Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / «Εθνικός διάλογος και συναινέσεις» – Αλέξης Τσίπρας: «Καλώ σε εθνικό διάλογο για τα μεγάλα εθνικά θέματα»
Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να γυρίσει το παιχνίδι και να πετύχει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αναγνωρίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο και ότι οι αναγκαίες μάχες πρέπει να δοθούν σε πολλαπλά επίπεδα

«Εθνικός διάλογος και συναινέσεις» – Αλέξης Τσίπρας: «Καλώ σε εθνικό διάλογο για τα μεγάλα εθνικά θέματα»

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να γυρίσει το παιχνίδι και να πετύχει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αναγνωρίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο και ότι οι αναγκαίες μάχες πρέπει να δοθούν σε πολλαπλά επίπεδα
Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να γυρίσει το παιχνίδι και να πετύχει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αναγνωρίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο και ότι οι αναγκαίες μάχες πρέπει να δοθούν σε πολλαπλά επίπεδα

Στα σενάρια περί πολιτικών εξελίξεων μετά τις κοινοβουλευτικές απώλειες απαντάει ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για τους επόμενους στόχους του Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «εθνικό διάλογο», αλλά και ευρύτερη συναίνεση.

Με συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρωθυπουργός κάνει άνοιγμα για εθνικό διάλογο σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, ενώ μιλάει και για «συναινέσεις».

«Οι ριζικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και θέλω να πιστεύω πως οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις είναι ώριμες για μια τέτοια συζήτηση. Φυσικά, ο δρόμος της καταγγελίας και της ανέξοδης πολιτικής δημαγωγίας παραμένει πάντοτε εύκολος. Αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι και ώριμες και αναγκαίες, η κοινωνία το καταλαβαίνω και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός καλεί σε εθνική συνεννόηση τους πολιτικούς αρχηγούς για μεγάλα θέματα όπως το Ασφαλιστικό, η Παιδεία, η Συνταγματική Αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος.

Μιλώντας στο «Εθνος» τονίζει ότι «θα είναι κέρδος για όλους μας, αν αντί για ανταλλαγές πολιτικών πυροτεχνημάτων πάμε σε έναν διάλογο ουσίας με επιχειρήματα, ακόμα και με διαφωνίες. Έτσι προχωράει η δημοκρατία. Αυτό είναι θέση αρχής, δεν είναι αδυναμία. Θα το επιδιώξουμε, ελπίζουμε να ανταποκριθούν. Αν πάλι όχι, δεν θα τους περιμένουμε. Μπορούμε και μόνοι μας».

Παράλληλα, διαμηνύει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι πολιτικά σταθερή, γιατί έχει ξεκάθαρο οδικό χάρτη και σημειώνει: «Ας μην κρατάνε, λοιπόν, την αναπνοή τους έως να πέσει αυτή η κυβέρνηση, γιατί δεν θα αντέξουν τέσσερα χρόνια χωρίς αναπνοή. Είμαστε εδώ με τη στήριξη της κοινωνίας και η νέα εποχή για τον τόπο ξεκινάει μόλις τώρα».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην παιδεία λέγοντας ότι «πρέπει να προχωρήσουμε σε μια δημοκρατική ριζοσπαστική μεταρρύθμιση σε όλες τις βαθμίδες». Επίσης,τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης σημειώνοντας ότι «είναι επιτέλους η ώρα να πάμε σε μια ευρεία και συνολική μεταρρύθμιση που θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και δεν θα στοχεύει στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων , αλλά στην ενίσχυση και διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών»

«Τα υπουργεία έχουν ετοιμάσει τα χρονοδιαγράμματα τους και στο τέλος του πρώτου εξαμήνου θα γίνει συνολική αποτίμηση της πορείας του κυβερνητικού έργου. Καθυστερήσεις προφανώς υπάρχουν, το θέμα είναι όμως να τις εντοπίζουμε και να τις διορθώνουμε» σημείωσε αναφορικά με τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής και παρά την κρίση, μια χώρα που αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης.

Προσθέτει ότι «μια αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού προυποθέτει την επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία κατευθείαν στις ευρωπαικές χώρες. Έτσι, σημειώνει ο κ. Τσίπρας περιορίζονται δραστικά τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων και τα πολύνεκρα ναυάγια και γι αυτό πρέπει άμεσα να υπάρξει συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία.

Σε ερώτηση για την κυβέρνηση ο κ.Τσίπρας τονίζει ότι «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι πολιτικά σταθερή, γιατί έχει ξεκάθαρο «οδικό χάρτη». Ξέρει πολύ καλά που θέλει να πάει και ξέρει τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει»

Απαντώντας σε ερώτηση για την παραίτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ο κ. Τσίπρας είπε ότι : «σέβομαι την απόφαση του Γαβριήλ , αλλά δεν την κατανοώ. Από την άλλη οφείλω να του πιστώσω το γεγονός ότι παρέδωσε την έδρα. Προσπαθώ να θυμηθώ ποια ήταν η τελευταία φορά που βουλευτής που διαφώνησε με το κόμμα του και παρέδωσε την έδρα και δεν μπορώ. Αυτή είναι η μόνη ηθική στάση , ιδίως όταν η εκλογή ήταν με λίστα και η συμφωνία γνωστή».

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να γυρίσει το παιχνίδι και να πετύχει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αναγνωρίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο και ότι οι αναγκαίες μάχες πρέπει να δοθούν σε πολλαπλά επίπεδα.

Στα μεγάλα ανοιχτά εθνικά θέματα αλλά και στα καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής ζητήματα θα δρομολογήσουμε εθνικό διάλογο», τονίζει με την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανοίγει τα χαρτιά του για τις προσεχείς κινήσεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

alexis tsipras (2)

Check Also

Αλ. Τσίπρας – Να μην πάνε χαμένες οι θυσίες και οι κόποι του λαού μας – Ένταση στο εκλογικό τμήμα που ψήφισε ο Κ. Μητσοτάκης

Μήνυμα σε όλους τους ψηφοφόρους αλλά ειδικά στους νέους και τις νέες απηύθυνε ο πρωθυπουργός …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize