Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Διακήρυξη για την Ιστορική Αλήθεια της Μάχης της Κρήτης-κατοχής με «οδηγό» τον Νίκο Καζαντζάκη

Διακήρυξη για την Ιστορική Αλήθεια της Μάχης της Κρήτης-κατοχής με «οδηγό» τον Νίκο Καζαντζάκη

maxh ths krhths (5)

Ανοιχτή Πρόσκληση Συμμετοχής Φορέων της Κρήτης

Με στόχο τη διατήρηση και διάδοση της ιστορικής αλήθειας τόσο για την Μάχη της Κρήτης, όσο και για τα γεγονότα και την Αντίσταση στην διάρκεια της κατοχής, απευθύνουμε πρόσκληση συμμετοχής στην πρωτοβουλία που ξεκίνησε στις 20 Μαΐου  και αποκρυσταλλώθηκε με τη Διακήρυξη της Κρήτης, στην ημερίδα «Η Μάχη της Κρήτης και η κατοχή: Πολιτικές, ιστορικές και νομικές διαστάσεις». Η ημερίδα που στέφθηκε με επιτυχία πραγματοποιήθηκε  με αφορμή την 74η επέτειο της Μάχης της Κρήτης υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, και συνδιοργανωτές το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης και τους Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.

maxh ths krhths (4)

Με την παρούσα επιστολή  απευθύνεται πρόσκληση στην Εκκλησία, στις αρχές, στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, στους φορείς της Κρήτης για τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου με την ευρεία υιοθέτηση της Διακήρυξης.

Στηρίζεται το εθνικό αίτημα διεκδίκησης από τη Γερμανική Κυβέρνηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων, ενώ τονίζεται ότι «η δικαίωση των θυμάτων των Ολοκαυτωμάτων στην Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα αποτελεί χρέος και πρόταγμα για την ειρήνη και την συμφιλίωση των λαών». Παράλληλα αιτείται η επανέκδοση και ευρεία προβολή εντός και εκτός Κρήτης της Έκθεσης Διαπίστωσης Ωμοτήτων στην διάρκεια της γερμανο-ιταλικής κατοχής στο νησί. Στόχος είναι η διατήρηση και διάδοση της ιστορικής αλήθειας τόσο για την Μάχη της Κρήτης, όσο και για τα γεγονότα και την Αντίσταση στην διάρκεια της κατοχής έχοντας καθοδηγητή τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη. Ο ίδιος ήταν ο επικεφαλής της επιτροπής με μέλη τους καθηγητές Πανεπιστημίου Κακριδή και Καλιτσουνάκη που συνέταξε το 1945 την ομώνυμη έκθεση στηριζόμενοι στην επιτόπια έρευνα και τις ατόφιες μαρτυρίες αγωνιστών-επιζώντων και στοιχειοθετήθηκε με το αποκαλυπτικό φωτογραφικό αρχείο-ντοκουμέντo του Κωνσταντίνου Κουτουλάκη που ακολούθησε την επιτροπή στους μαρτυρικούς τόπους της Κρήτης.

maxh ths krhths (3)

Συγκεκριμένα το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης που υιοθετήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου,  το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, τους ομιλητές και το πολυπληθές ακροατήριο έχει ως εξής:

«Εμείς οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση μνήμης για την Μάχη της Κρήτης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου, ο Δήμος Μαλεβιζίου και το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης, δηλώνουμε την αταλάντευτη πεποίθηση μας να συμβάλουμε στην ιστορική  γνώση και αλήθεια για την Μάχη της Κρήτης και τη διάδοσή τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

maxh ths krhths (2)

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η ευρύτερη δυνατή δημοσιοποίηση καθώς και πλήρης επανέκδοση της Έκθεσης Διαπίστωσης Ωμοτήτων και η προβολή του φωτογραφικού υλικού του αρχείου Κουτουλάκη.

Υποστηρίζουμε σθεναρά το αίτημα – αξίωση – διεκδίκηση προς τη γερμανική κυβέρνηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων, ζήτημα ανοικτό επί 70 χρόνια και ουδόλως σχετιζόμενο με την τρέχουσα συγκυρία.

maxh ths krhths (1)

Η δικαίωση των θυμάτων των ολοκαυτωμάτων στην Κρήτη  και σε όλη την Ελλάδα την περίοδο της Κατοχής αποτελεί χρέος για τη σύγχρονη Ελλάδα, πρόταγμα ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών».

Για περισσότερες πληροφορίες συμμετοχής στην κοινή προσπάθεια ανάδειξης της ιστορικής αλήθειας και την πρωτοβουλία για τη Διακήρυξη της Κρήτης επικοινωνήστε, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 9 Ιουνίου, με τον συντονιστή έρευνας του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Δημήτρη Ξενάκη, στο [email protected]  ή εναλλακτικά στο 6932762950.

Η Οργανωτική Επιτροπή της Ημερίδας

maxh ths krhths (6)

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης – Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Check Also

Αγώνες πατινιών στο Ρέθυμνο με ιστορικό σκοπό

Αφιερωμένος στη Μάχη της Κρήτης Ο όμιλος Κλασικού Αθλητισμού Πρέβελη δραστηριοποιείται πέραν των υπολοίπων αθλημάτων …

Σχόλια

Font Resize