Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων και περικοπές συντάξεων από το Τρίτο Μνημόνιο

Ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων και περικοπές συντάξεων από το Τρίτο Μνημόνιο

Το Τρίτο Μνημόνιο προβλέπει ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2015 σε ένα Ταμείο υπό την «ομπρέλα» του ΙΚΑ, ο στόχος που τίθεται είναι να εξοικονομηθούν επιπλέον δαπάνες τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) το 2016. Μπαίνει μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις και μειώνεται η κατώτατη σύνταξη στα 392,70 ευρώ από 486 ευρώ και τη χορήγηση του προνοιακού τμήματος στα 67, το Τρίτο Μνημόνιο επιβάλλει αυξήσεις σε όσες εισφορές παραμένουν χαμηλές ή είναι αναντίστοιχες προς τις παροχές.

Έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2016 θα έχει δημιουργηθεί και θα λειτουργεί κοινό κεφάλαιο με τους πόρους και τα αποθεματικά όλων των πρώην Ταμείων. Πριν από τα τέλη του 2017 θα ενσωματωθούν η δήλωση, η πληρωμή και η είσπραξη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στη φορολογική διοίκηση.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο δεν θα γίνει καμία νέα μείωση σε αποδοχές μέχρι 1.000 ευρώ από κύρια και επικουρική σύνταξη, ενώ θα τεθεί νέο ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις περί τα 2.000 ευρώ, αντί των ορίων που ισχύουν σήμερα και είναι 2.774 ευρώ στα ειδικά Ταμεία, 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ και 3.360 ευρώ σε όσους λαμβάνουν διπλές συντάξεις.

Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ρεθύμνου της ΑΔΕΔΥ, Νίκος Δερεδάκης, θεωρεί ότι βάσει Συντάγματος πρέπει να αρθούν οι ανισότητες στην ασφάλιση των Ελλήνων, ωστόσο φαίνεται ότι τα υγιή ταμεία ή τα λιγότερο τοξικά, θα επιβαρυνθούν από τα τοξικά ταμεία. Σίγουρα η κρατική χρηματοδότηση κρατάει όρθια τα ταμεία, όμως δεν πρέπει άλλοι να παραμένουν αρκετά ωφελημένοι και άλλοι να υπόκεινται μεγαλύτερο πλήγμα. Πάντως με κάτω από 400 ευρώ το μήνα, καταλήγει, ότι δεν είναι δυνατόν οι ηλικιωμένοι να ανταπεξέλθουν και στις ανάγκες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

deredakistrito mnimonio (3) trito mnimonio (2) trito mnimonio (1)

 

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης – Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Check Also

Ελάχιστοι θα γλιτώσουν τις περικοπές στις συντάξεις από το νέο Ασφαλιστικό

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=Pi_qeVdtanc[/embedyt] Κρίσιμη εβδομάδα ξεκινάει, καθώς το υπουργείο Εργασίας θα ξεκινήσει νέο γύρο διαβουλεύσεων με τους …

Σχόλια

Font Resize