Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Διγλωσσία καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και 30 ακόμη βουλευτές της ΝΔ

Διγλωσσία καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και 30 ακόμη βουλευτές της ΝΔ

giannis kefalogiannis

Τη διγλωσσία της Κυβέρνησης σχετικά με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων αναδεικνύουν με ερώτησή τους 31 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του Βουλευτή Ρέθυμνου Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Κεφαλογιάννη. Η ερώτηση κατατέθηκε προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γεώργιο Σταθάκη, Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Επικρατείας, κ. Νικόλαο Παππά, με πρώτη υπογράφουσα τη Βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, κ. Νίκη Κ. Κεραμέως. Οι Βουλευτές αναδεικνύουν την ουσιώδη διαφορά ανάμεσα ν. 4336/2015 που αποτέλεσε απόρροια των κυβερνητικών χειρισμών και στο επίσημο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα κατά την προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου 2015.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης διαμορφώνεται ως εξής:

«Σύμφωνα με το ν. 4336/2015 (ΦΕΚ 94 Α’, 14/08/2015) (εφεξής «Τρίτο Μνημόνιο»), η Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προχωρήσει με το υπό εξέλιξη πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, βάσει του Σχεδίου αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων (Asset Development Plan, «εφεξής ADP») που ενέκρινε το ΤΑΙΠΕΔ στις 30/7/2015. Μάλιστα ρητά προβλέπεται ότι το ADP αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Τρίτου Μνημονίου, ως παράρτημά του, ενώ το ίδιο προβλέπεται και για τον κατάλογο των κρατικών δράσεων σε εκκρεμότητα που έχει ήδη εγκριθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, και φέρει ημερομηνία 23/7/2015. Το Τρίτο Μνημόνιο έγινε νόμος του κράτους στις 14 Αυγούστου 2015, δίχως οι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να έχουν λάβει γνώση του περιεχομένου των δύο ανωτέρω παραρτημάτων του, παρότι αυτά είχαν καταρτιστεί τον μήνα πριν από την ψήφιση του Τρίτου Μνημονίου και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του. Μέχρι σήμερα, τα παραρτήματα αυτά δεν έχουν ακόμη κοινοποιηθεί στους Βουλευτές, ωστόσο μπορεί κανείς να τα μελετήσει στην αγγλική γλώσσα στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στα παραρτήματα αυτά περιγράφονται λεπτομερώς η τρέχουσα κατάσταση των ιδιωτικοποιήσεων για όσες βρίσκονται σε εξέλιξη, οι επόμενες ενέργειες, το χρονοδιάγραμμα δράσης, καθώς και οι τιθέμενοι ποσοτικοί στόχοι. Πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση είκοσι-τριών (23) περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου που θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός της επόμενης τριετίας.

Ωστόσο, στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα κατά την προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου 2015, στο κεφάλαιο 2.2. (σελ. 65-67), υπάρχει διακριτό υποκεφάλαιο 2.2.7 για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Εκεί, αφού απαξιώνεται «η νεοφιλελεύθερη αφήγηση» σύμφωνα με την οποία «οι ιδιωτικοποιήσεις συμβάλλουν στην αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», εκφράζεται απερίφραστα η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούσαν ταχύτατη εκποίηση της περιουσίας του ελληνικού λαού», καθώς επρόκειτο για σκανδαλώδεις αναγκαστικές πωλήσεις. Στη συνέχεια, περιγράφεται το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων – ως επίτευγμα της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – το οποίο  περιλαμβάνει μόνο εννέα (9) ιδιωτικοποιήσεις εντός της επόμενης τριετίας και αποτρέπει το προηγούμενο σχέδιο για τις είκοσι-τρεις (23) ιδιωτικοποιήσεις.  

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  • Πώς εξηγείτε τη διαφορετική αποτύπωση των υποχρεώσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, στον ψηφισμένο νόμο του κράτους και στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;
  • Εν τέλει, προτίθεστε να προβείτε στις είκοσι-τρεις (23) ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες έχετε δεσμευθεί στο Τρίτο Μνημόνιο στο όνομα της Ελληνικής Δημοκρατίας, ή στο μειωμένο κατάλογο των εννέα (9) ιδιωτικοποιήσεων, για τις οποίες δεσμεύεστε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;»

Check Also

Ερώτηση για τις φυσικές καταστροφές στην ΠΕ Ρεθύμνου από τον Γιάννη Κεφαλογιάννη

Το ζήτημα των εκτεταμένων καταστροφών στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου ανέδειξε με παρέμβασή του ο Κοινοβουλευτικός …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize