Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Κλιμακωτό ψαλίδι έως και 11% – Στο στόχαστρο οι συντάξεις άνω των 1.000

Κλιμακωτό ψαλίδι έως και 11% – Στο στόχαστρο οι συντάξεις άνω των 1.000

trapeza

Το υπ. Εργασίας αναζητά ισοδύναμα για να γλιτώσει τα βαριά μέτρα του τρίτου Μνημονίου – Πρόταση για επιβολή πλαφόν 2.000 ευρώ στο σύνολο των παροχών – Τα δύο σενάρια που εξετάστηκαν σε σύσκεψη υπό τον Κατρούγκαλο
Με κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας να υπερκεράσει τα σκληρά μέτρα του τρίτου Μνημονίου για το ασφαλιστικό όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Οι περικοπές, όπως αναφέρει η Καθημερινή, μεσοσταθμικά θα προσεγγίζουν και ίσως να ξεπερνούν το 11%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνεται και επιβολή ανώτατου πλαφόν για το σύνολο των συνταξιοδοτικών παροχών κοντά στις 2.000 ευρώ.

Το όριο των 1.000 ευρώ εξάλλου ως μικρές συντάξεις έθεσε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε χθεσινές ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις.

Το Μνημόνιο προβλέπει ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα πρέπει να μειωθεί την επόμενη διετία κατά 2,25 δισ. ευρώ (μόνο φέτος θα πρέπει να μειωθεί κατά 450 εκατ. ευρώ) και άρα, σύμφωνα με ειδικούς, οι προωθούμενες μειώσεις θα αφορούν αναπόφευκτα και συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις (κύριες, επικουρικές και μερίσματα) από 1.000 ευρώ και πάνω.

Το ύψος των περικοπών και το ποίοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο» αποτέλεσε αντικείμενο ειδικής σύσκεψης υπό τον Γιώργο Κατρογύκαλο και, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, εξετάστηκαν δύο σενάρια που θα κοστολογηθούν από την Αναλογιστική Αρχή και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες προβλέπουν:

– Τον διαχωρισμό μεταξύ ονομαστικής και καταβαλλόμενης σύνταξης, και τον ορισμό της «νέας σύνταξης» με τα ποσά που παίρνουν πλέον οι συνταξιούχοι μετά τις περικοπές που προηγήθηκαν τα 4 τελευταία χρόνια. Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχει το ονομαστικό ποσό σύνταξης, που εμφανίζεται στα ενημερωτικά σημειώματα και είναι αυτό που είχαν οι συνταξιούχοι πριν από τις περικοπές, αλλά μόνο η καταβαλλόμενη σύνταξη, δηλαδή το ποσό που έχει διαμορφωθεί σήμερα μετά τις περικοπές του μνημονίου.

– Να διατηρηθούν τα ονομαστικά ποσά επί των οποίων υπολογίζονται οι μειώσεις του Μνημονίου και οι νέες περικοπές να είναι η συνέχεια όσων έχουν προηγηθεί μέχρι τώρα. Το σενάριο αυτό είναι πολύπλοκο γιατί στις τέσσερις κλίμακες των περικοπών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα θα προστεθεί άλλη μια και μάλιστα θα πρέπει αυτή η νέα μείωση να γίνει σε υψηλές συντάξεις που εκ των υστέρων μπορεί να οδηγήσει σε επανυπολογισμό των προηγούμενων μειώσεων.

protothema.gr

Ματθαίος Καπετανάκης
Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος at | [email protected] |

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης - Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Check Also

Επική εμφάνιση Γιώργου Κατρούγκαλου: Με κοστούμι, ποσέτ και… σαγιονάρα

iefimerida.gr Μπορεί να μας έχει συνηθίσει σε πολύ προσεγμένες εμφανίσεις, αυτή τη φορά όμως ο …

Σχόλια

Font Resize