπως η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και η αιμοκάθαρση.

Ο σακχαρώδης διαβήτης, νόσος πού αφορά ενήλικες και παιδιά, με σωστή ρύθμιση του σακχάρου και παρακολούθηση μπορεί να καθυστερήσει θανατηφόρες βλάβες στα νεφρά, την καρδιά, τα αγγεία και τα νεύρα.

Η υγιεινή διατροφή, η καθημερινή άσκηση, η μείωση του αλατιού, η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και η αποφυγή τοξικών για τα νεφρά φαρμάκων (αντιφλεγμονώδη), είναι μερικά από αυτά πού θα μας κρατήσουν μακριά από προβλήματα υγείας, προβλήματα που ταλαιπωρούν κι εμάς και την οικογένεια μας.

Και να θυμόμαστε ότι υπάρχουν παιδιά που αντί να παίζουν, είναι παγιδευμένα σε ένα μηχάνημα αιμοκάθαρσης. Μπορούμε να τους προσφέρουμε τη ζωή με ένα νεφρό που δεν χρειαζόμαστε πια. Μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε μέσα από την αγάπη για τα παιδιά αυτά. Μέσα από την αγάπη για τη ζωή. Να γίνουμε δότες νεφρού μετά θάνατον και να βάλουμε στόχο ώστε κανένα παιδί να μη μένει χωρίς μεταμόσχευση νεφρού.

Ειρήνη Νταουντάκη

Δ/α Νεφρολογικού Τμήματος Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Check Also

Ρέθυμνο – Θλίψη για τον Στέλιο που έφυγε νωρίς σε τροχαίο – 18 πλέον οι νεκροί στην Κρήτη

neakriti.gr Η κατάσταση των τραυματιών στο νοσοκομείο Ρεθύμνου Μουδιασμένη η κοινωνία του Ρεθύμνου εξαιτίας του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize