Breaking News

Επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον απειλούμενα είδη πουλιών στο Φράγμα Ποταμών Αμαρίου

Τέσσερα απειλούμενα είδη πουλιών επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον με αφορμή την πανευρωπαϊκή ημέρα πουλιών που για πρώτη φορά εορτάστηκε στο νομό Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στο Φράγμα των Ποταμών Αμαρίου, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού, αναδεικνύοντας τη σημασία των βιότοπων, όχι μόνο για την άγρια ζωή, αλλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Την εκδήλωση αγκάλιασαν τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι και ο δήμος Αμαρίου.

Είναι οι στιγμές που απελευθερώθηκαν και επέστρεψαν στον φυσικό τους περιβάλλον, από την εκπρόσωπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πόπη Μπαξεβάνη, 2 γερακίνες, ένα διπλοσάινο και ένας σφηκιάρης, αναδεικνύοντας τη μεγαλοπρέπεια των φυσικών κυρίαρχων των αιθέρων.

Οι δυνατότητες αξιοποίησης του αγέρωχου κρητικού τοπίου, της χλωρίδας και της πανίδας για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς, αφού κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων δεκάδες επισκέπτες από το εξωτερικό κατέφτασαν με ποδήλατα και αυτοκίνητα σαφάρι.

Η Ελένη Χαιρέτη, υποστήριξε την εκδήλωση ως πρωτεργάτρια του οικοτουρισμού στο Ρέθυμνο, δηλώνοντας ότι τα περιθώρια ανάπτυξης είναι ανεξάντλητα, όπως και ο φυσικός πλούτος του Ρεθύμνου.

Τη φιλοξενία της πανευρωπαϊκής ημέρας πουλιών ανέλαβαν πολιτιστικοί σύλλογοι και ο δήμος Αμαρίου που δια στόματος του αντιδημάρχου πρωτογενή τομέα, Γιώργου Σταθωράκη, ευελπιστεί να γίνει θεσμός.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Νέα Κρήτη

apeleutherosi-poulion-fragma-potamon-amari-rethymno-8

apeleutherosi-poulion-fragma-potamon-amari-rethymno-7

apeleutherosi-poulion-fragma-potamon-amari-rethymno-6

apeleutherosi-poulion-fragma-potamon-amari-rethymno-5

apeleutherosi-poulion-fragma-potamon-amari-rethymno-4

apeleutherosi-poulion-fragma-potamon-amari-rethymno-3

apeleutherosi-poulion-fragma-potamon-amari-rethymno-2

Ηράκλειο 4 Οκτωβρίου 2016

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών στο Φράγμα Ποταμών Αμαρίου

 

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (η μεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη του BirdLife International, που υλοποιείται εδώ και 22 χρόνια με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων από 40 περίπου χώρες, στην Ελλάδα υλοποιείται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας), γιορτάστηκε εφέτος από το έργο ‘’LIFE Natura2000Value Crete’’* (Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ΜΦΙΚ), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, το ταξιδιωτικό γραφείο “Greentour” και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Πατσού, Βολεώνων και Παντάνασσας, με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρίου, την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016, στο Φράγμα Ποταμών Αμαρίου.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να δοθεί το μήνυμα του πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά, οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση, καθώς και οι μεταναστευτικές διαδρομές τους.

 

Η εκδήλωση περιλάμβανε διαδικαστικά παιχνίδια για την απασχόληση και ταυτόχρονη ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με την αξία των μεταναστευτικών πουλιών, διαδικασία που συντόνισε η κα Όλγα Μπερδιάκη (ΜΦΙΚ). Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε απελευθέρωση 4 άγριων πουλιών στο φυσικό τους περιβάλλον, τα οποία είχαν βρεθεί τραυματισμένα, δηλητηριασμένα ή εξασθενημένα και είχαν σταλεί από εθελοντές και πολίτες στην ΑΝΙΜΑ για περίθαλψη. Τα πουλιά μεταφέρθηκαν από την Αθήνα στην Κρήτη, με πλοίο της εταιρείας ANEK LINES, η οποία εδώ και χρόνια συνδράμει στο έργο της περίθαλψης του ΜΦΙΚ και της ΑΝΙΜΑ, με τη δωρεάν μεταφορά των άγριων ζώων. Συγκεκριμένα απελευθερώθηκαν 2 γερακίνες (Buteo buteo), 1 διπλοσάινο (Accipiter gentilis) και 1 σφηκιάρης (Pernis apivorus) υπό τον συντονισμό της κας Τάνιας Πλουμή (ΜΦΙΚ). Το παιδικό παιχνίδι καθώς και η απελευθέρωση πραγματοποιήθηκαν στην εκκλησία της Αγ. Κυριακής. Ακολούθησε ορνιθοπαρατήρηση στο Φράγμα Ποταμών με συντονιστή τον κ. Μιχάλη Δρετάκη και την επιστημονική ομάδα του (ΜΦΙΚ). Στη συνέχεια, ο κ. Χάρης Παπαγιαννάκης, εκπρόσωπος του ταξιδιωτικού γραφείου “Greentour”, συντόνισε οικο-περιήγηση στο φαράγγι του Αγίου Αντωνίου και ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις βιολογικές, γεωλογικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στελέχη του ΜΦΙΚ ενημέρωναν παιδιά και ενήλικες για τα μεταναστευτικά πτηνά και τα ενδιαιτήματά τους, καθώς και για την αξία της ευρύτερης περιοχής που εντάσσεται στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000.

Συνολικά συμμετείχαν περίπου 100 – 120 άτομα, μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων, κάτοικοι των γύρω περιοχών, καθώς και επισκέπτες-τουρίστες που παρευρίσκονταν στην περιοχή. Διανεμήθηκε ενημερωτικό έντυπο υλικό του προγράμματος LIFE, καθώς και άλλων προγραμμάτων που έχουν υλοποιηθεί από το ΜΦΙΚ, ενώ οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Πατσού, Βολεώνων και Παντάνασσας φρόντισαν για το πλουσιοπάροχο κέρασμα όλων των συμμετεχόντων.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) ευχαριστεί όλους όσους συνέδραμαν στην επιτυχία της γιορτής και ιδιαίτερα τους δραστήριους Πολιτιστικούς Συλλόγους Πατσού, Βολεώνων και Παντάνασσας για την άψογη διοργάνωση και τη θερμή φιλοξενία, τον Δήμο Αμαρίου για την υποστήριξη της εκδήλωσης, καθώς και τους συνεργάτες της ΑΝΙΜΑ και της Green Tour για την ενεργή συμμετοχή τους στη διοργάνωση και υλοποίηση της γιορτής.

 

* Το έργο LIFE13 INF/GR/000188 χρηματοδοτείται σε ποσοστό 50% από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize