Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / «Να μην ιδιωτικοποιηθούν δημοτικές υπηρεσίες»

«Να μην ιδιωτικοποιηθούν δημοτικές υπηρεσίες»

xyta amariou

Η Δημοτική Κίνηση ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ του Δήμου Χερσονήσου συμπαραστέκεται στην προσπάθεια των εργαζομένων στους ΟΤΑ του Νομού Ηρακλείου για να μην ιδιωτικοποιηθούν δημοτικές υπηρεσίες και δηλώνει για άλλη μια φορά, τη σταθερή θέση της ενάντια στην ακολουθούμενη πολιτική από τη Δημοτική Αρχή Χερσονήσου.

Από την πρώτη μέρα, εκφράσαμε την αντίθεσή μας στις αποφάσεις της δημοτικής αρχής για εκχώρηση σε ιδιώτες λειτουργιών και υπηρεσιών που πρέπει να ασκεί ο Δήμος. Η ιδιωτικοποίηση της συλλογής των απορριμμάτων και γενικότερα της καθαριότητας, που καιρό τώρα ακολουθεί ο Δήμος Χερσονήσου, έχει την πολιτική της σημασία και φανερώνει τον πολιτικό προσανατολισμό της δημοτικής αρχής με τον οποίο εμείς είμαστε αντίθετοι. Δυστυχώς, η δημοτική αρχή Χερσονήσου εκχωρεί σε ιδιώτες όχι μόνο την συλλογή των απορριμμάτων αλλά και τμήμα διοικητικών αρμοδιοτήτων, πράγμα που δεν επιτρέπεται από το νόμο, όπως σωστά επισημαίνει και το σωματείο εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Ηρακλείου.

Η δημοτική αρχή εμμένει στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας υπολογίζοντας μάλιστα το κόστος της νέας τριετούς ή τετραετούς σύμβασης που προτίθεται να υπογράψει με ιδιώτες, σε ιδιαίτερα υψηλό ποσό. Πολλές φορές ζητήσαμε να παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η άποψη των αρμόδιων υπηρεσιών του περιβάλλοντος, των νομικών, οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι Διευθυντές ώστε να ελέγξουν σε βάθος και να τοποθετηθούν στα επιχειρήματα, την πολιτική κριτική και τις προτάσεις για τους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων. Όμως, η δημοτική αρχή αντί για την ενεργοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο εισηγήσεις και τεχνικές εκθέσεις που υπογράφονται από ιδιαίτερους συνδυασμούς Αντιδημάρχου και συντάξαντος υπαλλήλου ή τρίτων προσώπων.

Εμείς ως “ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ” επιμένουμε πως υπάρχουν επιτυχημένα μοντέλα δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων σε πάρα πολλούς Δήμους, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποδείγματα για την οργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας. Επιμένουμε πως οι ιδιωτικοποιήσεις δε συνδέονται αυτεπάγγελτα και απαραίτητα με τον περιορισμό του κόστους και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, επιμένουμε να λέμε πως κυρίως συνδέονται με περιβάλλοντα γαλέρας και ακραίας εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα η δημοτική αρχή Χερσονήσου να αλλάξει πολιτική γραμμή. Σήμερα για παράδειγμα, προς μεγάλη μας έκπληξη ακούσαμε τον Αντιδήμαρχο Ενδοχώρας και Διοικητικών Θεμάτων κ. Μεραμβελιωτάκη να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η δημοτική αρχή Χερσονήσου να επανασυστήσει την υπηρεσία καθαριότητας και μάλιστα να προβλέπει πως αν αυτό καταστεί εφικτό, τότε αμέσως θα διακοπεί η σύμβαση με τον ιδιώτη εργολάβο(!). Αν πραγματικά υπάρχει προβληματισμός προς αυτήν την κατεύθυνση η δημοτική αρχή οφείλει να υιοθετήσει την πρόταση των εργαζομένων που προτείνουν την ανάθεση, για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα της υπηρεσίας καθαριότητας και να ξεκινήσει άμεσα ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αυτής της προοπτικής. Εξάλλου, όπως εμείς, ήδη, έχουμε τονίσει, σήμερα υπάρχει ευνοϊκότερο θεσμικό πλαίσιο προσλήψεων και οργάνωσης των δημοτικών υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας και αυτό που ακόμα λείπει είναι ο απεγκλωβισμός της δημοτικής αρχής από τις ιδεοληψίες των ιδιωτικοποιήσεων.

Το Γραφείο Τύπου

Ματθαίος Καπετανάκης
Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος at | [email protected] |

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης - Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Check Also

Κατεπείγουσες προσλήψεις!

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ   Ο Δήμος Χερσονήσου Ν. Ηρακλείου, ζητά επειγόντως   έναν …

Σχόλια

Font Resize