Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Η Ντόρα για τα υποβρύχια και ο Κοτζιάς για το.. τσάμικο

Η Ντόρα για τα υποβρύχια και ο Κοτζιάς για το.. τσάμικο

Πορεία χειροτέρευσης στα εθνικά θέματα «όπως και για όλα τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες», διαπιστώνει η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Σε δήλωσή της, η Συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Ν.Δ. σημειώνει ότι «η υπερδραστηριότητα τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο συνιστά αναμφίβολα σοβαρή εξέλιξη στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Συμπληρώνει επισης ότι «όσα αποκαλύπτονται σήμερα, καθιστούν ακόμα εντονότερο τον προβληματισμό και την ανησυχία που, μόλις πριν λίγες ημέρες, είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και η επαναφορά των δήθεν “γκρίζων ζωνών” από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών».

Επιστολή στον επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν με την οποία του ζητά να προβεί σε «διορθωτικά βήματα» σχετικά με τις «ψευδείς» δηλώσεις του για ύπαρξη τσάμικου ζητήματος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην περιλάβει οιαδήποτε «παραπλανητική» αναφορά σε τσάμικο ζήτημα στην τακτική έκθεση προόδου για την πορεία ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε., σημειώνοντας ότι διαφορετικά θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις» ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφηνίζει εκ νέου ότι για την Αθήνα δεν υφίσταται τσάμικο ζήτημα και συνεπώς δεν μπορεί να τεθεί προς συζήτηση με τα Τίρανα.

Εγκαλεί δε την Κομισιόν για την αναφορά του επιτρόπου Χαν στο «τσάμικο», κάνοντας λόγο για αδικαιολόγητη παρεμπόδιση του ελληνοαλβανικού διαλόγου, και για στάση που «δεν συμπίπτει ούτε με τον ρόλο της Επιτροπής ούτε με τη λειτουργία της», ειδικά με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. και οι θέσεις της είναι γνωστές.

Προειδοποιεί ακόμα την Επιτροπή ότι εάν υιοθετήσει γραμμή επαναφοράς του τσάμικου στο προσκήνιο, αυτό μπορεί λειτουργήσει ως προηγούμενο για την «αποδοχή μιας ρεβιζιονιστικής αφήγησης» στην Ευρώπη και «καύσιμο αλυτρωτισμού» διάφορων θεμάτων που λύθηκαν «αμετάκλητα» μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τέλος, στην επιστολή προς τον επίτροπο Χαν ο κ. Κοτζιάς καλεί την Αλβανία «να παραμείνει προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις, εμμέσως πλην σαφώς καθιστώντας σαφές ότι αυτό πρέπει να είναι το πεδίο όπου γίνεται διάλογος με την Ευρώπη.

«Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για τη συνολική θεσμική μεταμόρφωση της χώρας και την καλύτερη ευθυγράμμισή της με το κεκτημένο της Ε.Ε., αλλά και για την ίδια την αξιοπιστία της διαδικασίας διεύρυνσης», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Check Also

H EΕ έτοιμη για κυρώσεις στην Τουρκία μετά την γεώτρηση στην Κύπρο – Τι λέει το draft

huffingtonpost.gr ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES To τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» έξω από την Αττάλεια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize