Breaking News
Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Γιατί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να ψηφίσουν ΚΚΕ
Άρθρο του Νίκου Μανουσάκη, Υποψήφιου Βουλευτή Ρεθύμνου ΚΚΕ

Γιατί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να ψηφίσουν ΚΚΕ

Κάλεσμα ενίσχυσης, απευθύνει ο υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ Νίκος Μανουσάκης, σε αγρότες και  κτηνοτρόφους, σε κάθε τίμιο αγωνιστή ριζοσπάστη και αριστερό της υπαίθρου.

Ένα ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή και το λαό θα δώσει μεγαλύτερη δύναμη, αποτελεσματικότητα και προοπτική στους αγώνες των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας, για όλα όσα έχασαν και για όλα όσα δικαιούνται. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η ενίσχυση του ΚΚΕ δίνει δύναμη στον αγώνα που δίνουν οι μικροί και μεσαίοι αγρότες-κτηνοτρόφοι ενάντια στα μνημόνια και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα εργαλεία που χρησιμοποιούν η ΕΕ και οι εγχώριες κυβερνήσεις για να τους ξεκληρίσουν, ώστε να συγκεντρωθεί η γη και η αγροτική παραγωγή στα χέρια λίγων μεγάλων καπιταλιστών.
Στην καθημερινή κουβέντα που γίνεται στα καφενεία και στις πλατείες των χωριών, όχι μόνο οι φίλοι, αλλά και αγρότες που μέχρι τώρα επιλέγουν άλλες πολιτικές δυνάμεις, αναγνωρίζουν και παραδέχονται ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που στάθηκε με συνέπεια στο πλευρό τους και στήριξε τα δίκαια αιτήματά τους.

Τρεις είναι οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι μικρομεσαίοι αγρότες-κτηνοτρόφοι πρέπει να ψηφίσουν ΚΚΕ:

  • Πρώτον, διότι στάθηκε πάντα και παντού στο πλευρό τους.

Το ΚΚΕ αναγνωρίζει στο πρόσωπο του δουλευτή της γης και του κτηνοτρόφου, έναν αγωνιστή του μεροκάματου και της ζωής, που δίνει μάχη για την επιβίωση, δουλεύοντας μέσα σε πολύ σκληρές συνθήκες εργασίας, στο κρύο και στο λιοπύρι, όχι για ν’ αποκτήσει μεγάλα πλούτη, αλλά για να εξασφαλίσει το καθημερινό ψωμί της οικογένειάς του. Και ταυτόχρονα, έναν παραγωγό που με τα προϊόντα που παράγει μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών των εργαζομένων, του λαού μας.
Οι αγρότες γνωρίζουν τους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ, από τις συναντήσεις, πρόσωπο με πρόσωπο, που είχαν πολλές φορές μαζί τους. Στις διαδηλώσεις και τις άλλες εκδηλώσεις συμπαράστασης κι αλληλεγγύης στον αγώνα τους.

  • Δεύτερον, γιατί το ΚΚΕ τους λέει πάντα την αλήθεια, και τους καλεί να παλέψουν σκληρά, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.                                                                                 

Το ΚΚΕ είπε καθαρά ότι, η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ κόβει κεφάλια μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, προκειμένου να επιταχυνθεί η καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής. Κι αυτό αποδείχτηκε στην πράξη. Μέσω της ΚΑΠ προωθήθηκε ο περιορισμός στις αγροτικές καλλιέργειες, οι ποσοστώσεις στην αγροτική παραγωγή και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, οι χαμηλές τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα, η τεράστια αύξηση στο κόστος παραγωγής, το πετσόκομμα των επιδοτήσεων κι άλλα πολλά σκληρά και βάρβαρα αντιαγροτικά μέτρα, που είχαν ως αποτέλεσμα κοντά στα 400.000 μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά της χώρας μας να χρεοκοπήσουν κι εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες να ξεκληριστούν και να οδηγηθούν στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Το ΚΚΕ βγήκε και είπε ότι το μνημόνιο είναι ένα εργαλείο ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς που έχουν βάλει μπροστά η ΕΕ και οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αυτό το καταλαβαίνει σήμερα κάθε αγρότης, βλέποντας τα μέτρα που περιλαμβάνονται ιδιαίτερα στο τρίτο μνημόνιο που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ψηφίστηκε στη Βουλή και από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και είναι: Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% σε 26% από το πρώτο ευρώ, αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%, κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ, αύξηση ΦΠΑ στο 23% από 13% στα αγροτικά μέσα και εφόδια και σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών που χρησιμοποιούν τα λαϊκά στρώματα, κατάργηση της επιστροφής για το φόρο κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ, αύξηση των κρατήσεων στις αγροτικές συντάξεις για την υγεία, κ.ά.
Για το μνημόνιο, όπως και για την ΚΑΠ, τα άλλα κόμματα είπαν ψέματα στους αγρότες. Αφού τα ψήφισαν, άρον – άρον και νύχτα στη Βουλή, βγαίνουν προεκλογικά και υπόσχονται απατηλά ότι δε θα εφαρμόσουν πολλά από τα αντιαγροτικά μέτρα του μνημονίου και στη θέση τους θα πάρουν άλλα «ισοδύναμα». Βεβαίως, μετά τις εκλογές και με οποιαδήποτε κυβέρνηση συγκροτηθεί, όλα αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν. Θα τα φορτώσουν, με πρόσθετα βάρη στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, πλήττονται άγρια από τα μνημόνια, βιώνουν την ανέχεια, ζουν στη φτώχεια και παλεύουν για την επιβίωση.

  • Τρίτον, επειδή το ΚΚΕ, με την πολιτική πρόταση και το Πρόγραμμά του εγγυάται την ουσιαστική καλυτέρευση της ζωής της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, ιδανικές εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, μεγάλη μηχανοποίηση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και τεχνογνωσία των αγροτών. Μπορούν, λοιπόν, οι αγρότες να καλύψουν με επάρκεια τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας και να παράγουν πρώτες ύλες για τη βιομηχανία κι έτσι να συμβάλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε μια περίοδο που η ανεργία τσακίζει κόκαλα. Η συμμετοχή, όμως, της χώρας στην ΕΕ, οι περιορισμοί στην καλλιέργεια που επέβαλε η ΚΑΠ, οδήγησαν την Ελλάδα να γίνει χώρα εισαγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Το «τυράκι στη φάκα» ήταν οι ενισχύσεις, όμως οι απώλειες των αγροτών από αυτή τη συμμετοχή ήταν και παραμένουν πολύ μεγαλύτερες.

Το ΚΚΕ πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη, σε ρήξη με την ΕΕ και φυσικά την ΚΑΠ και με το λαό αφέντη του πλούτου που παράγει. Μόνο τότε θα απελευθερωθούν και θα αξιοποιηθούν, με επάρκεια, οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα. Θα είναι τότε δυνατό, με τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, να οργανωθεί η παραγωγή ώστε να καλύψει τις ανάγκες σε τρόφιμα και πρώτες ύλες. Να υπάρξει επανασχεδιασμός της παραγωγής, να ενισχυθεί το σκέλος της κτηνοτροφίας, αφού ως χώρα είμαστε ελλειμματική σε γάλα και κρέας. Ο παραγωγικός συνεταιρισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς που θα λειτουργεί δίπλα στα μεγάλα κρατικά αγροκτήματα, θα μειώσει το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζει φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα για τις λαϊκές ανάγκες και βιώσιμο εισόδημα για τους αγρότες, χωρίς το φόβο των εμπόρων και των απλήρωτων επιταγών, με ασφάλιση της παραγωγής απ’ όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους. Μια τέτοια αγροτική ανάπτυξη θα είναι προς όφελος του λαού μας.

Άρθρο του Νίκου Μανουσάκη, Υποψήφιου Βουλευτή Ρεθύμνου ΚΚΕ
Άρθρο του Νίκου Μανουσάκη, Υποψήφιου Βουλευτή Ρεθύμνου ΚΚΕ
Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος at | [email protected] |

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης - Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Check Also

Μια παλιά και αμαρτωλή ιστορία η κατάτμηση της Β’ Αθηνών

efsyn.gr «Εκλογική περιφέρεια – χάος»; «Πεδίο ανάδειξης βαρόνων και δελφίνων»; «Εκκολαπτήριο διαφθοράς»; Πλήθος επιλογών ανάμεσα στους τίτλους …

Σχόλια

Font Resize