Αρχική / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Γιάννης Κεφαλογιάννης: Άμεση ανάγκη ένταξης της γραβιέρας στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας

Γιάννης Κεφαλογιάννης: Άμεση ανάγκη ένταξης της γραβιέρας στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας

giannis kefalogiannis

Την άμεση ανάγκη ένταξης της γραβιέρας στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας αναδεικνύει με παρέμβαση του ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης. Ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλο και Ανάπτυξης κ. Γ. Σταθάκη, αναλύοντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για τους παραγωγούς αλλά και τα διατροφικά οφέλη για τους ωφελούμενους του προγράμματος. Στο πλαίσιο της ερώτησης ζητάει από τα αρμόδια Υπουργεία την αναδιαμόρφωση της σχετικής ΚΥΑ έτσι ώστε να βρεθεί λύση, δεδομένου ότι το σχετικό πρόγραμμα έχει απόθεμα 136 εκ. ευρώ που παραμένουν αδιάθετα και αν δεν απορροφηθούν θα πάνε πάλι πίσω στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης, ενώ απαιτούνται μόλις 6 εκατομμύρια για την εν λόγω ένταξη.
Επιπρόσθετα, ο κ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε με τη μορφή της κοινοβουλευτικής αναφοράς την επιστολή της ΠΕΔ Κρήτης ως προς το μείζον ζήτημα με τη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών των Δήμων της Κρήτης προς την ΔΕΗ, καλώντας τους αρμόδιούς Υπουργούς να αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης για τη γραβιέρα διαμορφώνεται ως εξής:

«Όπως γνωρίζεται η γραβιέρα είναι ένα από τα τρία ειδή τυριών της Κρήτης που έχουν χαρακτηριστεί Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Παράλληλα, είναι ένα προϊόν με υψηλή διατροφική αξία καθώς αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα και πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου. Η γραβιέρα Κρήτης παρασκευάζεται κάθε χρόνο με γνήσιο κρητικό γάλα, από επιλεγμένα κοπάδια ελευθέρας βοσκής και με τη σφραγίδα και το μεράκι των παραγωγών, μέσα από μια συνθέτη και δαπανηρή διαδικασία παραγωγής και ωρίμανσης. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο χρόνος ωρίμανσης είναι αρκετά μεγάλος, καθώς περνά μία διαδικασία τουλάχιστον τεσσάρων μηνών, ενώ για να παραχθεί ένα κιλό γραβιέρα, χρειάζονται περίπου επτά κιλά γάλα, με αποτέλεσμα το κόστος της πρώτης ύλης να είναι ιδιαίτερα υψηλό και να επηρεάζει και την τιμή πώλησης.
Είναι γεγονός ότι η κρίση και η επακόλουθη στροφή του καταναλωτικού κοινού σε φθηνότερα τυροκομικά είδη έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον κλάδο. Ιδιαίτερα δε κατά τη φετινή χρόνια χιλιάδες τόνοι εξαιρετικής ποιότητας γραβιέρας παραμένουν αδιάθετοι σε ολόκληρο το νησί. Ωστόσο, θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα στο φετινό πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας για τις άπορες οικογένειες στο οποίο δεν συμπεριελήφθη το εν λόγω προϊόν. Κατά τα προηγούμενα έτη μέσω του προγράμματος έφταναν σε άπορες οικογένειες πάνω από 600 τόνοι γραβιέρας, κάτι που αποτελούσε ανακούφιση για τους παραγωγούς αλλά προσέφερε και ένα ελληνικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας σε πραγματικά φτωχές οικογένειες. Δυστυχώς, η αρχική ΚΥΑ του προγράμματος δεν περιελάμβανε την γραβιέρα, κάτι που δεν άλλαξε στην πορεία πάρα τις σχετικές δεσμεύσεις.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Τυροκόμων Ρεθύμνου η ποσότητα της αδιάθετης γραβιέρας στο νομό Ρεθύμνου φτάνει τους 800 τόνους εκ των οποίων τους 400 τους έχει η Ένωση Μυλοποτάμου, 300 η Ένωση Ρεθύμνου και οι υπόλοιποι 100 βρίσκονται σε ιδιωτικά τυροκομεία, ενώ η ετήσια παραγωγή γάλακτος στο νομό Ρεθύμνου είναι περίπου 20 χιλιάδες τόνοι.
Επειδή ο ευρύτερος πρωτογενής τομέας είναι μια από τις σημαντικότερες παραγωγικές δομές της χώρας μας και τα προϊόντα με Π.Ο.Π πρέπει να στηρίζονται στην πράξη
Επειδή είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση, δεδομένου ότι το σχετικό πρόγραμμα έχει απόθεμα 136 εκ. ευρώ που παραμένουν αδιάθετα και αν δεν απορροφηθούν θα πάνε πάλι πίσω στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης, ενώ απαιτούνται μόλις 6 εκατομμύρια για να ενταχθεί η γραβιέρα Κρήτης.
Επειδή οι παραγωγοί της Κρήτης τόσο σε επίπεδο αγροτικού, όσο και σε επίπεδο κτηνοτροφικού τομέα δοκιμάζονται καθημερινά, παλεύοντας να ζήσουν τις οικογένειες τους αξιοπρεπώς.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :
Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ένταξης του κρητικού τυριού στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας για το 2015; Με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός για το κρέας κηρύχθηκε άγονος προτίθεστε να αλλάξετε τη σχετική ΚΥΑ;
Με δεδομένη τη συνέχιση των προγραμμάτων αντιμετώπισης της φτώχειας από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης, υπάρχει δέσμευση έτσι ώστε τα επόμενα έτη να μην επαναληφθεί η φετινή εξαίρεση;»

Ματθαίος Καπετανάκης
Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος at | [email protected] |

Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κοινωνιολογία
Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης - Δημόσιας Οικονομικής
Μιλάει ΕΛ/FR/EN/DE/ES/IT

Check Also

Συγκίνηση και αφύπνιση στο Σπήλι για το αλκοόλ

Ματθαίος Καπετανάκης - Νέα ΚρήτηΕπιτυχημένη ημερίδα της ΥΠΕ Κρήτης παρουσία Ανδρέα Ξανθού Με το Ρέθυμνο …

Σχόλια

Font Resize