Breaking News

Κίνδυνοι από την ύπαρξη Μετασχηματιστή Διανομής ελαίου και καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ πάνω από τα κεφάλια των μαθητών

kalodia sxoleia kindinos (3)

Κίνδυνοι από την ύπαρξη Μετασχηματιστή Διανομής ελαίου και καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ πάνω από τα κεφάλια των μαθητών

Κυρίες, Κύριοι,

Με την διαπίστωση της κοινής λογικής, ότι όλοι εμείς οι γονείς και κηδεμόνες του 3ου Λυκείου & 3ου Γυμνάσιου Δ. Ρεθύμνου, στέλνουμε καθημερινά και επί σειρά ετών τα παιδιά μας στο 3ο Λύκειο & 3ο Γυμνάσιο Δ. Ρεθύμνου για να μορφωθούν, επειδή η ΔΕΗθεώρησε τον ιερό αυτό σχολικό χώρο κατάλληλο για εξεύρεση πειραματόζωων και εγκατέστησε δίπλα στον προαύλιο χώρο, επικίνδυνους Μετασχηματιστές και καλώδια μεταφοράς υψηλής τάσης πάνω από τα κεφάλια των μαθητών, σας ενημερώνουμε ότι πλέον, σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε και δε θα επιτρέπουμε, τα παιδιά μας παράλληλα με τη μόρφωσή τους να δέχονται συγχρόνως καθημερινά και ακτινοβολίες, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Οι κίνδυνοι που προέρχονται από τους εν λόγω Μετασχηματιστές της ΔΕΗ, η χρήση των οποίων έχει απαγορευτεί και συνεπώς εδώ και χρόνια έπρεπε ήδη να είχε αποσυρθεί, προκαλεί τις εξής αρνητικές συνέπειες για τον άνθρωπο αλλά και το περιβάλλον:

1ον) Μόνο με βόμβα που κανείς δε ξέρει πότε θα εκραγεί είναι, διότι η ΔΕΗ χρησιμοποιεί ακόμα τέτοιους Μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίου, γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές ιδιότητες αλλά όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα υλικά, δημιουργείται υπερπίεση, η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή, σε ανάφλεξη των αερίων και στη συνέχεια σε έκρηξη.

Κάποια στιγμή δηλαδή πάνω από τα κεφάλια εκατοντάδων μαθητών θα βρέξει αντί βροχής, πύρινη λάβα λαδιού και καυτό σίδερο.

Κατά τη νομοθεσία ο μετασχηματιστής αυτός, έπρεπε με ευθύνη της ΔΕΗ να βρίσκεται, μακριά της κατοικημένης περιοχής, σε περιφραγμένο και αποψιλωμένο χώρο για τον κίνδυνο πυρκαγιάς και όχι να είμαστε από τις μοναδικές χώρες, που οι μετασχηματιστές διανομής με βάρος τοποθετούνται πατέντα της ΔΕΗ σε κολώνες.

2ον) Διοχετεύονται και αναπτύσσονται γύρω από τον μετασχηματιστή διανομής και τα καλώδια μεταφοράς υψηλής ή μέσης τάσης ρεύματος, ηλεκτρικά πεδία και μαγνητικά πεδία.

Ηλεκτρικά πεδία

·      Τα ηλεκτρικά πεδία αυτά μπλοκάρονται από διάφορα γειωμένα αγώγιμα αντικείμενα όπως δέντρα, τα περισσότερα οικοδομικά υλικά κ.α.

·      Ανεβασμένες τιμές ηλεκτρικών πεδίων καταγράφονται συνήθως μόνο σε εξωτερικούς χώρους πλησίον γραμμών υψηλής ή μέσης τάσης.

·      Πηγή ηλεκτρικών πεδίων αποτελούν τα καλώδια των γραμμών υψηλής ή μέσης τάσης.

Μαγνητικά πεδία

·      Τα μαγνητικά πεδία διαπερνούν ανεπηρέαστα σχεδόν όλα τα δομικά υλικά.

·      Ανεβασμένες τιμές μαγνητικών πεδίων συνήθως καταγράφονται κοντά σε γραμμές υψηλής τάσης αλλά και κοντά σε καλώδια χαμηλής ή και μέσης τάσης. Στατιστικά στοιχεία η συνηθέστερη αιτία υψηλών τιμών μαγνητικών πεδίων είναι τα καλώδια χαμηλής τάσης που βρίσκονται σε κάθε δρόμο.

·      Αυτό συμβαίνει γιατί τα μαγνητικά πεδία εξαρτώνται από την ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος που τα διαρρέει και τα καλώδια χαμηλής τάσης μπορεί να διαρρέονται από μεγάλες ποσότητες ρεύματος ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Επιπλέον τα καλώδια χαμηλής τάσης συνήθως βρίσκονται σε πιο κοντινές αποστάσεις από ότι τα καλώδια υψηλής τάσης (που έχουν ελάχιστη απόσταση 20 μέτρων από τις κατοικίες).

·      Οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ δημιουργούν τοπικά ανεβασμένα μαγνητικά πεδία.

·      Ωστόσο, τα καλώδια χαμηλής ή μέσης τάσης που ξεκινούν από τους μετασχηματιστές δημιουργούν συνήθως ανεβασμένα μαγνητικά πεδία λόγω της διαρροής τους με μεγάλη ποσότητα ρεύματος. Στις απομακρυσμένες από το μετασχηματιστή κατοικίες τα μαγνητικά πεδία από τα καλώδια χαμηλής τάσης είναι χαμηλότερα, αφού το περισσότερο ρεύμα έχει ήδη διανεμηθεί στις προηγούμενες, πιο κοντινές στο μετασχηματιστή κατοικίες.
Επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

·      Σύμφωνα με τον οδηγό της Διεθνούς Επιτροπής Προστασίας από τις Μη-Ιονίζουσες ακτινοβολίες, η αλληλεπίδραση με τα εναλλασσόμενα ηλεκτρικά πεδία προκαλεί την ροή ηλεκτρικών φορτίων στο ανθρώπινο σώμα και τον επαναπροσανατολισμό των ηλεκτρικών δίπολων στους ιστούς, ενώ τα μαγνητικά πεδία προκαλούν την κυκλοφορία ηλεκτρικών ρευμάτων ερεθίζοντας τα νευρικά, μυϊκά και αισθητήρια κύτταρα.

Οι περισσότερες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί αφορούν τα εκπεμπόμενα μαγνητικά πεδία από καλώδια υψηλής / χαμηλής τάσης και άλλες πηγές.

Μέχρι σήμερα έρευνες έχουν συνδέσει τις ακτινοβολίες χαμηλών συχνοτήτων με τις αποβολές εγκυμοσύνης, το Αλτσχάϊμερ, την λευχαιμία, τον καρκίνο του δέρματος, την σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.

Λόγω της σύνδεσης τους με τη πρόκληση παιδικής λευχαιμίας, τα μαγνητικά πεδία έχουν καταταχθεί στα πιθανά καρκινογόνα το 1998 από το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Υγείας των Η.Π.Α. (NIEHS) και το 2001 από το Διεθνές Πρακτορείο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

“Νέες έρευνες, δείχνουν ότι σχεδόν όλες οι μάστιγες που έπληξαν τον άνθρωπο από τον 20ο αιώνα, όπως η παιδική λευχαιμία, ο καρκίνος του στήθους, το κακοήθες μελάνωμα και το άσθμα μπορούν να συνδεθούν με τη χρήση του ηλεκτρισμού” Δρ. Samuel Milham, Ιατρικός ερευνητής εργασιακής επιδημιολογίας.

Παιδική λευχαιμία

·      Όπως αναφέρει και οδηγός της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας οι έρευνες καταγράφουν “στατιστικό διπλασιασμό των κρουσμάτων παιδικής λευχαιμίας σε παιδιά που είναι εκτεθειμένα σε μέσες ημερήσιες τιμές μαγνητικού πεδίου μεγαλύτερες των 400nT”. Η παρατήρηση βασίζεται σε έρευνα του Ahlbom.

·      Άλλη έρευνα (Greenland [11]) κατέγραψε διπλασιασμό των κρουσμάτων λευχαιμίας με ακόμη χαμηλότερη με μέση έκθεση >300nT (τιμές >300nT δεν είναι καθόλου ασυνήθιστες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές λόγω των υπερφορτωμένων καλωδίων χαμηλής τάσης!).

·      Έρευνα του 2005 (Draper) κατέγραψε 70% αύξηση της παιδικής λευχαιμίας σε απόσταση.

·      Δεδομένου ότι τα μαγνητικά πεδία σε αποστάσεις >200 μέτρων είναι απίθανο να είναι ανεβασμένα (τουλάχιστον εξαιτίας των καλωδίων υψηλής τάσης), είναι πιθανό η αύξηση της λευχαιμίας να οφείλεται στα ανεβασμένα ηλεκτρικά πεδία πλησίον των καλωδίων υψηλής τάσης.

·      Τα υψηλά ηλεκτρικά πεδία γύρω από τις γραμμές υψηλής τάσης, φορτίζουν τα μικροσωματίδια στον αέρα (Corona Ions Effect) αυξάνοντας την πιθανότητα να επικολλήσουν στο δέρμα και τους πνεύμονες. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να είναι σημαντικό σε περιοχές με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση (π.χ. δίπλα σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας, σε εργοστάσια, σε καλλιέργειες που ψεκάζονται). Τα φορτισμένα σωματίδια μπορεί να ταξιδέψουν με τη βοήθεια του αέρα μέχρι και 5 χμ μακριά.

·      Έρευνα του 2003 (Tynes) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “υπάρχουν στοιχεία για τη σύνδεση της έκθεσης σε μαγνητικά πεδία με το κακόηθες μελάνωμα”
Οι περισσότεροι φορείς που προτείνουν ασφαλή όρια έκθεσης τα τελευταία χρόνια συνιστούν η μέση 24ωρη έκθεση μας να μην υπερβαίνει τα 10 Volt/m για τα ηλεκτρικά πεδία και τα 200 nT για τα μαγνητικά πεδία, τιμές που δυστυχώς δεν υπερβαίνονται συχνά μόνο πλησίον των καλωδίων υψηλής τάσης αλλά και πλησίον των καλωδίων χαμηλής τάσης, των μετασχηματιστών.

Κυρίες, Κύριοι

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον ότι οι επικίνδυνοι Μετασχηματιστές και τα καλώδια μεταφοράς υψηλής / χαμηλής τάσης της ΔΕΗ , πάνω από τα σχολικά προαύλια, έπρεπε προ πολλού να είχαν φύγει .

Με την παρούσα θέλουμε να λάβετε εκείνα τα αναγκαία και νόμιμα μέτρα προκειμένου να απομακρυνθεί κάθε τέτοιος κίνδυνος, από τους μαθητές σας αλλά και το διδακτικό προσωπικό.

Ως γονείς & κηδεμόνες απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση των Μετασχηματιστών διανομής, των καλωδίων υψηλής/χαμηλής της ΔΕΗ από την αυλή 3ο Λύκειο & 3ο Γυμνάσιο Δ. Ρεθύμνου. Απαιτούμε τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Θέλουμε μια ζωή για τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς χωρίς την επικίνδυνη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

(Υ.Γ. στα συνημμένα οι φωτογραφίες)

Για τους Συλλόγους 3ου Λυκείου και 3ου Γυμνασίου Δ. Ρεθύμνου

Πρόεδρος 3ου Λυκείου

Γραμματέας 3ου Λυκείου

Προεδρος 3ου Γυμνασίου

Γραμματέας 3ου Γυμνασίου

Μαρία Μαρινάκη

Μανώλης Δρυγιαννάκις

Μιχάλης Αποστολάκης

Φανή Καζαντζή

kalodia sxoleia kindinos (1) kalodia sxoleia kindinos (2)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize