Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Μεσουρανούν στην Ευρώπη, αλλά ουραγός η Ελλάδα στις κοινωνικές επιχειρήσεις

Μεσουρανούν στην Ευρώπη, αλλά ουραγός η Ελλάδα στις κοινωνικές επιχειρήσεις

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες το 10% με 20% των εργαζομένων απασχολείται σε κοινωνικές επιχειρήσεις, ενώ στην Ελλάδα προβλέφθηκε νομοθετικά η λειτουργία τους μόλις το 2011 και μόλις 600 επιχειρήσεις του είδους απασχολούν το 2% των εργαζομένων, την ώρα που οι κοινωνικές επιχειρήσεις έχουν ως σκοπό το κοινωνικό σύνολο, τα μέλη και το συμβούλιό τους δεν είναι υπεύθυνα προς τρίτους και τα κέρδη τους δε διανέμονται στους μεριδιούχους συνεταιριστές, αλλά στους ίδιους τους εργαζομένους των κοινωνικών επιχειρήσεων. Αυτά τα δεδομένα αποτελούν συνθήκες απασχόλησης ιδανικές σε μια χώρα σε κρίση, σύμφωνα με τον Γιώργο Ζερβό, Διευθυντή της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής, Πλοηγός.

giorgos zervos

Στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες με κοινωνικές επιχειρήσεις των 10.000 εργαζομένων με ετήσιο τζίρο άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη 66 χρόνια πριν, το 1949, η Μεγάλη Βρετανία, έθεσε τα θεμέλια του πιο ανεπτυγμένου Ευρωπαϊκού κράτους στην κοινωνική πολιτική και πλέον αποτελεί μοντέλο ανάπτυξης και των κοινωνικών επιχειρήσεων, μακριά από οικονομική κρίση και ανεργία του πληθυσμού της.

Χρειάζονται εργαλεία στήριξης, όπως θερμοκοιτίδες προστατευμένης λειτουργίας των κοινωνικών επιχειρήσεων στα πρώτα τους στάδια μετά την εκκόλαψή τους, αλλά και να ιδρυθούν ταμεία εγγυοδοσίας και να θεσμοθετηθούν συμβάσεις κοινωνικής αναφοράς. Το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η υγεία, ο αθλητισμός και η παραγωγή, είναι κάποιοι από τους τομείς ανάπτυξης του τρίτου τομέα οικονομίας, δηλαδή των κοινωνικών επιχειρήσεων.

koinonikes epixeiriseis

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης – Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Check Also

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου με θέμα τις Προοπτικές Ανάπτυξης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου με θέμα: «Προοπτικές Ανάπτυξης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης»   Το Τμήμα Εμποροβιοτεχνών …

Σχόλια

Font Resize