Breaking News
Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΡΗΤΗ / ΗΡΑΚΛΕΙΟ / Κοσμοσυρροή και γονυπετείς πιστοί στην Αγία Μαρίνα στη Βόνη

Κοσμοσυρροή και γονυπετείς πιστοί στην Αγία Μαρίνα στη Βόνη

Παραμονή της εορτής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνας, πλήθος πιστών συρρέει στη Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας Βόνης, για να πάρει τη χάρη της, ενώ το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί αύριο ανήμερα της εορτής της Αγίας Μαρίνας.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, προσελκύουν  και φέτος το ξακουστό Μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη του δήμου Μινώα Πεδιάδος, πολλοί γονυπετείς, σχηματίζουν  ουρές στο δρόμο, με στόχο να φτάσουν στα σκαλιά της εκκλησίας για να εκπληρώσουν το τάμα τους στη θαυματουργή Αγία Μαρίνα, που τα θαύματά της είναι γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η ιερά πανήγυρις, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 15, 16 και 17 Ιουλίου, αποτελεί θρησκευτικό γεγονός ευρείας κλίμακας και προσελκύει περισσότερους από 100.000 πιστούς, τόσο από την Κρήτη όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Έτσι και φέτος. Από χθες μέχρι και τουλάχιστον αύριο αναμένονται εκατοντάδες πιστοί στο Μοναστήρι, ενώ πάρα πολύς κόσμος το έχει ήδη επισκεφθεί από τις αρχές της εβδομάδας ή και θα το πράξει μετά την Κυριακή ,μετά δηλαδή την ημέρα εορτής της Αγίας Μαρίνας.

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου συνεργάζονται σε μόνιμη βάση, συμβάλλοντας από κοινού στην καλύτερη διεξαγωγή του εορτασμού. Επιπλέον, συνεχής ενημέρωση και συνεργασία υπάρχει και με την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, τα Αστυνομικά Τμήματα και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής του Δήμου, τη Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, το ΕΚΑΒ, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, τη Διοικούσα Επιτροπή της Ιεράς Μονής Αγίας Μαρίνας Βόνης, τους Συλλόγους Τοπικών Κοινοτήτων και τους φορείς του Δήμου, για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της ιεράς πανηγύρεως.

 

Η ιστορία της Μονής

Μιλώντας για την Αγία Μαρίνα, το μυαλό πηγαίνει αμέσως στη Βόνη, στο ιστορικό μοναστήρι που κάθε χρόνο κατακλύζεται από χιλιάδες πιστούς που σπεύδουν από κάθε γωνιά της Κρήτης και της Ελλάδας για το τάμα τους. Να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα, να ζητήσουν τη βοήθεια της Αγίας, να την ευχαριστήσουν για ένα ακόμα θαύμα της. Με κάθε μέσο, ακόμα και με τα πόδια, οι χριστιανοί καταφτάνουν στο ναό για το μεγάλο πανηγύρι.

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, η περιοχή στην οποία βρίσκεται ο φημισμένος σε ολόκληρη τη χώρα ναός ήταν ιδιοκτησία ενός Τουρκοκρητικού, του Χοσρέφ Πασά, από τη Βόνη, ο οποίος την πούλησε στον Ιωάννη Καπαρουνάκη, από το Θραψανό. Μάλιστα, ο Πασάς συμπεριέλαβε στο σχετικό συμβόλαιο που σύνηψε και μια ερειπωμένη εκκλησία, η οποία βρισκόταν μέσα στο κτήμα.

Οι πηγές αναφέρουν ότι ο Ιωάννης Καπαρουνάκης προέβη στην αγορά μετά από ένα θαύμα που ο ίδιος έζησε, όταν η Αγία εμφανίστηκε στον ύπνο του και του ζήτησε να αγοράσει το χώρο και να φανερώσει το σκεπασμένο από θάμνους εκκλησάκι. Μόλις ο Καπαρουνάκης αγόρασε την περιοχή, ανακαίνισε με τη βοήθεια των κατοίκων το εκκλησάκι, το οποίο είχε χτιστεί δίπλα στην πηγή ενός αγιάσματος που έτρεχε εκεί. Την ιστορία μαρτυρεί μια επιγραφή στην είσοδο της μικρής εκκλησίας: «Ο ιερός ούτος ναός ωκοδμήθη ευλάβει, εισφορά και φροντίδι του ευσεβούς Ιωάννου Α. Καπαρουνάκη εκ Θραψανού εν έτει 1901».

Η ιερά πανήγυρις, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 15, 16 και 17 Ιουλίου, αποτελεί θρησκευτικό γεγονός ευρείας κλίμακας και προσελκύει περισσότερους από 100.000 πιστούς, τόσο από την Κρήτη όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Το άγιασμα

Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, ο Ιωάννης Καπαρουνάκης περνούσε από τη θέση του σημερινού μοναστηριού για το χωριό του και σταμάτησε στο σημείο για να δροσιστεί, διότι δεν ένιωθε καλά. Ήπιε από το άγιασμα και αμέσως εξαφανίστηκαν τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, ενώ στο σημείο βρήκε και μια μικρή εικόνα της Αγίας Μαρίνας. Τότε ζήτησε από τον Τούρκο διοικητή να του επιτρέψει να χτίσει ένα μικρό ναό, πράγμα όμως που δεν κατέστη δυνατό.

Όταν αργότερα άρχισαν να αρρωσταίνουν τα παιδιά του Τούρκου και να πεθαίνουν, μόνο τότε ο Τούρκος φώναξε τον Ιωάννη Καπαρουνάκη – που είναι και ο κτήτωρ της μονής – λέγοντάς του ότι θα γίνει πράξη το ζήτημα που του είχε θέσει.

 

Θαυματουργή

Τα χρόνια πέρασαν. Τα θαύματα της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη άρχισαν να πληθαίνουν και οι πιστοί να έρχονται κατά χιλιάδες κάθε χρόνο στη μνήμη και τη Χάρη της. Έτσι, πάνω από τη μικρή εκκλησία χτίστηκε μια μεγαλύτερη με ξενώνες και κελιά και το μοναστήρι επεκτάθηκε, με τη γιορτή της Αγίας να εξελίσσεται σε ένα από τα πιο μεγάλα πανηγύρια της Κρήτης και της Ελλάδας.

Τα τάματα χιλιάδες, όσες και οι προσευχές των πιστών που συρρέουν στη χάρη Της, και οι ιστορίες που διηγούνται ντόπιοι και ιερείς τόσες που φέρνουν δάκρυα στα μάτια και ρίγη στο κορμί. Είναι χαρακτηριστικό του σεβασμού και της πίστης των ανθρώπων το γεγονός ότι τις μέρες της γιορτής της Αγίας Μαρίνας λαμβάνουν χώρα στο μοναστήρι πολλές βαφτίσεις παιδιών, ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι πιστοί εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στη θαυματουργή Αγία.

Τα θαύματα της Αγίας Μαρίνας είναι γνωστά από τα βάθη των χρόνων στην περιοχή, ενώ ακόμα και οι Τούρκοι τη σέβονταν. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές και μαρτυρίες, οι Τουρκάλες χρησιμοποιούσαν το αγίασμα για να ζυμώνουν το ψωμί, θεωρώντας ότι επρόκειτο για θαύμα.

Κοσμοσυρροή υπάρχει αυτές τις μέρες και στον παλιό μικρό ναό της Μονής, όπου βρίσκεται η εφέστιος εικόνα της Αγίας. Οι πιστοί με ευλάβεια και κατάνυξη προσκυνούν τη Χάρη της, με τους πολύ νεότερους να περιεργάζονται το σκοτωμένο φίδι που φυλάσσεται σε μπουκάλι τοποθετημένο δίπλα από την εικόνα.

Πρόκειται για μια πολύ παλιά ιστορία. Μια τσιγγάνα ήρθε στο ναό, που φαινόταν έγκυος, αλλά ήταν υπό την επήρεια ακαθάρτων πνευμάτων. Ήρθε για να βρει την υγειά της. Καθώς προσευχόταν, οι ιερείς της διάβαζαν κάποιες ευχές. Όπως λέγεται, βγήκε τότε ένα φίδι από μέσα της και σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος μπήκε στο μπουκάλι, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα.

 

Τα δρομολογία του ΚΤΕΛ

Το ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου Α.Ε. έχει ήδη ανακοινώσει πως για την εορτή της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου) η μετάβαση των επισκεπτών στη Μονή της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη ανήμερα της εορτής, αλλά και την παραμονή Σάββατο 16 Ιουλίου θα γίνεται από τα ακόλουθα δρομολόγια:

Σάββατο 16/07/2016

Από Ηράκλειο προς Βόνη

07:30, 09:00, 11:00, 12:00, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30, 17:30, 18:30, 19:15, 20:00, 21:00, 21:30, 22:00

Από Βόνη προς Ηράκλειο

07:30, 08:30, 11:45, 12:45, 13:30, 14:30, 16:15, 17:15, 18:15, 19:15, 20:00, 21:00, 22:00, 22:30, 23:00

Κυριακή 17/07/2016

Από Ηράκλειο προς Βόνη

07:15, 07:45, 09:00, 11:30, 14:00, 16:00, 18:00

Από Βόνη προς Ηράκλειο

08:00, 12:30, 14:45, 17:00, 19:00 (+2 έξτρα λεωφορεία αμέσως μετά το πέρας της Λειτουργίας)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize