Αρχική / ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / Βουλή: Σε κλίμα έντασης η συζήτηση για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες – Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης οι υπερεξουσίες του «υπουργού – καναλάρχη»

Βουλή: Σε κλίμα έντασης η συζήτηση για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες – Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης οι υπερεξουσίες του «υπουργού – καναλάρχη»

theodorakis pappas

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον Νίκο Παππά εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ συγκρούσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής αλλά και σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Νικο Παππά.

Θεοδωράκης: Μέγας καναλάρχης ο Παππάς

«Η χώρα πρέπει να πάψει να πηγαίνει από διαπλοκή σε διαπλοκή. Το Ποτάμι καταγγέλλει ότι με το νέο νόμο που ετοίμασε ο κ. Παππάς χρίζεται ο ίδιος ως ο μέγας καναλάρχης της χώρας. Αυτός θα αποφασίζει τον αριθμό των αδειών, αυτός θα αποφασίζει τα κριτήρια. Και υπάρχει ένα ερώτημα: πώς θα αποφασίζει; Θα παζαρεύει δηλαδή ο καθένας από τους καναλάρχες με τον υπουργό Επικρατείας αν θα πάρει ή δε θα πάρει άδεια;» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε δημοσιογράφους από το περιστύλιο της Βουλής με αφορμή  το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες που κατατέθηκε στη Βουλή. 

Στη συνέχεια ο Επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε την ευθύνη για τις τηλεοπτικές άδειες να την έχει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ενώ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να «μην επιτρέψει να περάσουμε από τη διαπλοκή των 25 χρόνων σε μια καινούρια διαπλοκή όπου ένα πρόσωπο θα αποφασίζει ποιος θα παίρνει τις άδειες στην τηλεόραση»

Ολόκληρη η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού

«Η χώρα πρέπει να πάψει να πηγαίνει από διαπλοκή σε διαπλοκή. Το Ποτάμι καταγγέλλει ότι με το νέο νόμο που ετοίμασε ο κ. Παππάς χρίζεται ο ίδιος ως ο μέγας καναλάρχης της χώρας. Αυτός θα αποφασίζει τον αριθμό των αδειών, αυτός θα αποφασίζει τα κριτήρια. Και υπάρχει ένα ερώτημα: πώς θα αποφασίζει; Θα παζαρεύει δηλαδή ο καθένας από τους καναλάρχες με τον υπουργό Επικρατείας αν θα πάρει ή δε θα πάρει άδεια;

Το Ποτάμι λέει ότι πρέπει να σεβαστούμε το Σύνταγμα και το Σύνταγμα λέει ότι υπάρχει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Καλούμε λοιπόν τα άλλα κόμματα, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ αλλά και βέβαια τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να βάλουν ένα φραγμό σε αυτή την αυθαίρετη ενέργεια. Να χρίσουμε ως υπέρτατο όργανο αυτό που και το Σύνταγμα ορίζει, το ΕΣΡ. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να μην επιτρέψει να περάσουμε από τη διαπλοκή των 25 χρόνων σε μια καινούρια διαπλοκή όπου ένα πρόσωπο θα αποφασίζει ποιος θα παίρνει τις άδειες στην τηλεόραση. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μια σκληρή μάχη και νομίζω ότι έχουμε μαζί μας όλο τον ελληνικό λαό που θέλει επιτέλους διαφάνεια στα τηλεοπτικά πράγματα. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι πρέπει να διακοπεί αυτή η άρρωστη τριγωνική σχέση πολιτικής-  τραπεζών και media. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι πρέπει να δοθεί τέλος σε ένα καθεστώς αυθαιρεσίας 25 ετών. Δεν θα τελειώσουμε όμως αν δώσουμε σε ένα πρόσωπο το δικαίωμα να αποφασίζει ποια κανάλια θα εκπέμπουν».

Τι απαντά το Μαξίμου

Άμεση ήταν η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως «ο κ. Θεοδωράκης επέλεξε να εκφράσει την αντίθεσή του σε ένα νομοσχέδιο, κομβικό για τη διαφανή διαχείριση των συχνοτήτων στην Ελλάδα. Ένα νομοσχέδιο που έρχεται κατόπιν κοινωνικής απαίτησης για το ξεκαθάρισμα του θολού ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Δημοσιευμένο, μάλιστα, εδώ και μήνες, προ εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, συμφωνούμε με την άποψή του ότι «η χώρα πρέπει να πάψει να πηγαίνει από διαπλοκή σε διαπλοκή». Γι’ αυτό, άλλωστε, οι Έλληνες πολίτες έφεραν για δεύτερη φορά το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και έκριναν ότι η Νέα Δημοκρατία το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ό,τι εκφράζει το Ποτάμι, πρέπει να μην ξαναβρεθούν στην εξουσία», ανέφεραν.

Κόντρες στη Βουλή

Ισχυρές αντιρρήσεις σε όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης εγείρει η εν λευκώ εξουσιοδότηση στον υπουργός Επικρατείας αρμόδιο για θέματα ΜΜΕ Νίκο Παππά να προσδιορίζει τον νέο χάρτη των τηλεοπτικών αδειών καθώς και η ταυτόχρονη εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να καθορίζει την τιμή εκκίνησης για την εκχώρηση τους.

Ο εισηγητής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης έκανε λόγο για «καναλάρχη υπουργό» και καταλόγισε στο Μαξίμου ότι διαπραγματεύεται ήδη με καναλάρχες ή επιχειρηματίες για το νέο τηλεοπτικό τοπίο. Ο ίδιος μίλησε επίσης για υπερσυγκέντρωση εξουσιών, για εκβιασμούς από την πλευρά της κυβέρνησης, για ύπαρξη σκοτεινών σημείων και κατάργηση κάθε έννοιας διαφάνειας.

«Εκχωρείτε τη δυνατότητα στον υπουργό Επικρατείας να λύνει και να δένει προσδιορίζοντας τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών» ανέφερε δεικτικά και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ Θόδωρος Παπαθεοδώρου.

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα βρεθούν απέναντι στο κοινοτικό δίκαιο και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης τους κάλεσε να απαντήσουν αν δέχονται ο υπουργός για τα ΜΜΕ να αποφασίσει για το τηλεοπτικό τοπίο χωρίς καμία δικλείδα ασφαλείας.

Την εκτίμηση ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα είναι αυτοί που θα πάρουν εκ νέου τις τηλεοπτικές άδειες εξέφρασε ο εισηγητής του ΚΚΕ.

Ο Γιάννης Γκιόκας μίλησε και εκείνος με τη σειρά του για εν λευκώ εξουσιοδότηση του Νίκου Παππά, ενώ ζήτησε ταυτόχρονα εξηγήσεις για τον αριθμό των εργαζομένων που προβλέπει το νομοσχέδιο για τη στελέχωση των τηλεοπτικών καναλιών.

Απέναντι στις προωθούμενες ρυθμίσεις βρέθηκε και ο Γιάννης Αμυράς. Ο εισηγητής του Ποταμιού αποδέχθηκε ότι το τοπίο των τηλεοπτικών καναλιών ήταν ο φυσικός βιότοπος της διαπλοκής. Κατηγόρησε όμως τη κυβέρνηση ότι δεν φέρνει καμία αλλαγή στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Χαρακτήρισε τον ΝίκοΠαππά «κλειδοκράτορα» της αδειοδότησης αφού όπως είπε είναι αυτός που θα αποφασίσει  για τον τελικό αριθμό των καναλιών και με αφορμή τη θέση του αυτή μίλησε για ύποπτες συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

Με την οργισμένη αντίδραση και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη που συμπαρατάχθηκε με τις αιτιάσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τις διαδικασίες fast-truck που ακολουθεί η κυβέρνηση σε σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες, ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο κ. Παναγούλης εξέφρασε τη έντονη δυσαρέσκεια του για τη σύμπτυξη του χρονοδιαγράμματος. «Έλαβα σήμερα το πρωί 342 σελίδες για τις οποίες πρέπει να τοποθετηθώ. Η διαδικασία είναι απαράδεκτη και ως εκ τούτου αποχωρώ»

Ανάλογα ήταν τα «κατηγορώ» της αντιπολίτευσης.

«Αυτά δεν γίνονται ούτε στα παραμύθια» φώναξε ο Κώστας Τζαβάρας από την ΝΔ την στιγμή που ο Γιώργος Αυγενάκης(εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης) ζητούσε εξηγήσεις, υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχουν δεσμευτικές προθεσμίες ως προς τη ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του Θόδωρου Παπαθεοδώρου(ΠΑΣΟΚ). Ο Γιώργος Αμυράς (ΠΑΣΟΚ) από την πλευρά του έθεσε μια άλλη διάσταση. Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο έχει άλλες «ουρές» που είναι άσχετες με το κύριο «σώμα». Αναφέρθηκε σε διατάξεις για πρατηριούχους, εστιάτορες, εργολήπτες. Το ίδιο θέμα έθιξε και οΓιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ) ο οποίος τόνισε ότι το νομοσχέδιο περιέχει άρθρα πέραν εκείνων που ήταν στη διαβούλευση.

Η ένταση εντός της αίθουσας ήταν τόσο μεγάλη που η πρόεδρος της επιτροπής Χαρά Καφαντάρη διέκοψε τη συζήτηση για να υπάρξει εκτόνωση.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ο οποίος εξήγησε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα επειδή η επόμενη θα είναι μισή λόγω της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς, υπενθύμισε ότι το νομοσχέδιο αναρτήθηκε σε διαβούλευση από το Καλοκαίρι και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί ανοικτό διάλογο και ευρύτερες συναινέσεις.

Η απόφαση της προέδρου της επιτροπής Χαρά Καφαντάρη να ζητήσει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας σε σχέση με τη διαδικασία που θα ακολουθείτο, προκάλεσε νέα αντίδραση του Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο βουλευτής της ΝΔ καλούσε την πρόεδρο της επιτροπής να απαντήσει αν βρίσκονται εντός της αιθούσης και βουλευτές μη μέλη των επιτροπών.

Η επιμονή του οδήγησε την κυρία Καφαντάρη στην ονομαστική ανάγνωση των μελών της επιτροπής.

Τελικά 37 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της εισήγησης της κυβέρνησης (το νομοσχέδιο να ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο με τη διαδικασία του επείγοντος) και 21 κατά.

 

Τι ανέφερε ο Ν. Παππάς

Ανοικτός σε τροποποιήσεις και αλλαγές επί του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες εμφανίστηκε ο αρμόδιος υπουργός για τα ΜΜΕΝίκος Παππάς.

Παραδέχθηκε πάντως ότι ο αριθμός των νέων τηλεοπτικών καναλιών, αλλά και το τίμημα ανήκει στις αρμοδιότητες του ίδιου και η μόνη δικαιοδοσία στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είναι αυτή της δημοπρασίας των νέων αδειών.

Ο κ. Παππάς διέψευσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα των τηλεοπτικών σταθμών με στόχο να απολαύσει πολιτική υποστήριξη «Αν αυτό ήταν το σχέδιο, τότε έχει αποτύχει παταγωδώς» παρατήρησε με σκωπτική διάθεση το κυβερνητικό στέλεχος.

Χαρακτήρισε ωστόσο την κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης δημιουργική και καλωσόρισε την αποδοχή των κομμάτων ως προς την ονομαστικοποίηση των μετοχών.

Ο ίδιος παράλληλα κράτησε ώτα ανοικτά και στις παρατηρήσεις των εισηγητών των κομμάτων σε σχέση με τον αριθμό των υπαλλήλων που πρέπει σύμφωνα με το νομοσχέδιο να διατηρούν οι νέοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Χαιρετίζουμε την πρόνοια και το ενδιαφέρον για το θέμα των εργαζομένων αλλά δεν μπορούν, είπε, να γίνονται δύο κριτικές. Δηλαδή από την μια πλευρά να υπάρχει μέριμνα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και από την άλλη να υπάρχει γκρίνια ότι πιέζονται οι ιδιοκτήτες να κρατήσουν τους εργαζόμενους.

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στο θέμα της DIGEA. Τόνισε ότι το δημόσιο πρέπει να έχει το δικό του δίκτυο μεταφοράς του ψηφιακού σήματος.

thetoc.gr

Οι μνηστήρες των καναλιών «ξορκίζουν» τους νταβατζήδες των ΜΜΕ

Αγριεύει το παιχνίδι στον χώρο της ενημέρωσης, καθώς παλαιοί και νεότεροι «παίκτες» παίρνουν θέση μάχης
Αγριεύει το παιχνίδι στον χώρο της ενημέρωσης, καθώς παλαιοί και νεότεροι «παίκτες» παίρνουν θέση μάχης

Ανέκαθεν είχε ένα θέμα με τους νταβατζήδες της ενημέρωσης ο Σταύρος Ψυχάρης. Ακόμα και με τη χρήση της ίδιας της λέξης. «Η χρήση της χύδην γλώσσας στην πολιτική ζωή της χώρας σηματοδοτεί μία παρακμή, η οποία συνδυαζόμενη με τη γενικευμένη σκανδαλολογία υπονομεύει καίρια τη δημόσια ζωή» έγραφε στο κύριο άρθρο του «Βήματος», στις 8 Οκτωβρίου 2004.

Ο Σταύρος ΨυχάρηςΟ Σταύρος Ψυχάρης επανήλθε την Κυριακή στο «Βήμα», πάλι με το κύριο άρθρο της εφημερίδας το οποίο επαναδημοσιεύτηκε στα «ΝΕΑ» |

Ποιοι είναι οι “νταβατζήδες”
των μέσων ενημέρωσης

Ηταν μόλις λίγες ημέρες μετά την περίφημη φράση του Κώστα Καραμανλή περί «νταβατζήδων» από τον Μπαϊρακτάρη, στο Μοναστηράκι. Το άρθρο βγήκε με τίτλο «Οι ασκοί του Αιόλου», λάθος από την αρχή δηλαδή, έναν ασκό είχε ο κακομοίρης ο Αίολος, όχι δύο, τρεις ή τέσσερις.

Ο Σταύρος Ψυχάρης επανήλθε την Κυριακή στο «Βήμα», πάλι με το κύριο άρθρο της εφημερίδας. Αυτή τη φορά τη λέξη «νταβατζήδες» τη χρησιμοποίησε και ο ίδιος, στον τίτλο μάλιστα. «Ποιοι είναι οι “νταβατζήδες” των μέσων ενημέρωσης» έγραψε.

Η παρέμβαση…

Αφορμή για την παρέμβασή του στάθηκε η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες. «Δεν είναι σαφές πού οδηγεί η αναφερόμενη κυβερνητική πρόθεση να επιβάλει ευταξία στον τηλεοπτικό χώρο παίζοντας με τους αριθμούς, εν μέσω φημών περί συγκροτήσεως τηλεοπτικών σταθμών ιδιαιτέρως φιλίων προς ορισμένους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Το μέλλον θα δείξει» σημείωνε στην κατακλείδα. Το ωραίο της υποθέσεως είναι πως το άρθρο δημοσιεύτηκε στο «Βήμα της Κυριακής», αλλά αναδημοσιεύτηκε αυτούσιο και στα «Νέα» χθες, την άλλη εφημερίδα του συγκροτήματος. Να υποθέσουμε πως θα το διαβάσουμε και στο «Vita», το περιοδικό του ΔΟΛ για την υγιεινή ζωή;

Αγριεύει το παιχνίδι, το αποδεικνύει η πρεμούρα του Σταύρου Ψυχάρη. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η αναφορά του Νίκου Χατζηνικολάου χθες στον «Real FM», που ζητούσε να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Η Real Group, σημειώστε, καλοβλέπει την υπόθεση τηλεόραση, γι’ αυτό και πήρε και τον Νίκο Στραβελάκη.

ΜΜΕΤο άρθρο του Ι. Φιλιππάκη |

Αλλά και ο Ιωάννης Φιλιππάκης, εκδότης της εφημερίδας «Δημοκρατία», έγραψε για τους… νταβατζήδες. «Αυτοί είναι οι “νταβατζήδες”» ο τίτλος του άρθρου και αν δεν γνωρίζαμε πως είναι ο εκδότης μίας εφημερίδας της λαϊκής Δεξιάς, θα λέγαμε πως το διαβάσαμε σε κάποιο αριστερό έντυπο που επιτίθεται στους συστημικούς εκδότες.

«Με περίσσιο θάρρος και θράσος, ομολογουμένως, οι κατεξοχήν εκφραστές του φαινομένου μάς δείχνουν τα δόντια τους και εμφανίζονται ως τιμητές της ελευθερίας του λόγου! Μέσα από τα πολυτελή σκάφη τους ή τις, εξωφρενικής πολυτέλειας, κατοικίες τους, όλα αγορασμένα με τα κεφάλαια που λείπουν σήμερα από τα ταμεία του ελληνικού λαού, μας κάνουν μαθήματα ηθικής και εύρυθμης λειτουργίας του πολιτεύματος» σημειώνει απαντώντας στον Σταύρο Ψυχάρη. Είναι η νέα τάξη που θέλει να μπει στην τηλεόραση.

Και δίνει ο κ. Φιλιππάκης τα χαρακτηριστικά των «νταβατζήδων» της ενημέρωσης:

► Επέβαλαν, και ακόμα προσπαθούν να επιβάλουν, πολιτικούς χαμηλής στάθμης, αμφιβόλου ηθικής αντοχής, βέβαιης «συνεργασιμότητας», ώστε να ελέγχουν και την εξουσία.

► Σήκωσαν δεκάδες εκατομμύρια από το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.). Τα κατασπατάλησαν, δημιουργώντας «επιχειρηματικά τέρατα», που αλλοίωσαν κάθε έννοια ανταγωνισμού.

► Εβγαλαν από τη μέση ή απέτρεψαν κάθε επιχειρηματία που θα ήθελε να ασχοληθεί με τη «διανομή» της πληροφορίας.

► Πωλούν τα «προϊόντα» τους (εφημερίδες, τηλεοπτικό πρόγραμμα κ.λπ.) κάτω του κόστους, αποκλείοντας κάθε υγιή και σώφρονα επιχειρηματία να εισέλθει στον χώρο των ΜΜΕ.

► Ελεγξαν ουσιαστικά και την ηλεκτρονική ενημέρωση και μέσω αυτής διαφήμιζαν και διαφημίζουν τα ζημιογόνα «προϊόντα» τους δωρεάν!

Καταλήγει με ευθεία επίθεση στον ΔΟΛ: «Σαν να μην έφτανε δε η καταστροφή που προκάλεσαν στην πολιτική ζωή του τόπου, θέλησαν να ελέγξουν τον πολιτισμό και την παιδεία». Και επισημαίνει πως «όλοι ξέρουν ποιοι είναι οι “νταβατζήδες” των μέσων ενημέρωσης».

Στο προχθεσινό του άρθρο ο Σταύρος Ψυχάρης προχώρησε σε μια ιστορική αναδρομή που έφτασε μέχρι 34 χρόνια πίσω, «την αλησμόνητη εκείνη βραδιά του 1981», όταν ο «υπουργός Τύπου του Α. Παπανδρέου (…) αποκάλυψε το σχέδιο του ΠαΣοΚ που μόλις είχε σχηματίσει κυβέρνηση για το πώς θα αντιμετωπίσει η (σοσιαλιστική) κυβέρνηση το ζήτημα της ιδιωτικής τηλεόρασης». Μας υπενθύμισε επίσης την εποχή Εβερτ και το ξεκίνημα των ιδιωτικών ΜΜΕ. «Πριν από περίπου 25 χρόνια πέντε εκδότες όλων των πολιτικών τάσεων αποφάσισαν να δημιουργήσουν τηλεοπτικό κανάλι».

Το Mega! Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα «λεγόμενα μεγάλα κανάλια που λειτούργησαν ως πραγματικές επιχειρήσεις (…) απέκτησαν ουσιαστικές άδειες λειτουργίας». Μάστορας του γραπτού λόγου ο κ. Ψυχάρης και των συμβολικών μηνυμάτων προς τις κατευθύνσεις που πρέπει, λέει για τις «ουσιαστικές άδειες λειτουργίας» και όχι τις τυπικές που, άλλωστε, δεν υπάρχουν. Είναι σαν να καταπατάς έναν χώρο, οπότε και λογικά μετά από τόσα χρόνια αποκτάς την… ουσιαστική κυριότητά του.

Υπάρχουν και άλλα δάνεια

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους, ο δανεισμός των ΜΜΕ είναι ακόμα μεγαλύτερος από αυτόν που εμφανίζεται στον φάκελο που διαθέτει η κυβέρνηση, στοιχεία του οποίου δημοσιεύσαμε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» το περασμένο Σαββατοκύριακο, και φτάνει πλέον συνολικά τα 941 εκατ. ευρώ!

Οπως λένε, στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται δάνεια συνολικού ύψους 132,2 εκατ. ευρώ που έχει χορηγήσει η Τράπεζα Πειραιώς και αν προστεθούν στα 134 εκατ. ευρώ που υπήρχαν στον κατάλογο φτάνει τα 266,2 εκατ. ευρώ και έρχεται δεύτερη μετά την Εθνική. Πρόκειται για δάνεια 42,6 εκατ. ευρώ στο MEGA (συνολικά δηλαδή ξεπερνά τα 116,6 εκατ. ευρώ), 30 εκατ. ευρώ στο STAR (σύνολο 86,6 εκατ. ευρώ), 21 εκατ. ευρώ στην ΙΡΙΣ ΑΕΒΕ (σύνολο 46,5 εκατ. ευρώ), ενώ τα δάνεια της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» είναι συνολικά 38,5 εκατ. ευρώ και όχι μόνο τα 3,44 εκατ. ευρώ που αναφέρονται. Με λίγα λόγια η κατάσταση είναι χειρότερη από αυτήν που περιγράφαμε καθώς ο τραπεζικός δανεισμός των μιντιακών ομίλων της χώρας αγγίζει πλέον το ένα δισεκατομμύριο ευρώ!

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Με τη διαδικασία του επείγοντος

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας -το βράδυ του Σαββάτου ειδικότερα- αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη χορήγηση των αδειών σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αλλάξει τον χάρτη του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Η συζήτηση του κρίσιμου νομοθετήματος, που κατατέθηκε χθες το απόγευμα, θα διεξαχθεί με τη διαδικασία του «επείγοντος», όπως αποφασίστηκε από τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Ετσι η επεξεργασία του προγραμματίστηκε να ξεκινήσει σήμερα από την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην οποία και θα παραμείνει έως την Τετάρτη, ώστε να εισαχθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια.

Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, διότι την Παρασκευή θα απουσιάζουν από τη Βουλή η ηγεσία και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αφού θα βρίσκονται στην Ισπανία για τις εκλογές του ΕΛΚ.

Οι κοινοβουλευτικοί ρυθμοί της τρέχουσας εβδομάδας θα είναι πυρετώδεις, διότι ταυτόχρονα σήμερα ξεκινά στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ), που προβλέπει και την παραχώρηση του ιπποδρομιακού στοιχήματος στον ΟΠΑΠ.

Ηταν το δεύτερο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή, θα συζητηθεί με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» καθώς συγκαταλέγεται στα προαπαιτούμενα, οπότε εκτιμάται πως θα πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στον προγραμματισμό της εβδομάδας περιλαμβάνεται η έναρξη της συζήτησης του προσχεδίου του προϋπολογισμού (από την Τετάρτη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων) και βεβαίως αναμένεται επίσης μεσοβδόμαδα (κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη) η συνεδρίαση της Επιτροπής των «πόθεν έσχες» προκειμένου να γνωμοδοτήσει για τις εκκρεμότητες που φέρεται να εμφανίζει η σχετική δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη.

Ε.Δ.Β.

Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο

Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές και δίχως φυσικά αναφορές σε συγκεκριμένο αριθμό αδειών αλλά και ποσό εκκίνησης της δημοπρασίας κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση περιεχομένου των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας.

Την ευθύνη μάλιστα για τον αριθμό των αδειών έχει αποκλειστικά ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ, με απλή γνώμη από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, όπως άλλωστε και για την τιμή εκκίνησης όπου συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών. Σήμερα το πρωί αναμενόταν συνάντηση για το νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και εκπροσώπων της ΠΟΕΣΥ και πιθανότατα της ΕΣΗΕΑ.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αυτό το Σάββατο ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Εκτός όμως από την ψήφιση του νομοσχεδίου, για να ολοκληρωθεί επιτέλους η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών, θα πρέπει να συμπληρωθεί -αν μη τι άλλο- το «λειψό» εδώ και καιρό Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Διότι αυτό σύμφωνα με το νομοσχέδιο αναλαμβάνει την έκδοση προκήρυξης των αδειών περιεχομένου με τους όρους και τις προϋποθέσεις, τη δημοπρασία, τους απαραίτητους ελέγχους και την ανάδειξη των υπερθεματιστών.

Κατά τα λοιπά το νομοσχέδιο δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις από εκείνο που είχε τεθεί σε διαβούλευση. Οπως επισημαίναμε και χθες, το ελάχιστο κατατεθειμένο κεφάλαιο φτάνει τα 8.000.000 ευρώ για κανάλια εθνικής εμβέλειας γενικού-ενημερωτικού περιεχομένου, 5.000.000 ευρώ για θεματικού-ενημερωτικού περιεχομένου και 2.000.000 για μη ενημερωτικού περιεχομένου.

Η διάρκεια θα είναι μια 10ετία και η καταβολή του ποσού θα καθορίζεται από το ΕΣΡ. Προβλέπεται η ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου για τις εταιρείες που θα συμμετέχουν εκτός και αν η έδρα τους βρίσκεται σε χώρα που δεν προβλέπεται αυτό ή είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια χωρών-μελών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.

Προβλέπονται ασυμβίβαστα για τους μετόχους, όπως να μην έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα, να μη μετέχουν σε εταιρείες ερευνών ή διαφημιστικές επιχειρήσεις κ.ά. Το ελάχιστο προσωπικό παραμένει όπως προβλεπόταν: 400 άτομα για εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού-γενικού περιεχομένου, 200 για ενημερωτικού-θεματικού, 50 για μη ενημερωτικούς και 20 για περιφερειακούς σταθμούς. Από όσους συμμετέχουν στον διαγωνισμό θα γίνει πρώτα προεπιλογή για να ξεκαθαριστεί ποιοι πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις και μετά θα γίνει η δημοπρασία με πολλαπλούς γύρους και αυξανόμενο τίμημα. Αν δεν υποβληθούν ή υποβληθούν λιγότερες προτάσεις από τις άδειες που θα προκηρυχθούν η δημοπρασία ματαιώνεται. Προβλέπονται επίσης λόγοι ανάκλησης της άδειας περιεχομένου (μη εμπρόθεσμη καταβολή δικαιολογητικών, μείωση μετοχικού κεφαλαίου ή προσωπικού κ.ά.), καθώς και η τήρηση οικονομικών καταστάσεων με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα αν ο κύκλος εργασιών τους υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η ίδρυση θυγατρικής της ΕΡΤ Α.Ε., με ξεχωριστό διοικητικό συμβούλιο, μετοχικό κεφάλαιο 7.000.000 ευρώ, η οποία θα είναι πάροχος δικτύου. Υπάρχουν αλλαγές στη δομή και λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Ουσιαστικά αυστηροποιούνται οι πειθαρχικοί έλεγχοι για τα μέλη της κι ενώ αναφέρεται ως ανεξάρτητη αρχή, σημειώνεται ότι βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Υπάρχουν επίσης διατάξεις για τη δημιουργία τριετούς στρατηγικού σχεδίου εθνικής επικοινωνιακής πολιτικής από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Δημιουργούνται δύο νέα Γραφεία Τύπου Εξωτερικού (σε Αρμπίλ-Ιράκ και Ρίο ντε Τζανέιρο-Βραζιλία και θα κοστίσουν 400.000 ευρώ). Μειώνεται ο αριθμός των θέσεων προσωπικού των ΓΤΕ (κατάργηση 142 θέσεων).

Συστήνεται Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας Α.Ε. (ΕΚΟΜΕ), με επταμελές Δ.Σ. και 21 οργανικές θέσεις που μπορεί να αυξομειώνονται με ΚΥΑ. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να αποσπώνται στο ΕΚΟΜΕ υπάλληλοι του Δημοσίου, της ΕΡΤ, των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Στη ΓΓΕΕ δημιουργείται Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης Ηλεκτρονικών. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το νομοσχέδιο θα κοστίσει στον προϋπολογισμό 7.024.000 ευρώ για τη θυγατρική της ΕΡΤ (7.000.000 ευρώ) και 24.000 ευρώ για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου του ΕΚΟΜΕ. Κάποια επιδόματα σε νέους πρεσβευτικούς βαθμούς θα κοστίσουν 300.000 ευρώ, ενώ θα υπάρχει και εξοικονόμηση 11.600.000 ευρώ από τη μείωση προσωπικού και άλλων 168.000 ευρώ από τη μείωση θέσεων επιτόπιου προσωπικού (120 θέσεις).

efsyn.gr

 

Σοφία Πολίτη

Απόφοιτος Δημόσιας Διοίκησης - Δημοσίων Θεσμών
Μιλάει ξένες γλώσσες
Αγαπάει τα ζωάκια και τα ταξίδια
Έχει πάθος για τη μόδα

Check Also

Κορυφαία πρωταγωνίστρια επιστρέφει στην τηλεόραση μετά από 14 χρόνια

zappit.gr Ένα σπουδαίο μυθιστόρημα μεταφέρεται στην τηλεόραση την επόμενη σεζόν… Μετά την «Τελευταία Παράσταση», που …

Σχόλια

Font Resize