Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΚΡΗΤΗ / ΡΕΘΥΜΝΟ / Γιάννης Κεφαλογιάννης: Πληρωμή εδώ και τώρα της ενιαίας ενίσχυσης

Γιάννης Κεφαλογιάννης: Πληρωμή εδώ και τώρα της ενιαίας ενίσχυσης

agrotes kinitopoiiseis (7)

ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.Α.Α.Τ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Ο Γ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Την άμεση καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης διεκδικούν 21 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένου του Βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Α. Κεφαλογιάννη. Οι Βουλευτές, με πρώτη υπογράφουσα την Βουλευτή Σερρών και αρμόδια τομεάρχη κ. Φωτεινή Αραμπατζή, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου, ζητώντας να ενημερωθούν για τις προθέσεις του Υπουργείου ως προς την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους Έλληνες παραγωγούς, αλλά και ως προς την εξόφλησή της, με δεδομένο ότι υπάρχει τεράστια καθυστέρηση ως προς τους απαιτούμενους ελέγχους και την έκδοση των σχετικών σχεδίων βόσκησης της χώρας. Αξίζει να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής οι Έλληνες γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν πληρώνονται μέσα στον Οκτώβριο την προκαταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης.
Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης διαμορφώνεται ως εξής:
«Για πρώτη φορά στα χρονικά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) οι 700.000 περίπου Έλληνες παραγωγοί, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, δεν πληρώνονται μέσα στον Οκτώβριο την προκαταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης, λόγω της αδυναμίας και αβελτηρίας της Κυβέρνησης εδώ και οκτώ μήνες να βγάλει μια στοιχειώδη απόφαση για τα σχέδια βόσκησης της χώρας, απαραίτητη για την πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεων. Όπως επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία της ΚΑΠ για τα ελληνικά δεδομένα φαίνεται ότι δεν θα ανακοινωθούν τα οριστικά δικαιώματα στην ώρα τους, μέχρι το τέλος του έτους.
Εσείς ο ίδιος, κ. Υπουργέ τόσο στις προγραμματικές δηλώσεις όσο και στην συνάντηση, που είχατε με τους επικεφαλής των αγροτικών κινητοποιήσεων την προηγούμενη Τετάρτη στις 14/10, ανακοινώσατε επί λέξει ότι «Τα δικαιώματα της νέας ΚΑΠ θα ενεργοποιηθούν χωρίς πρόβλημα, ενώ στόχος μας είναι, η ολοκλήρωση των διοικητικών ελέγχων για καταβολή μέσα στον Νοέμβριο προκαταβολής ύψους έως 70%.», κάτι που βεβαίως δεν αποτελεί επ’ ουδενί δική σας «γαλαντόμα» παροχή, αλλά συμβατικό δικαίωμα της χώρας μας προς τους παραγωγούς για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης, το οποίο και παρέχεται από τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2015/1748 της Επιτροπής της 30ής Σεπτεμβρίου 2015.
Βρισκόμαστε ήδη στις 23 Οκτωβρίου και δυστυχώς τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί για τα προσωρινά δικαιώματα αφού δεν έχουν καν ανακοινωθεί ούτε οι επιλέξιμες βοσκοτοπικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται μετέωροι και να στερούνται – άδικα και παράλογα – εισοδήματα, άκρως απαραίτητα για την επιβίωση των οικογενειών και τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους.
Ως εκ τούτου, και επειδή όπως ήδη διαφαίνεται, το Υπουργείο δεν θα προλάβει να έχει έτοιμα τα διαχειριστικά σχέδια και έτσι ούτε να ανακοινωθούν τα προσωρινά δικαιώματα μέσα στο 2015, παρά το γεγονός ότι εσείς ο ίδιος δεσμευόσασταν ότι τα οριστικά σχέδια βόσκησης – αναγκαία για την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης – θα ήταν έτοιμα μέχρι τις 15 Αυγούστου σε απάντησή σας σε σχετική επίκαιρή μου ερώτηση στη Βουλή στις 12 Ιουνίου 2015,
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
Πότε επιτέλους σκοπεύει το Υπουργείο να πληρώσει την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης στους Έλληνες παραγωγούς και πόση θα είναι αυτή τελικά, 50% ή 70%;
Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διοικητικοί και οι επιτόπιοι έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Θα προλάβει τελικά το στελεχιακό δυναμικό του ΟΠΕΚΕΠΕ να τους ολοκληρώσει ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι παραγωγοί την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης μέσα στο Νοέμβριο του 2015, όπως εσείς ανακοινώσατε;
Πότε θα εξοφληθεί η ενιαία ενίσχυση καθώς παραδοσιακά και απαρέγκλιτα εξοφλείτο κάθε χρόνο μέσα στον Δεκέμβριο;»

Ματθαίος Καπετανάκης
Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος at | [email protected] |

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης - Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Check Also

Γ. Κεφαλογιάννης – εκλογικές περιφέρειες – ψήφος αποδήμων: «Να ψηφιστούν από κοινού και να ισχύσουν από τις επόμενες εκλογές»

Η ψήφος των απόδημων και η κυβερνητική υποκρισία Του Γιάννη Κεφαλογιάννη* Το ελληνικό Σύνταγμα και …

Σχόλια

Font Resize