Breaking News
Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Καταγγελία για παράνομη κράτηση και εξευτελιστική έρευνα παιδιών προσφύγων από αστυνομικούς του Τμήματος Ομονοίας ήρθε στην επιφάνεια. Σύμφωνα με την καταγγελία, το περιστατικό φέρεται να συνέβη την περασμένη Τρίτη στις 12 το μεσημέρι. Συγκεκριμένα, γονείς κατέθεσαν μήνυση εναντίον των αστυνομικών και κατήγγειλαν ότι ομάδα της ΔΙΑΣ σταμάτησε πέντε ανήλικους πρόσφυγες ηλικίας από 12 έως 14 χρόνων και δυο ενήλικες 20 και 22 χρόνων, ενώ πήγαιναν να παίξουν σε θεατρική παράσταση στην οδό Ασκληπιού.

Εντολή για την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών για παράνομη συμπεριφορά αστυνομικών του ΑΤ Ομόνοιας σε βάρος ανήλικων προσφύγων έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος, με παραγγελία του στον εισαγγελέα Γιώργο Νούλη για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εξακριβώσει την βασιμότητα των καταγγελλομένων και να εντοπίσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες αστυνομικών.

Το θέμα έφθασε την Παρασκευή το βράδυ στη Βουλή  από ερώτηση που κατατέθηκε στον υπουργό Εσωτερικών και φέρει τις υπογραφές 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός αυτό αλλά και η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε την αντίδραση της ΠΟΑΣΥ η οποία  αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «διαφαίνεται ότι υιοθετούν θέσεις και απόψεις πριν υπάρξει επίσημο πόρισμα της συντεταγμένης Πολιτείας που αυτοί πρωτίστως ως κυβερνητικοί βουλευτές και Π.Γ. εκπροσωπούν και στηρίζουν».

Η ΠΟΑΣΥ καλεί όλα τα κόμματα «να πάρουν θέση για το θέμα, γιατί έχουμε την αίσθηση ότι κάποιοι ίσως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, ‘επαναστατικής γυμναστικής’ και ‘πολιτικού μασάζ’ θυματοποιούν άκριτα σκληρά εργαζόμενους αστυνομικούς συναδέλφους μας και δημιουργούν επικίνδυνες λογικές οι οποίες δεν συνάδουν με οργανωμένο ευρωπαϊκό και δημοκρατικό κράτος εν έτει 2016».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται σε καταγγελία του «Συντονιστικού Καταλήψεων Στέγης Προσφύγων-Μεταναστών/τριών», σύμφωνα με την οποία το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή του Πολυτεχνείου, όταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν την παιδική θεατρική ομάδα της κατάληψης στέγης «2ο Φιλοξενείο» (Αχαρνών), ενώ αυτή πήγαινε σε χώρο στην οδό Ασκληπιού για τη διεξαγωγή θεατρικής παράστασης.

Η θεατρική ομάδα αποτελείτο από πέντε παιδιά, ηλικίας 12 έως 14 χρονών και δύο ενήλικες, 20 και 22 ετών. Ακολούθησε η προσαγωγή όλων των μελών της θεατρικής ομάδας στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, με την αιτιολογία ότι βρέθηκαν στην κατοχή τους πέντε πλαστικά όπλα – μινιατούρες, τα οποία αγοράστηκαν για τις ανάγκες της παράστασης.

Οπως αναφέρεται στο ίδιο κείμενο της καταγγελίας που επικαλούνται οι βουλευτές, στο αστυνομικό τμήμα απαγορεύτηκε στα προσαχθέντα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους, ενώ εξαναγκάστηκαν να γδυθούν κι έπειτα να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα μικρό δωμάτιο, υπό τα βλέμματα των αστυνομικών. Οσα, μάλιστα, αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν και εξυβρίστηκαν με σχόλια ρατσιστικού και σεξουαλικού περιεχομένου. Εν τέλει, ένα από τα παιδιά κατάφερε να ανακτήσει το κινητό του και ειδοποίησε τους γονείς του.

Οι γονείς και οι δικηγόροι που μετέβησαν στο ΑΤ Ομόνοιας, κατέθεσαν μηνύσεις σε βάρος των αστυνομικών, γεγονός το οποίο γνωρίζει και το αρμόδιο υπουργείο.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

«Το παραπάνω περιστατικό -εάν και εφόσον ευσταθεί η καταγγελία- υποδεικνύει μία κλιμάκωση της αυταρχικής συμπεριφοράς και κακοποίησης σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών. Οι εξελίξεις αυτές και κυρίως η λήψη μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών βίας και ασυδοσίας εκ μέρους των οργάνων της Πολιτείας έχουν βαρύνουσα σημασία, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των προσφύγων και μεταναστών και ιδιαιτέρως των ανήλικων παιδιών», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλούν τον υπουργό Εσωτερικών να απαντήσει ποιες ενέργειες προτίθεται να λάβει προκειμένου να εξαλειφθούν πλήρως τα περιστατικά ασυδοσίας, κακομεταχείρισης και καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο συγκεκριμένο ΑΤ και ακόμη τι μέτρα θα λάβει ενάντια σε εκείνους τους επίορκους αστυνομικούς, οι οποίοι κηλιδώνουν με τις πράξεις τους το Σώμα αλλά και την ελληνική Πολιτεία γενικότερα, εφόσον αποδειχθούν αληθείς οι συγκεκριμένες καταγγελίες.

Με παρέμβασή της και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει απερίφραστα τις «αυθαίρετες νομικά και ηθικά» διαδικασίες ελέγχου και εξακρίβωσης από αστυνομικά όργανα στο ΑΤ Ομόνοιας.

«Στο βαθμό, βέβαια, που επιβεβαιώνονται οι περιγραφές για τα γεγονότα, αυτά ξεφεύγουν από το επίπεδο της αυθαιρεσίας και περνούν στο επίπεδο μιας απόλυτα αντικοινωνικής αγριότητας. Δυστυχώς δεν είναι ένα τυχαίο ή μεμονωμένο περιστατικό. Η αστυνομική αυθαιρεσία, ως φαίνεται, είναι διαρκής και υποσκάπτει συστηματικά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός διαφορετικού κλίματος προς όφελος της προστασίας των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών» αναφέρει.

Ζητά, επίσης, τη διερεύνηση του συμβάντος και την απομάκρυνση και τιμωρία όσων διέπραξαν, συγκάλυψαν και ανέχτηκαν αυτές τις πράξεις.

«Οι ευθύνες για όσα αναφέρονται παραπάνω, προφανώς δεν αφορούν μόνο συγκεκριμένους αστυνομικούς. Τέτοιες ενέργειες φαίνεται να βρίσκουν στήριξη σε ανώτερα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. Το φαινόμενο, λοιπόν, της αστυνομικής αυθαιρεσίας είναι βαθύτερο και ασφαλώς ευρύτερο. Το αίτημα για άμεσο και ριζικό εκδημοκρατισμό της αστυνομίας είναι πιο επιτακτικό και επίκαιρο από ποτέ» καταλήγει η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Αργά το βράδυ της Παρασκευής εκδόθηκε ανακοίνωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην οποία αναφέρεται ότι:

«Η έρευνα που έγινε από αστυνομικά όργανα την 27η Σεπτεμβρίου 2016 σε 5 ανήλικους και 2 ενήλικες στηριζόταν σε πληροφορίες για οπλισμό. Ακολούθησαν προσαγωγές στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, όπου διαπιστώθηκε ότι είχαν στην κατοχή τους πλαστικά ομοιώματα.

»Μετά την έρευνα ένας εκ των πέντε ανηλίκων και ο πατέρας του μαζί με δικηγόρο υπέβαλε μήνυση σε βάρος ενός αστυνομικού. Τις καταγγελίες ανάρτησε στο διαδίκτυο η συνήγορος.

»Τα αναφερόμενα στην ανάρτηση της συνηγόρου υιοθέτησαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπέβαλαν κοινοβουλευτική ερώτηση.

»Από την πρώτη στιγμή δόθηκαν οδηγίες ώστε τα στοιχεία της υπόθεσης να υποβληθούν στον εισαγγελέα και παράλληλα να ξεκινήσει διοικητική εξέταση από την Αστυνομία.

»Το Υπουργείο ερευνά κάθε περίπτωση υπέρβασης νόμων και κανονισμών και είναι γνωστό ότι είναι αμείλικτο σε κάθε διαπιστωμένη περίπτωση παραβιάσεων, αλλά οφείλει να είναι και δίκαιο.

»Γι’ αυτό δεν βιάζεται να βγάλει πρόωρα συμπεράσματα όταν οι έρευνες είναι σε εξέλιξη.

»Πάντως προκαλεί εντύπωση κάθε άκριτη υιοθέτηση καταγγελιών όταν είναι υπό διερεύνηση κάθε πτυχή της υπόθεσης».

Οι δύο μηχανές που ήταν αρχικά στο σημείο, γρήγορα έγιναν οκτώ και μαζί δύο περιπολικά, όπως καταγγέλλεται. Επειτα από έρευνα, κατασχέθηκαν πέντε πλαστικά όπλα – μινιατούρες (όπου αγοράστηκαν απ’ το περίπτερο για την παράσταση), ένα λάπτοπ, καθώς και τα κοστούμια της παράστασης. Στη συνέχεια, πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες, κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα, με αποτέλεσμα οι ανήλικοι να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με τους γονείς τους. Μεταφέρθηκαν στο ΑΤ Ομονοίας, όπου και κρατήθηκαν επτά ώρες, περιμένοντας να γίνει εξακρίβωση στοιχείων, ενώ κάποια στιγμή ένας από αυτούς κατάφερε να πάρει το κινητό τηλέφωνό του και να ειδοποιήσει.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων, εξαναγκάστηκαν να γδυθούν, με σεξουαλικά υπονοούμενα. Επειτα τους ανάγκασαν να κάνουν κύκλους γυμνοί σε ένα δωμάτιο 2×2 υπό τα βλέμματα ένστολων και όσοι αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν, εξυβρίστηκαν με ρατσιστικό και σεξουαλικό περιεχόμενο. Οταν οι γονείς και οι δικηγόροι έφτασαν στο Αστυνομικό Τμήμα, τους γνωστοποιήθηκαν τα γεγονότα. Τελικά, οι γονείς υπέβαλαν μήνυση και οι προσαχθέντες αφέθηκαν, μετά από δέκα ώρες που κρατούνταν χωρίς καμία κατηγορία. Σε καταγγελία για το θέμα προχώρησε και η Ενωση Ελεύθερων Σύρων Μεταναστών, η οποία ανέφερε ότι πρόκειται για παιδιά από τη Συρία.

Check Also

Αποκάλυψη βόμβα – Ο Έλληνας που έφυγε τρέχοντας από το σπίτι του Ραούλ Μπράβο για να μη συλληφθεί!

sdna.gr Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία φέρνουν στη δημοσιότητα οι Ισπανοί σχετικά με το κύκλωμα του Ραούλ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize