Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / NEWS VIDEOS / Με βυτιοφόρα οχήματα το νερό σε 7 χωριά του Δήμου Ρεθύμνου και στη Μονή Αρκαδίου – Ο εφιάλτης της λειψυδρίας είναι εδώ

Με βυτιοφόρα οχήματα το νερό σε 7 χωριά του Δήμου Ρεθύμνου και στη Μονή Αρκαδίου – Ο εφιάλτης της λειψυδρίας είναι εδώ

Με βυτιοφόρα οχήματα υδρεύονται χωριά του Δήμου Ρεθύμνου και η Μονή Αρκαδίου λόγω της ανομβρίας και σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση νερού, αφού τα ξενοδοχεία σημειώνουν πληρότητες σε ποσοστό 100%.

Τον εφιάλτη της λειψυδρίας βιώνουν 7 χωριά του Δήμου Ρεθύμνου και η Ιστορική Μονή Αρκαδίου εξαιτίας της ανομβρίας που ταλανίζει την Κρήτη, αφού πια υδρεύονται αποκλειστικά με βυτιοφόρα οχήματα! Ο ΟΑΚ έχει σχεδιάσει παρεμβάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης, όμως δεν προβλέπονται παρά στον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό. Καλλιέργειες και ζωντανά στην ύπαιθρο υποφέρουν, ενώ το πρόβλημα εντείνεται από την διογκωμένη ζήτηση νερού λόγω τουρισμού.

Η λειψυδρία θα παραμείνει έντονη κατά τον υπόλοιπο Αύγουστο με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου, Βασίλη Θεοδωράκη να πραγματοποιεί έκκληση για περιορισμό της κατανάλωσης νερού, καθώς οι βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί κατά 70% και ο περασμένος Ιούλιος ήταν ο πιο θερμός μήνας παγκοσμίως, από τότε που ο άνθρωπος καταγράφει θερμοκρασίες.

Τα χωριά του Δήμου Ρεθύμνου που υδρεύονται από βυτιοφόρα οχήματα είναι τα εξής:

  • Αμνάτος
  • Αρχαία Ελεύθερνα
  • Βελονάδο
  • Βιλανδρέδο
  • Ζουρίδι
  • Πίκρης
  • Ρούπες
  • Μονή Αρκαδίου

Έχει γίνει σύσταση στους κατοίκους αυτών των περιοχών να χρησιμοποιούν το νερό μόνο για την απολύτως αναγκαία ύδρευση. Δύσκολες στιγμές περνούν επίσης οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι εξαιτίας της λειψυδρίας που δυσχεραίνει την εκτροφή των ζώων, ενώ έχει αποδεκατίσει την ελαιοπαραγωγή, όπως δηλώνει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Κατσανέβας.

Οι ελπίδες όλων στρέφονται στην φυσιολογική έναρξη των βροχοπτώσεων φέτος και σε χιονοπτώσεις που θα τονώσουν τον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού. Η κατάσταση στο Δήμο Ρεθύμνου θα βελτιωθεί με την επέκταση του δικτύου άρδευσης από το Φράγμα των Ποταμών, αρχικά και με τη χρήση του για ύδρευση με κατασκευή διυλιστηρίου στη συνέχεια, έργα που είναι στον προγραμματισμό του ΟΑΚ, σύμφωνα με τον διευθυντή διαχείρισης υδραυλικών έργων, Βαγγέλη Μαμαγκάκη.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Νέα Κρήτη

leipsydria anombria kournas limni argyroupoli piges

Check Also

Ρέθυμνο – Ενεργοί Πολίτες – «Όλοι μαζί για να δώσουμε στα παιδιά μας ένα όραμα και μια ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον»

Ανοιχτό κάλεσμα προς τους πολίτες του Ρεθύμνου απεύθυνε ο επικεφαλής του συνδυασμού της Ανεξάρτητης Δημοτικής …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize