Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / Καταργείται το άριστα – Υποτροφίες πλέον και με.. λίαν καλώς

Καταργείται το άριστα – Υποτροφίες πλέον και με.. λίαν καλώς

Ποιες είναι οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν με αλλαγές στα ΑΕΙ
Καταργεί και στην πράξη την αριστεία το υπουργείο Παιδείας, επιλέγοντας τον όρο «λίαν καλώς» αντί του «άριστα» στις υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), που ανοίγουν πλέον τις πόρτες τους στους υποψηφίους του… 6,5.

Λίγο νωρίτερα όμως, σε εκδήλωση που έγινε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη βράβευση αριστούχων της Νομικής Σχολής Αθηνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος συνέδεσε την αριστεία με την ανάπτυξη και αναγκρότηση της χώρας και μίλησε για την ανάγκη στήριξης της αριστοτελικής αριστείας (καθώς διανύουμε το έτος Αριστοτέλη), υπενθυμίζοντας τη φράση του έλληνα φιλόσοφου: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων»…

Οι τροπολογίες
Με τροπολογίες που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας το βράδυ της Τρίτης και ήδη ψηφίστηκαν σήμερα, Τετάρτη, αλλάζει η «ανθρωπογεωγραφία» στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, οι άριστοι εξωθούνται στη «λήθη», οι γραμματείς των ΑΕΙ παύονται, γίνονται νέες αλλαγές στα εκλεκτορικά σώματα των πανεπιστημιακών, τροποποιούνται εκ νέου οι συνθήκες πρόσληψης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), που φαίνεται ότι έχει γοητεύσει περισσότερο από όλα τα ανώτατα ιδρύματα τους εκπροσώπους της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα και κατά περίπτωση:
* Στο ΙΚΥ, όπως σε όλα τα αντίστοιχα ιδρύματα στον κόσμο, υποτροφίες δικαιούνταν οι άριστοι (άνω του 8,5 με άριστα το 10). Ο νόμος αυτός είχε αλλάξει επί υπουργού Παιδείας κ.Γιώργου Παπανδρέου και είχε «κατέβει» στο «λίαν καλώς», δηλαδή στο 6,5. Το 2013 επι κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά και έπειτα από εισήγηση της τότε προέδρου του ΙΚΥ κυρίαςΈφης  Μπάσδρα και απόφαση του υπουργού Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, η αριστεία επέστρεψε στην απονομή υποτροφιών και ορίστηκε εκ νέου ότι θα δίνονται μόνο σε υποψήφιους από 8,51 και πάνω (με άριστα το 10).
* Λήγει η θητεία αυτοδικαίως των γραμματέων των ΑΕΙ, οι οποίοι θα αντικατασταθούν. Πολλοί γραμματείς των πανεπιστημίων που υπηρετούν είχαν δυνατότητα παράτασης των θητειών τους, την οποία και διένυαν. Όλα αυτά τα ιδρύματα θα αποκτήσουν νέους γραμματείς. Στην τροπολογία συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «οι γραμματείς των ΑΕΙ που υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος, έπειτα απο διαδικασία επιλογής ολοκληρώνουν τη θητεία για τη οποία έχουν επιλεγεί». Το υπουργείο Παιδείας δικαιολογεί την απόφασή του αναφέροντας ότι οι θέσεις αυτές επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό.
* Στα εκλεκτορικά σώματα των ΑΕΙ γίνεται προσπάθεια να διορθωθούν ατέλειες του νόμου που ψηφίστηκε για το ίδιο θέμα πριν απο ένα μήνα! Επανέρχονται τα ενδεκαμελή εκλεκτορικά σώματα στα ΑΕΙ με λιγότερα από 40 μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό) και τα δεκαπενταμελή σε μεγαλύτερα πανεπιστήμια.
* Στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο τροποποιείται ο νόμος που προέβλεπε ότι το διδακτικό προσωπικό του προσλαμβάνεται για τριετή θητεία και πλέον μπορούν να προσληφθούν και άτομα που θα εργάζονται με συμβάσεις λιγότερες του ενός χρόνου. Έτσι επιδιώκεται προφανώς μια… ανανέωση των διδασκόντων στο ΕΑΠ.
* Συγκροτείται νέα «υπερεπιτροπή» που θα ελέγχει και θα κάνει δειγματοληπτικούς  ελέγχους επί των αποφάσεων της επιτροπής κοστολόγησης των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Επ’ αυτου, πρόκληση χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας το ετήσιο κόστος των 60 εκατ. ευρώ των συγγραμμάτων των ΑΕΙ.
«Θέλουμε να υποστηρίξουμε τις συνεπείς εκδοτικές επιχειρήσεις, εξυγιαίνοντας τον εκδοτικό χώρο, για τη συντήρηση και προαγωγή μιας ελληνικής επιστημονικής βιβλιογραφίας υψηλού επιπέδου, προβλέποντας παράλληλα διοικητικές ποινές και πρόστιμα στους εκδότες που παραβιάζουν κατάφορα τις διατάξεις» είπε ο υπουργός Παιδείας.

Μ. Χαρακόπουλος: «Ξαναχτύπησε ο υπουργός των τροπολογιών»

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλοςαναφέρει: «Ο υπουργός Παιδείας, ως “υπουργός των τροπολογιών” και ως επί το πλείστον εκπροθέσμων, “ξαναχτύπησε” με νέα τροπολογία και μάλιστα σε νομοσχέδιο κύρωσης συμφωνίας, όπου ο χρόνος για κοινοβουλευτική συζήτηση είναι ελάχιστος.

Με την εκπρόθεσμη αυτή τροπολογία της τελευταίας στιγμής ρυθμίζει σοβαρά θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του Ανοικτού Πανεπιστημίου. Στην ουσία διορθώνει και συμπληρώνει προηγούμενες δικές του τροπολογίες, που κατατέθηκαν στο “ποδάρι” και υπερψηφίστηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία, χωρίς προηγούμενο διάλογο και διαβούλευση» τονίζεται ακόμη στην ίδια ανακοίνωση.

«Το φαινόμενο είναι τουλάχιστον λυπηρό και χαρακτηρίζει τις πράξεις της κυβέρνησης και των υπουργών της, που ως “μαθητευόμενοι μάγοι” αντιμετωπίζουν με προχειρότητα τα σοβαρά προβλήματα, που ταλανίζουν την κοινωνία και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, την Παιδεία» καταλήγει ο ίδιος.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Check Also

Έρχονται ηλεκτρονικά βιβλία και τιμολόγια – Τι αλλάζει

in.gr Στην ηλεκτρονική έκδοση τιμολογίων αλλά και στην ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων προχωράει η Ανεξάρτητη Αρχής …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize