Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Μανώλης Καλλέργης: Δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για φιλοξενία προσφύγων στα Ανώγεια

Μανώλης Καλλέργης: Δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για φιλοξενία προσφύγων στα Ανώγεια

anogeia

Το μεγάλο θέμα με το προσφυγικό έχει θέσει σε εγρήγορση όλους τους δημοκρατικούς φορείς και τους ενεργούς πολίτες της Ελλάδας, σε μια τιτάνια προσπάθεια να φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες οι χιλιάδες πρόσφυγες και τα χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά που περνούν στην Ευρώπη σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης και ζωής. Στην προσπάθεια αυτή, η Ελληνική Κυβέρνηση αναζητάει μεγάλους χώρους που με τις κατάλληλες προϋποθέσεις και μετατροπές θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν για ένα διάστημα ένα μέρος των προσφύγων. Στην βάση αυτή στάλθηκε επιστολή και στον Δήμο Ανωγείων, όπως και σε όλους τους Δήμους της χώρας, υπογεγραμμένη από τον υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  κ. Γιάννη Μπαλάφα με θέμα την αναζήτηση κατάλληλων χώρων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών προσωρινής στέγασης προσφύγων.

Ο Δήμος Ανωγείων στην απάντηση του τονίζει ότι δυστυχώς δεν υπάρχει τέτοιος κατάλληλος χώρος στα Ανώγεια και κατά συνέπεια δεν μπορεί αυτή την περίοδο να φιλοξενήσει μέρος των ανθρώπων αυτών σε κατάλληλες συνθήκες. Μάλιστα αναφέρεται διεξοδικά στην μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο Δήμος στην φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙΜ που βρίσκονται εδώ και 16 χρόνια στην Μαθητική Εστία Ανωγείων. Στην επιστολή  του προς το Υπουργείο ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Μανόλης Καλλέργης εκφράζει ότι στηρίζει αμέριστα την προσπάθεια απέναντι στο δράμα των προσφύγων, αλλά ορθώς τονίζει ότι δεν υπάρχει στα Ανώγεια το κατάλληλο μέρος για μια αξιοπρεπή διαβίωση τους, έστω και προσωρινά. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Ανωγείων προς το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ως εξής:

 

Κύριε Μπαλάφα,

 

Σε απάντηση του από 16-03-2016 e-mail σας, σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Ανωγείων τώρα και δεκαέξι χρόνια φιλοξενεί πρόγραμμα ασυνόδευτων ανηλίκων – αιτούντων άσυλο στις εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας του Ιδρύματος Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙΜ πρώην ΕΙΝ.

Μέχρι σήμερα έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα πάνω από τετρακόσια παιδιά από το Αφγανιστάν, την Γκάμπια, Αλγερία, Μαρόκο κ.α.

Το πρόγραμμα αυτό συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, υποστηρίζεται από επιστημονικό προσωπικό και γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙΜ (πρώην Μαθητική Εστία) στις εγκαταστάσεις του οποίου και υλοποιείται.

Από όσο γνωρίζουμε σήμερα το πρόγραμμα έχει πληρότητα εικοσιπέντε ατόμων.

Η συνεργασία μας με τους παραπάνω φορείς και τα δεκαέξι αυτά χρόνια είναι δεδομένη για το Δήμο μας και η κοινωνική ένταξη των παιδιών στα δεδομένα της δικής μας κοινωνίας είναι αρκετά ικανοποιητική για το διάστημα της παραμονής τους εδώ.

Σαν Δήμος, όμως δυστυχώς δεν διαθέτουμε άλλο χώρο που να πληρεί τις προϋποθέσεις που αναφέρατε στο έγγραφο σας, για να μπορέσουμε να τον διαθέσουμε την κρίσιμη αυτή περίοδο για το μεταναστευτικό. Συνεργαζόμαστε με την μονάδα του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙΜ ώστε να καλύπτονται τουλάχιστον πλήρως ως προς τη δυναμικότητα τους.

Σας ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο σας και είμαστε πάντα στη διάθεση σας για οτιδήποτε άλλο μας χρειαστείτε.

 

Ο Δήμαρχος Ανωγείων

 

Εμμανουήλ Ν. Καλλέργης

Check Also

Ρέθυμνο και Ανώγεια χωρίς προβλήματα στις επαναληπτικές εκλογές

Ματθαίος Καπετανάκης - neakriti.gr Με μεγάλη προσέλευση και χωρίς προβλήματα κυλούν οι επαναληπτικές εκλογές στους …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize