Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Μάχη στήθος με στήθος δίνουν Bremain και Brexit

Μάχη στήθος με στήθος δίνουν Bremain και Brexit

Η δημοσκόπηση της εταιρίας Opinium έδειξε ότι το 45% των Βρετανών πολιτών τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το 44% επιθυμούν την παραμονή. Η προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας, που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο, έδινε 44% και στα δύο στρατόπεδα.

Το 9% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι παραμένουν αναποφάσιστοι αλλά ξεκαθάρισαν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτοί είναι που θα καθορίσουν και το τελικό αποτέλεσμα.

Με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να κινούνται στο περιθώριο του στατιστικού λάθους, η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις τελευταίες εξελίξεις στη Βρετανία.

Από το πρωί, και τα δύο «στρατόπεδα» εμφανίζουν έντονη κινητικότητα. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν και ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον μίλησαν σε συγκεντρώσεις επαναλαμβάνοντας ότι το μέλλον της Βρετανίας είναι πιο ευοίωνο και ασφαλέστερο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην αντίπερα όχθη, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον και ο επικεφαλής του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ προτρέπουν τον κόσμο να «πιστέψει στη Βρετανία».

Περισσότεροι από 46 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν δικαίωμα ψήφου στο αυριανό δημοψήφισμα.

 
Μάχη στήθος με στήθος δίνουν Bremain και Brexit

Η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα 

Τα δικά τους, αυστηρά μηνύματα έστειλαν σήμερα και Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά ότι η απόφαση για Brexit είναι μη αναστρέψιμη. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον καγκελάριο της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν, υπογράμμισε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση από το Λονδίνο. «Το εκτός σημαίνει εκτός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προτίμησε να κρατήσει πιο ουδέτερη στάση, δηλώνοντας ότι προφανώς επιθυμεί η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αυτό είναι κάτι που επαφίεται στους πολίτες της.

Για «μη αναστρέψιμη απόφαση» έκανε λόγο και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τόνισε ότι στο δημοψήφισμα δεν διακυβεύεται μόνο το μέλλον της Βρετανίας αλλά αυτό και της Ε.Ε. Μάλιστα, ο κ. Ολάντ αποκάλυψε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ταξιδέψει στη Γερμανία για να προχωρήσει σε συζητήσεις αφιερωμένες στην αναγέννηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

 
Μάχη στήθος με στήθος δίνουν Bremain και Brexit

 

Πουλάνε στερλίνες και αγοράζουν ευρώ και δολάρια 

Τα βρετανικά ταχυδρομεία κατέγραψαν ένα άλμα στη ζήτηση για ευρώ και αμερικανικά δολάρια αυτή την εβδομάδα στα τοπικά τους πρακτορεία και στο διαδίκτυο, ενόψει του δημοψηφίσματος της Πέμπτης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα βρετανικά ταχυδρομεία ανέφεραν πως από το Σαββατοκύριακο οι συνολικές πωλήσεις συναλλάγματος έχουν ενισχυθεί 74% σε ετήσια βάση.

Μόνο την Τρίτη οι πωλήσεις συναλλάγματος στα ταχυδρομικά πρακτορεία ήταν 49% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Στο διαδίκτυο καταγράφηκε άνοδος των πωλήσεων κατά 381%.
Εκπρόσωπος των ταχυδρομείων ανέφερε πως οι πελάτες ανταλλάσσουν στερλίνες για ένα μείγμα ευρώ και δολαρίων.

Οι σχετικές τάσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποδίδονται στην έντονη αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση του δημοψηφίσματος της Πέμπτης, καθώς σε περίπτωση Brexit, η στερλίνα αναμένεται να υποτιμηθεί σημαντικά.

Ενδεικτικά, η UBS αναμένει, ότι σε περίπτωση εξόδου από την Ε.Ε., το βρετανικό νόμισμα θα υποστεί απώλειες της τάξης του 17%, διολισθαίνοντας στα επίπεδα των 0,90 ευρώ/στερλίνα.  

Βρετανία: Πουλάνε στερλίνες και αγοράζουν ξένα νομίσματα ενόψει δημοψηφίσματος

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα βρετανικά ταχυδρομεία ανέφεραν πως από το Σαββατοκύριακο οι συνολικές πωλήσεις συναλλάγματος έχουν ενισχυθεί 74% σε ετήσια βάση.

Μόνο την Τρίτη οι πωλήσεις συναλλάγματος στα ταχυδρομικά πρακτορεία ήταν 49% υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Στο διαδίκτυο καταγράφηκε άνοδος των πωλήσεων κατά 381%.

Εκπρόσωπος των ταχυδρομείων ανέφερε πως οι πελάτες ανταλλάσσουν στερλίνες για ένα μείγμα ευρώ και δολαρίων.

Οι σχετικές τάσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποδίδονται στην έντονη αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση του δημοψηφίσματος της Πέμπτης, καθώς σε περίπτωση Brexit, η στερλίνα αναμένεται να υποτιμηθεί σημαντικά.

Ενδεικτικά, η UBS αναμένει, ότι σε περίπτωση εξόδου από την Ε.Ε., το βρετανικό νόμισμα θα υποστεί απώλειες της τάξης του 17%, διολισθαίνοντας στα επίπεδα των 0,90 ευρώ/στερλίνα.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Οι αναλυτές δίνουν στο μεταξύ τις δικές τους εκτιμήσεις για την πορεία των νομισμάτων μετά το Leave ή το Remain του Ηνωμένου Βασιλείου.

 
Βρετανία: Πουλάνε στερλίνες και αγοράζουν ξένα νομίσματα ενόψει δημοψηφίσματος

Αν υπάρξει Brexit, αγοράστε ελβετικό φράγκο έναντι ευρώ και στερλίνας, σε περίπτωση Bremain αγοράστε στερλίνα έναντι ευρώ, λέει η Goldman Sachs. Όπως επισημαίνει, οι αγορές εξακολουθούν να εστιάζονται στο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις επιπτώσεις του στις τιμές των assets και η risk-off συμπεριφορά αναμένεται να συνεχιστεί  μέχρι τις 23 Ιουνίου.

Μετά το δημοψήφισμα, οι τιμές των assets είναι πιθανό να κινηθούν απότομα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα: σε περίπτωση μίας ψήφου υπέρ του Remain, οι αγορές θα κερδίσουν έδαφος καθώς θα «απελευθερωθούν» από το ρίσκο που αποτιμούσαν έως εκείνη την στιγμή, ενώ σε περίπτωση μίας ψήφου υπέρ του Leave,  οι αγορές ενσωματώσουν την πρόσθετη αβεβαιότητα που θα δημιουργήσει αυτό το αποτέλεσμα.

Μετά από ένα Brexit, η Goldman Sachs θα κοιτάξει προς την κατεύθυνση long θέσεων στα νομίσματα που, κατά την άποψή της, είναι δομικά ισχυρότερα. Για παράδειγμα, το ελβετικό φράγκο και η κορώνα Νορβηγίας προσφέρουν σημαντικό περιθώριο ανόδου, καθώς τόσο η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας όσο και της Νορβηγίας, λιγότερο πιθανό να απαντήσουν επιθετικά στην ανατίμηση των νομισμάτων τους.

Μεταξύ των νομισμάτων που θα υποαποδόσουν στο επόμενο εξάμηνο, η στερλίνα θα αποδυναμωθεί 11% και το ευρώ 4%, εάν αυξηθεί η αβεβαιότητα όπως συνέβη κατά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Επίσης θα χτυπηθούν το δολάριο Αυστραλίας και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας, όπου οι οικονομολόγοι αναμένουν περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στο β’ εξάμηνο, ακόμη και εάν επικρατήσει το Remain.

Σε περίπτωση Brexit οι ισοτιμίες που θα χτυπηθούν το περισσότερο είναι η στερλίνα/ελβετικό φράγκο και το ευρώ/ελβετικό φράγκο.

Εάν οι Βρετανοί αποφασίσουν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η GS αναμένει μια ισχυρή ανατίμηση της στερλίνας. Επίσης, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα δει μία σημαντική ανατίμηση, ενώ το ευρώ θα χάσει έδαφος έναντι της στερλίνας προς το 0,70,

Σύμφωνα με την BofA Merrill Lynch, το μεγαλύτερο χτύπημα σε περίπτωση Brexit, θα δεχτούν οι ισοτιμίες στερλίνας, δολαρίου και στερλίνας/γεν.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της BofA εκτιμούν ότι το δολάριο έναντι  του γεν είναι πιθανό να σημειώσει βουτιά κάτω από το 100 και ίσως προς το 95. Μία ψήφος υπέρ του Leave θα έχει επιπτώσεις και στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου όπου δεν μπορεί να αποκλεισθεί ένα αρχικό sell-off της τάξης του 3% με 5%.

Εντός των ευρωπαϊκών νομισμάτων, το ελβετικό φράγκο είναι πιθανό να είναι ο μεγάλος νικητής καθώς οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα γίνουν πιο συγκεντρωμένοι στην Ευρώπη.

Η BofA αναμένει επίσης περαιτέρω πίεση στην ισοτιμία ευρώ/κορώνας Δανίας, ενώ η αντίδραση στην στερλίνα θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα η βρετανική κυβέρνηση θα μπορέσει να αφαιρέσει τον κίνδυνο της παρατεταμένης αβεβαιότητας γύρω από τις νέες εμπορικές συμφωνίες της χώρας.

Check Also

Γιατί απέτυχαν οι δημοσκόποι του ΣΥΡΙΖΑ να μαντέψουν τον «Τιτανικό» του Τσίπρα

in.gr Την ώρα που όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων εκτιμούσαν ότι πηγαίναμε για σημαντική διαφορά ανάμεσα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize