Breaking News

Εκτός UNESCO το φαράγγι Σαμαριάς εάν δεν αναθεωρηθεί το σχέδιο διαχείρισης

Σε περιπέτειες μπήκε ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς που απειλείται με έξωση από τον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO αν δεν διαμορφωθούν προστατευτικές ζώνες.

Θα πρέπει η περιοχή να σταθεί αντάξια στα κριτήρια του Παγκόσμιο Δικτύου Αποθεματικών Βιόσφαιρας με αποστολή αναθεωρημένου σχεδίου διαχείρισης που θα εμπεριέχει χάρτη ζωνών σε συμφωνία με τα κριτήρια που έθεσε η στρατηγική της Σεβίλλης και αυτό, αυστηρά μέχρι τις 30 του προσεχή Σεπτέμβρη.

faraggi samarias (6) faraggi samarias (3)

Στο θέμα αναφέρεται με ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη, ο βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ρωτώντας εάν έχουν σχεδιαστεί οι ζώνες ανάσχεσης του βόρειου τμήματος του φαραγγιού, αν έχει γίνει η σχετική τροποποίηση σύμφωνα με τη στρατηγική της Σεβίλλης και αν υπάρχει επικοινωνία με την UNESCO επί τούτου, αλλά και για την ένταξη της Σαμαριάς στα φυσικά πάρκα της UNESCO, όπως ο Ψηλορείτης και η περιοχή της Σητείας.faraggi samarias (1) faraggi samarias (2)

Ήδη τον περασμένο Ιούνιο σε σχέση με αυτόν του 2015, καταγράφεται πτώση στην επισκεψιμότητα του φαραγγιού της Σαμαριάς σε ποσοστό -6,8%, την ώρα που ο οικοτουρισμός σημειώνει άνοδο σε άλλες χώρες της Ευρώπης και αφορά τουρίστες υψηλής μορφωτικής και εισοδηματικής στάθμης.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Νέα Κρήτη

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ ΣΑΜΑΡΙΑΣ:

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΣΦΑΙΡΑΣ (ΜΑΒ) ΤΗΣ UNESCO.

Την κυβερνητική ολιγωρία ως προς το κίνδυνο να απενταχθεί από το δίκτυο των Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας (παγκόσμιο κατάλογο) της UNESCO ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, αναδεικνύει με παρέμβαση του ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης. Ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνο Σκουρλέτη, ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες προκειμένου να ολοκληρωθεί στον απαιτούμενο χρόνο, η διαδικασία συμμόρφωσης με τις οδηγίες του Παγκόσμιου  Δικτύου των Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας (ΜΑΒ).

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Όπως γνωρίζετε ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο φαράγγι  της Ευρώπης με 18 χμ. μήκος και ταυτόχρονα είναι ένα σπάνιο μνημείο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Το γεγονός αυτό έχει εκτιμηθεί στο παρελθόν από Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς που έχουν εντάξει τη Σαμαριά σε διάφορα δίκτυα προστατευόμενων περιοχών. Τα διεθνή αυτά δίκτυα λειτουργούν προσελκύοντας επισκέπτες, όπως επίσης διαφημίζουν προϊόντα και υπηρεσίες που παράγονται στην περιοχή συνεισφέροντας στην ανάπτυξή της. H σφραγίδα της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα της περιοχής και των προϊόντων της με αποτέλεσμα η Σαμαριά να βρίσκεται σταθερά στην κορυφή της προτίμησης επισκεπτών του νησιού ενώ σύμφωνα με τουριστικές διαδικτυακές πύλες, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου η ανάδειξη και η προστασία του, όπως και η παραμονή του στα Διεθνή δίκτυα προστατευόμενων περιοχών που ανήκει, οφείλει να αποτελέσει  προτεραιότητα για την Πολιτεία.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα η  UNESCO και συγκεκριμένα η διαχειριστική αρχή του Προγράμματος MAB (Man and Biosphere), έχει κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου προκειμένου να συμμορφωθούν στα κριτήρια του Παγκόσμιου Δικτύου Αποθεμάτων Βιόσφαιρας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαγραφής του Δρυμού από τον σχετικό κατάλογο του Οργανισμού.

Με δεδομένο ότι η καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης είναι αυστηρά η 30η Σεπτεμβρίου χωρίς δυνατότητα παράτασης είναι ορατός ο κίνδυνος απένταξης του  Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς από το συγκεκριμένο Δίκτυο, επίσης θεωρούμε ότι η μη τήρηση των προυποθέσεων που θέτει η UNESCO για το συγκεκριμένο δίκτυο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και στις προτάσεις για ένταξη της Σαμαριάς στο δίκτυο των γεωπάρκων και στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Επειδή είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό για την τοπική κοινωνία, για την Κρήτη αλλά και για τη χώρα μας

Επειδή οι συνέπειες απένταξης θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την προστασία, την  ανάπτυξη και την προβολή του Δρυμού

Επειδή η χώρα μας θα είναι η πρώτη παγκοσμίως που θα απενταχθεί από τον οργανισμό.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Έχει προετοιμαστεί μια ολοκληρωμένη λύση ως προς το κρίσιμο ζήτημα της απουσίας ζωνών ανάσχεσης στο βόρειο τμήμα του δρυμού;
  2. Έχει ολοκληρωθεί η τροποποίηση του αναθεωρημένου σχεδίου διαχείρισης με ένα χάρτη ζωνών σε συμφωνία με τα κριτήρια που έθεσε η στρατηγική της Σεβίλλης για τα αποθέματα βιόσφαιρας και το θεσμικό πλαίσιο του παγκόσμιου δικτύου αποθεματικών βιόσφαιρας;
  3. Έχουν επικοινωνήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες με τη διαχειριστική αρχή του Προγράμματος MAB (Man and the Biosphere) και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB, προκειμένου να υπάρξει ο βέλτιστος συντονισμός και να διασφαλιστεί η παραμονή του Δρυμού στο πρόγραμμα ΜΑΒ της UNESCO
  4. Ποια η πορεία της αίτησης για ένταξη της Σαμαριάς στα άλλα δύο δίκτυα της της UNESCO στα οποία προσπαθεί να ενταχθεί : το δίκτυο των γεωπάρκων και των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς;

faraggi samarias (4) faraggi samarias (5)

ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

ΘΕΜΑ: Κίνδυνος απένταξης του Φαραγγιού της Σαμαριάς από τον διεθνή κατάλογο των

περιοχών που ανήκουν στο απόθεμα βιόσφαιρας της Unesco

  • Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ.Ιωάννης Μαλανδράκης, απέστειλε το υπ αριθμ.11936/14-7-16 έγγραφο του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος& Ενέργειας, το οποίο κοινοποίησε στους Βουλευτές του Νομού   και σε  άλλους παράγοντες , όταν με έκπληξη του πληροφορήθηκε από ηλεκτρονικά δημοσιεύματα τον  κίνδυνο απένταξης του Φαραγγιού της Σαμαριάς από τον διεθνή κατάλογο των περιοχών που ανήκουν στο απόθεμα βιόσφαιρας της Unesco.

 

Στο έγγραφο του ο Δήμαρχος  ανέφερε ότι, το φαράγγι της Σαμαριάς αποτελεί από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κρήτης και της Ελλάδας, το οποίο επισκέπτονται πολλές χιλιάδες τουριστών κάθε χρόνο που θέλουν να το διασχίσουν, περπατώντας τη διαδρομή των 16,7 χιλιομέτρων από τον Ομαλό μέχρι την Αγία Ρουμέλη. Ανακηρύχθηκε το 1962 ως Εθνικός Δρυμός, όντας ένας από τους πρώτους χρονικά Εθνικούς Δρυμούς στη χώρα και φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη πουλιών και ζώων, το πλέον γνωστό από τα οποία είναι ο κρητικός αίγαγρος, γνωστός ως κρι-κρι. Από το 1981 έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας (MAB: Man & Biosphere) της UNESCO, με σκοπό την ανάδειξη και προστασία πολύτιμων τόπων για τον άνθρωπο και την υπόλοιπη βιόσφαιρα.

 

Η τυχόν απένταξη του Φαραγγιού της Σαμαριάς από τον διεθνή κατάλογο των περιοχών που ανήκουν στο απόθεμα βιόσφαιρας της Unesco, θα εξέθετε και θα δυσφημούσε ανεπανόρθωτα τη χώρα μας, στερώντας από τον τόπο μας μια διεθνή αναγνώριση για την αειφορική ανάπτυξη και τη βιοποικιλότητα αυτής της τόσο σημαντικής περιοχής του Δήμου μας – αλλά και της χώρας γενικότερα – όπως αυτή προκύπτει και κατοχυρώνεται για τις περιοχές που είναι ενταγμένες στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας.

 

Τελειώνοντας ο Δήμαρχος  αφού εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη μη ανταπόκριση, μέχρι στιγμής, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις απαιτήσεις του προγράμματος MAB/ UNESCO   ,   τους καλεί  όπως άμεσα προβούν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την πλήρη θεσμοθέτηση των συστάσεων και τήρηση των κανόνων και κριτήριων του Παγκόσμιου Δικτύου Αποθεματικών Βιόσφαιρας ούτως ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος απένταξης του Φαραγγιού της Σαμαριάς από τον διεθνή κατάλογο των περιοχών που ανήκουν στο απόθεμα βιόσφαιρας της Unesco.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize